AfD v Hamburku "vypadla z parlamentu"

24. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Průzkum u východu z volebních místností se nepotvrdil, podle konečných výsledků voleb AfD získala 5,3 procenta hlasů. ZDE

Čtyři dny pro rasistickém ultrapravicovém masakru v Hanau zdá se strana Alternative fuer Deutschland vypadla ze zemského parlamentu v Hamburku. Volby se tam konaly v neděli.

Z průzkumů provedených u východu z volebních místností vyplynulo, že strana AfD nedosáhla pětiprocentní hranice. "Nacisté pryč!" skandovali stoupenci vítězných sociálních demokratů a zelených při oslavách v Hamburku.

Konzervativci Angely Merkelové byli také potrestáni, poklesli až na třetí místo.

 
Podle průzkumů u východů z volebních místností provedených pro televizi ZDF získali sociální demokraté 38 procent, asi o 7 procent méně než v roce 2015, avšak stále se umístili na prvním místě. Hamburk je tradičně baštou centristické levice.

Křesťanští demokraté Angely Merkelové čelí krizi v důsledku odstoupení dezignované nástupkyně Merkelové Annegret Kramp-Karrenbauer a  v důsledku toho, že se ve východním Německu CDU spojila s fašistickou stranou AfD. Proto CDU poklesla na pouhých 11 procent, což je historicky její nejhorší výsledek v Hamburku.

Zelení zdvojnásobili svou podporu na 25,5 procenta. Znamená to zřejmě, že v Hamburku budou i nadále vládnout v koalici sociální demokraté se zelenými.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7972

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2020