BBC znormalizovala rasismus

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Počet zločinů z nenávisti se za posledních pět let zdvojnásobil. Proč britská národní televize nekriticky rozšířila na Twitteru odporně rasistické názory členky obecenstva pořadu Question Time?

Totéž dělají české sdělovací prostředky. Den po masakru "cizinců" v Hanau publikují Parlamentní listy blábol rasisty Rogozova, o tom, jak je údajně "islamizovaná" Británie. Přitom činí muslimové v Británii 4,4 procenta obyvatelstva. Konstruování strachu a nenávisti vede k vraždění nevinných lidí. (JČ)

Tímto způsobem se normalizuje rasismus a pravicový extremismus, píše Owen Jones. Součástí čtvrtečního pořadu televize BBC byl dlouhý rasistický blábol jedné členky obecestva: "Zavřete hranice, totálně zavřete hranice!" zuřila plná nenávisti a dodala celou řadu lží o tom, jak prý jsou cizinci zahrnováni nekonečnými benefity zadarmo a zničili školství a zdravotnictví. Musela až komentátorka Ash Sarkarová její fanatismus opravit fakty. Poukázala na výzkum dokazující, že migranti platí státu víc, než kolik od něho dostávají.



Jenže pořad Question Time pak vzal tento 82 sekundový klip plný nenávisti a zveřejnil ho na Twitteru. V době, kdy píšu tento komentář, už ten klip zhlédlo více než 2 miliony lidí. (3,5 milionu lidí v době, kdy o dvě hodiny později publikujeme toto české shrnutí, pozn. red.-)  Tím, že BBC zveřejnila tento klip, dala najevo, že nejde o rasismus, je to prostě něčí názor, s níž můžeme nebo nemusíme souhlasit. 

Velkou odpovědnost má tisk, který systematicky vyvolává nenávist proti migrantům, uprchlíkům, muslimům, žadatelům o sociální dávky a minoritě LGBT. Ano, mainstreamový tisk zveřejňuje nenávist, která je velmi podobná tomuto blábolu z pořadu Question Time. Podílejí se na tom i takzvaně "slušné" noviny, jako jsou Timesy, které byly až opožděně donuceny opravit lživou informaci, že "křesťanské dítě bylo donuceno jít do adoptivní muslimské rodiny". Avšak než byla oprava zveřejněna, už to společnost poškodilo.

Ona snad BBC nevnímá svou odpovědnost ve společnosti, v níž se počet zločinů z nenávisti za posledních pět let zdvojnásobil? Jako veřejnoprávní televize přece musí BBC být hrází proti rasismu, nikoliv médiem, které zintenzivňuje rasismus. 

Vládne nám premiér, který je proslulý svým rasismem a fanatismem a kterého miluje ultrapravice, čímž zlikvidovala hranici mezi centristickou a extremní pravicí. To, že britská celostátní veřejnoprávní televize nekriticky šíří rasistické bláboly, je jen další legitimizací tohoto fanatismu.

Budeme-li mlčet, šipka na číselníku se posune ještě dál - a zjistíme, že takovéto názory budou považovány za ještě daleko normálnější, než je tomu dnes. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11689

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020