Brexit: Evropská unie odmítá žádost Theresy Mayové o krátký odklad

10. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Členské Británie v EU bude zřejmě prodlouženo až do března 2020 poté, co se Mayové nepodařilo přesvědčit v úterý Paříž a Berlín o tom, aby schválily odklad brexitu jen do 30. června


Navzdory zoufalé úterní cestě Theresy Mayové do Berlína a do Paříže, předseda Rady Evropy Donald Tusk signalizoval, že evropští politikové nemají důvěru v její rozhovory o brexitu s Labouristickou stranou.

 

V zemích evropské sedmadvacítky roste podpora pro dlouhý odklad brexitu. Tusk v dopise, adresovaném vedoucím evropským politikům před středečním summitem odmítl prosbu Mayové o krátký odklad jen do 30. června. Jak uvedl jeden evropský diplomat, evropská sedmadvacítka nyní hovoří o dvou možných odkladech pro brexit: do konce prosince 2019 nebo do konce března 2020.

Zdroj v londýnské vládě proto pochybuje, zda Mayová po tak dlouhou dobu přežije jako premiérka. Mayová čelí zuřivé reakci brexitérských fundamentalistů ve své straně, kteří nesnesou, že se budou muset konat i v Británii v květnu eurovolby. Také nesnesou, že by Mayová měla o brexitu uzavřít nějakou dohodu s Labouristickou stranou. Čtyři brexitérští ministři ve vládě Mayové v úterý odmítli v parlamentě hlasovat i jen pro krátký odklad do 30. června.

Tusk ve svém dopise konstatuje, že "na základě zkušeností EU, stejně jako hlubokých konfliktů v Dolní sněmovně, nemáme důvodu předpokládat, že by mohl být ratifikační proces do konce června." Varoval, že "poskytnutí takového odkladu by zvýšilo riziko celé řady dalších krátkých odkladů a krizových summitů a vznikala by nová data hrozící vypadnutím Británie z EU bez dohody". "To by zcela jistě zastínilo agendu Evropské unie po mnoho dalších měsíců. Pokračující nejistota by byla také špatná pro naše podniky a občany. Hrozilo by také riziko náhodného vypadnutí Británie z EU."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9231

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2019