Ruský špion odhalený v Katalánsku obviněn z pokusu o vraždu v Bulharsku

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Generál Denis Sergejev spojený s elitní Jednotkou 29155, jež má za úkol destabilizovat evropské země, je vyšetřován španělským Nejvyšším soudem kvůli dvěma návštěvám uskutečněným před referendem o katalánské nezávislosti v říjnu 2017. Nyní jej podle zpravodajských zdrojů prokurátor v bulharské Sofii obvinil z pokusu o vraždu bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva, jeho syna Christo Gebreva a výkonného ředitele Gebrevovy společnosti Emco Odd, informují Joaquín Gil a José María Irujo.


Tři oběti byly otráveny v důsledku kontaktu s chemickou látkou. Emilian Gebrev trpěl halucinacemi, zvracením a upadl do kómatu, v nemocnici setrval tři týdny. K incidentu došlo v Sofii ve dnech 28. dubna až 4. května 2015.

Prokurátor požádal o tři evropské zatykače, ale zákony země zakazují zveřejnit identitu hledaných. Podle dobře informovaných zpravodajských zdrojů Interpol vydal tři zatykače s cílem dosáhnout extradice tří obviněných Rusů do Bulharska.

Sofijský prokurátor začal podezřívat Sergejeva z podílu na otravě poté, co shlédl záznam z bezpečnostní kamery v podzemní garáži z 28. dubna 2015. Video se stopáží 2 minuty zachycuje muže přibližujícího se k vozidlu. Podle prokurátora "byla expertní studií k identifikaci osoby zapojené do zločinu pověřena laboratoř FBI".

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5908

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020