Hovořme s extremisty II!

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Přesvědčte ji, neposmívejte se jí!

Žena z publika, která v televizním pořadu BBC Question Time ve čtvrtek večer pronesla rasistický blábol "Zavřete hranice, totálně zavřete hranice!" (video tohoto vystoupení, rozšířené společností BBC na Twitteru, už zhlédlo kolem 5 milionů lidí) říkala deprimujícím způsobem otřepané,  věcné nesmysly, píše v deníku Independent  Sean O'Grady. Bylo to jako poslouchat jakousi zpožděnou zvukovou smyčku projevu Nigela Farage z doby za posledních patnáct let. Všechny ty řeči o zdravotnické turistice, o tlaku na veřejné služby, představa, že je Británie jaksi přeplněná a že "se sem tlačí vlna lidí", to všechno jsou známé bláboly strany UKIP, Brexit Party, stoupenců brexitu a Nigela Farage. Nikdy to nikdo řádně věcně nezpochybnil a nedementoval, což - mimochodem - je důvodem proč stoupenci EU prohráli v roce 2016 hlasování v referendu o brexitu.

Proč byl diskusní panel v tomto televizním pořadu při reakci na tuto ženu tak chabý? Miliony lidí s ní souhlasí, pokud jste si toho nevšimli.

Nikdo z přítomných politiků v diskusním panelu za předsednickým stolem v tomto pořadu nesouhlasil s požadavkem této ženy, aby byly hermeticky uzavřeny britské hranice. Nikomu z členů toho diskusního panelu ale nestálo za to, aby řádně vysvětlil, proč s ní nesouhlasí.

Nikdo z nich nevzal argumenty této ženy vážně. Nikdo z nich jí neprojevil dostatečné množství respektu, aby reagoval na její argumenty přímo a stručně, jeden po druhém.

Mohli to udělat. Mohli říci, že britské zdravotnictví aktivně řeší relativně malý, avšak skutečný skanál s podvody zdravotnického turismu. Mohli dodat, že mnoho těch zdravotníků, kteří by tuto ženu a její rodinu léčili, jsou migranti, anebo jsou migrantského původu a prostě není možno je je nahradit ze stárnoucího britského obyvatelstva. Mohli zavtipkovat, že pokud budou hermeticky uzavřeny hranice, bude zřejmě tak trochu těžké pro manažera fotbalového klubu v Liverpoolu Juergena Kloppa se dostat zpět do Anfieldu. Mohli ji upozornit, že veřejné služby jsou pod tlakem v důsledku dlouholetých vládních škrtů, nikoliv v důsledku imigrace.

Mohli také poukázat na to, že migranti jsou drtivou většinou mladí a hledají práci - nikoliv podporu v nezaměstnanosti - a vytvářejí množství nové poptávky v hospodářství, což vede k hospodářskému růstu a k zvyšování mezd. Mohli jí také vysvětlit, že žádná země ani žádná společenská skupina neunikne globalizaci a že vážným úkolem dneška je chránit komunity, kterou jsou globalizací postiženy nejtvrdším způsobem, tím, že je podpoříme, aby se nové hospodářské situaci přizpůsobily.

Ale celkem vzato to členové politického panelu neudělali. Hovořili přes ní a kolem ní a její obavy ignorovali.

Takže stoupenci brexitu a populismu zůstávají obětí Farage a Borise Johnsona, kteří je vykořisťují tím, že jim opakují jejich popletené, i když upřímné přesvědčení o migraci a o Evropské unii. Hesla, která vládnoucí konzervativci získali z průzkumů názorů tzv. focus groups, jako "Realizujme brexit" a "Převezměme zpět vládu" a "Bod zlomu" se proměňují v plakáty a stereotypy. Lidé jich začínají používat v každodenních rozhovorech, smyčka se uzavírá a pokroková argumentace jde vniveč.

Žijeme v místnosti plné ozvěn a názory, které vyjádřila tato žena, nejsou ani neobyčejné ani podivné: Přesvědčte ji, neposmívejte se jí. Mluví za příliš mnoho lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9628

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020