Má NATO prostředky k obraně Evropy?

8. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Možná, že teď veřejnou rozpravu o NATO určují vojenské výdaje, píše Gustav Gressel. Ale aliance v rok svých sedmdesátin stále postrádá dostatečně silné kapacity, aby ubránila Evropu před Ruskem.


Po ruské anexi Krymu v roce 2014 NATO přislíbilo adaptovat se na novou situaci. Na summitu ve Walesu se aliance znova zavázala utrácet 2 % HDP, rozšířit roli NATO Response Force (NRF) a vytvořit společné jednotky velmi rychlého nasazení (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) schopné reagovat na mimořádnou událost na východním křídle do pěti dnů. O dva roky později ve Varšavě aliance odsouhlasila odeslání kontingentů o síle praporu do Pobaltských států a Polska. USA později přidaly tři prapory rotující mezi státy na východním křídle. A na bruselském summitu v roce 2018 NATO předložilo cíle připravenosti NRF v hmatatelnějších termínech: 30 praporů, 30 stíhacích letek a 30 bojových plavidel připravených do 30 dní. Kromě toho velitelská a logistická struktura aliance má být modernizována tak, aby se vyrovnala s nasazením větších formací ve stejném regionu.

Je však příliš brzy prohlásit misi za splněnou. Kroky podniknuté po třech postkrymských summitech NATO nestačí k odstrašení Ruska od dalšího použití vojenských hrozeb a síly proti evropským státům, dokonce i členům NATO. Cvičení RAND provedené v roce 2016 ukázalo, že síly NATO na východním křídle nestačí na obranu Estonska, Lotyšska a Litvy. Rusko by mohlo nasadit polní armádu ve vyšších počtech a spolu s letectvem a protiletadlovou obranou porozit místní síly dříve, než dorazí posily NATO. Pokud by NATO bylo ruskou ofenzívou překvapeno, ruské jednotky by mohly i obejít předsunuté jednotky NATO v Pobaltí a zabránit jim, aby zasáhly do bitvy. Schopnost Ruska diktovat čas a místo jakéhokoliv útoku znamená vojenskou nadřazenost po celé délce fronty na východním křídle, až k Černému moři.

Ujištění spojenců na východním křídle vyžaduje strategickou kohezi. Ale Trumpovy tvíty, nedávný německý jednostranný tlak na plynovod Nord Stream a evropská pasivita následující po skončení smlouvy INF nenaznačují strategickou soudržnost a solidaritu

V každém případě je důležité pochopit, že samotné utrácení není měřítkem k porovnávání vojenských kapacit, nebo pro pochopení toho, jak je země bezpečná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10834

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2019