O povrchnosti zdánlivě jasných informací v mediálním světě

Obce, dotace a svět za zrcadlem

20. 2. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty
Server Novinky.cz přinesl zprávu o tom, že samosprávným celkům v ČR stouply rozpočtové přebytky a titulek článku doplnil o hodnotící soud: Obce a kraje málo investovaly. Ekonom Daniel Münich vysvětluje, proč obcím přebytky narůstají a jak to (ne)souvisí s jejich (ne)ochotou investovat...

Proč mají obce rozpočtové přebytky? No protože:

  • Na většinu investičních akcí potřebují obce získat dotaci. Pouze z obecního rozpočtu totiž investice neutáhnou. Zodpovědná obec se nezadluží, takže si musí na spolufinancování peníze ušetřit.
  • Čekání obce na dotaci je často dlouhé až nekončené. Obce musí čekat, zda a kdy vypíší někde nahoře dotaci na to, co obec potřebuje (chodník, přechod, školku, kanalizaci, hřiště spolkový dům, zeleň, tělocvičnu, ...) a musí se modlit, aby podmínky dotace na potřeby obce pasovaly. Často nepasují.
  • K získání dotace musí mít obec v ruce připraven projekt. Začít ho připravovat až v okamžiku, kdy je dotace vyhlášena, je už zpravidla pozdě. Obec tak musí mít velký zásobník projektů a čekat. Velká část projektů pak zastará.
  • Aby obec mohla projekt udělat, musí vlastnit (koupit) projektem a dotací dotčený pozemek. Ale potenciálních projektů - dotací je dlouhá řada a obec nemůže preventivně skoupit předem pozemky na všechny projekty.
  • Realizace investic (staveb apod) je pro obce nejen exterémně administrativně náročná (často to amatéři na místě starostů dělají poprvé a naposledy v životě), ale také právně ošemetné v nepřehledné změti zákonů, kde vám žádný právník nedá ruku do ohně. Ve vzduchu se neustále vznáší hrozba žalob, trestních oznámení, stíhaní zastupitelů a vedení obcí.
  • Získaní dotace a její zprocesování bývá velmi zdlouhavé, administrativně náročně. Obce si na to musí najímat agentury.
  • Většina obcí v Česku má méně než 1000 obyvatel. Pro vedení obcí je pak velice složité až nemožné předvídat budoucí meziroční růsty plnění jejich obecních rozpočtů z tzv. rozpočtového určení daní (RUD). Zodpovědné obce, a těch je většina, tak raději výdaje plánují na základě výše příjmů roku minulého. Takže je pak růst příjmů v ekonomicky úrodných letech (daný růstem HDP a výběru daní) v posledních letech překvapil.
Článek Novinky.cz. Daniel Münich zveřejnil reakci na svém Facebooku.

0
Vytisknout
10641

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020