Matteo Salvini zahájil kampaň ve snaze utvořit ultrapravicovou alianci

9. 4. 2019

čas čtení 4 minuty


Italský náměstek premiéra a šéf nacionalistické strany Liga chce vytvořit nový ultrapravicový blok v Evropském parlamentě


Matteo Salvini v ponděli v Miláne oznámil, že vypracoval "vizi pro Evropu pro nadcházejících padesát let". Snaží se sjednotit v mezinárodní alianci celou evropskou ultrapravici.

"Evropský sen ohrožují byrokrati a bankéři vládnoucí Evropě. Vládnou Evropě už příliš dlouho, měla by to být ve skutečnosti vláda lidu," řekl Salvini.

 

Akce nesla název "Za Evropu zdravého rozumu: lidé povstávají". Nakonec se Salvinimu podařilo vystoupit jen s dvěma europoslanci: Jörgem Meuthenem z německé strany Alternative fuer Deutschland a s Andersem Vistisenem z dánské Lidové strany. Přijel také Olli Kotro, kandidát za finskou nacionalistickou stranu Finové v tamějších nadcházejících volbách.

Není pochyb, že ultrapravice je po celé Evropě na postupu. Ultrapravicoví populisté jsou u moci v Maďarsku a v Polsku. Salvini se v Itálii stal nejmocnějším politikem a jeho pravicová koalice získává v tamějších volbách silnou podporu. Očekává se, že Salviniho Liga, Národní shromáždění Marine le Penové ve Francii a strana Svobodných v Rakousku posílí své postavení v eurovolbách a v Evropském parlamentu tak zasedne daleko větší množství ultrapravicových europoslanců.

Velkou otázkou ale je, zda všechny tyto strany se dokáží shodnout  v otázkách, jako je rozdělování financí z rozpočtu EU a vztahy s Ruskem  a vytvořit blok, který by mohl mít v Evropském parlamentu skutečný vliv. Pokus bývalého stratéga Donalda Trumpa Steva Bannona už selhal, protože se ukázalo, že se ultrapravicové strany nedokáží shodnout na prioritách ani v právních otázkách ohledně financování.

Širší koalice ultrapravičáků je stále možná, ale malá přítomnost hostů ze zahraničí naznačuje, že mezi evropskými ultrapravicovými stranami jsou stále ještě konflikty. Salvinimu se podařilo vytvořit silnou alianci s Národním shromážděním Le Penové, avšak jeho návštěva v Polsku a jednání s Jarosławem Kaczyńskim a stranou PiS dosud k ničemu nevedlo. Polská ultrapravice sice sdílí Salviniho názory na uprchlíky a na tzv. "evropskou kulturu", ale staví se nepřátelsky k Rusku, zatímco Salvini Putina obdivuje. Existují mezi nimi také rozdíly v hospodářské politice.

Hlavní problémy pro sjednocení ultrapravice jsou spojeny s jejími postoji v různých evropských zemích vůči Rusku.

Vistisen se vyjádřil, že budoucí manifest nové evropské ultrapravice vynechá vztahy s Ruskem a bude obsahovat tři hlavní programové body: vrácení moci z Bruselu do jednotlivých evropských států, realizaci "australského modelu" migrace, migranti budou blokováni na evropských hranicích, a "ochranu pro kulturní identitu Evropy".

"Musíme vytvořit pevnost Evropa," řekl Methuen.

Většina podpory zřejmě přijde po eurovolbách od ultrapravicového maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten charakterizoval Salviniho jako "hrdinu" pro jeho protiimigrační postoj, avšak zatím ponechává svou stranu v poslaneckém klubu Evropské lidové strany (EPP).

Ten Orbánovu stranu Fidesz minulý měsíc po dlouhé debatě o nezákonnosti v Maďarsku suspendoval. Ignoroval liberálnější strany v seskupení, které Fidesz  chtěly vyloučit. Orbán naznačil, že možná z EPP po eurovolbách odejde a spojí se s nacionalisty.

V minulosti se hlasovalo v eurovolbách většinou jen ohledně vnitropolitických otázek a volby byly víceméně bez zájmu voličů. Tentokrát, kdy evropské agendě dominuje debata o migraci a vzestup populistických stran, květnové eurovolby budou zřejmě nejdůležitější za mnoho let.

Guy Verhofstadt, šéf poslaneckého klubu ALDE liberálů v Evropském parlamentě, charakterizoval nadcházející eurovolby jako "boj o duši Evropy" a výzvu otevřené, tolerantní Evropě.

Nacionalisté souhlasí: "Naším cílem je zvítězit a změnit pravidla Evropy," řekl Salvini.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2019/apr/08/matteo-salvini-launches-campaign-to-forge-far-right-alliance

0
Vytisknout
7937

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2019