Trump podporuje Turecko proti Putinově a Asadově snaze skoncovat s rebely v Idlíbu

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že americký prezident Donald Trump podporuje Ankaru proti Putinovi a Asadovi, kteří vedou tvrdou vojenskou kampaň v syrské provincii Idlíb a na západě provincie Aleppo. Turecký tisk uvedl, že Donald Trump poděkoval tureckému prezidentovi Erdoganovi za snahu zabránit humanitární katastrofě, již doprovází řada zvěrstev. Turecký prezident však ve skutečnosti humanitární katastrofě nezabránil, i když se chlubil, že jeho armáda usmrtila nějaké ty syrské vojáky, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Prezident Erdogan v Idlíbu podporuje sunnitské arabské milice, z nichž jedna je napojena na Al-Káidu. Tureckému prezidentovi dělá vrásky také osud tří milionů sunnitských Arabů. Jde o civilisty, přičemž spousta z nich jsou uprchlíci.

Podle některých zpráv Asadova vojska poprvé od začátku války v roce 2011 dobyla celou provincii Aleppo a vedou úspěšnou ofenzivu v Idlíbu. Asadova vláda získala kontrolu také nad dálnicí spojující Damašek a Aleppo, tedy dvě největší syrská města. Syrská arabská armáda za pomoci ruského letectva, šíitských milic z Libanonu a Iráku i bojovníků z Íránských revolučních gard v průběhu uplynulých dvou a půl měsíců dobyla více než třetinu provincie Idlíb (zhruba 36 % území).

Erdogan trvá na tom, aby se syrská vláda stáhla k liniím, které byly ustaveny minulý rok v Soči, a Damašku hrozí, že na jeho síly v Idlíbu zaútočí, pokud tak neučiní do konce února. Toto ultimátum je namířeno také na Rusko, které syrskou arabskou armádu podporuje a které by syrské tanky ochránilo před tureckým útokem ze vzduchu.

BBC Monitoring cituje ruského analytika Danila Mojsejeva, podle nějž Erdogan testuje trpělivost Moskvy tím, že do Idlíbu posílá další vojáky. Turecký prezident chce podle jeho mínění také dosáhnout nějakých hmatatelných vojenských úspěchů poté, co v Libyi, kam poslal syrské žoldáky, utrpěl řadu porážek.

Mezitím americké ministerstvo zahraničí a Pentagon Ankaře naznačily, že má jejich podporu proti Rusku a Sýrii. Spojené státy patrně doufají, že se jim podaří napravit pošramocené vztahy s Tureckem. Donald Trump měl v minulosti blízko k Putinovi i k Erdoganovi. Není tedy zcela jasné, koho z těchto dvou autoritářů Trump podpoří, dojde-li na lámání chleba.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8673

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020