Tři čtvrtiny uprchlíků mají pocit, že jsou v Německu vítáni

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty


Z nového průzkumu veřejného mínění provedeného v Německu vyplývá, že drtivá většina uprchlíků tam cítí, že jsou svými německými sousedy vítáni. Studie prokázala vazbu mezi dobrou znalostí němčiny s vysokou profesní a společenskou integrací.

Přibližně tři čtvrtiny uprchlíků v Německu má pocit, že jsou v zemi vítánií. Vyplývá to z průzkumu, provedeného německým Federálním úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Z průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, vyplývá, že klíčovými faktory, které určují spokojenost uprchlíků s životem v Německu jsou situace jejich rodiny a jejich zdraví, plné právo na pobyt v Německu, slušné ubytování, zaměstnanost a míra integrace do místní německé společnosti.

 

"Celkem vzato hodnotí uprchlíci své životní podmínky v Německu velmi pozitivně," konstatovala manažerka projektu Nina Rother. "Důležitou roli hraje i to, že jsou v Německu vítáni."

Průzkum interviewoval 7950 uprchlíků, kteří přišli do Německa v letech 2013-2016. Vyplývá z něho, že 44 procent uprchlíků nyní hodnotí svou znalost němčiny jako "dobrou" nebo "velmi dobrou". V roce 2015 tento názor mělo 35 procent uprchlíků a v prvním průzkumu v roce 2016 jen 22 procent. Počet uprchlíků, který vůbec neumí německy, poklesl na pouhých 5 procent.

Z průzkumu vyplynulo, že všeobecná spokojenost uprchlíků s životem v Německu je záporně ovlivňována osobní hospodářskou situací.

"Z těchto výsledků vyplývá, že navzdory zlepšení v pracovní i domáci situaci, velké procento uprchlíků není spokojeno s tím, čeho už dosáhli, ale chtějí dosáhnout ještě většího pokroku," vysvětlila Rotherová.

Spokojenost se zaměstnáním a s příjmem závisela na individuální situaci dotazovaných.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7932

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020