Italský řev nihilismu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Vítězi italských všeobecných voleb jsou Matteo Salvini, nacionalistický šéf ultrapravicové Ligy severu, a Luigi di Maio, umírněná tvář zuřivého Pětihvězdičkového hnutí, píše Politico.

Avšak žádná parlamentní většina nevznikla. Populisté zvítězili, rozdrtili poslední italskou tradiční stranu, Demokratickou stranu bývalého premiéra Matteo Renziho, a odmítli starého Silvia Berlusconiho. Avšak nezískali dost křesel k tomu, aby mohli vládnout.



V současnosti však nevznikly ani nejmenší známky nového politického pořádku. Jsme jen svědkem nihilistické likvidace starého systému a slepého úprku směrem k nejisté budoucnosti.

Vítězové těchto italských parlamentních voleb jsou vetřelci - nemají naprosto nic společného ani s myšlenou společného způsobu chování. 

Salvinimu se podařilo udělat v Itálii to, co se Marine Le Penové nepodařilo ve Francii: sjednotit útočníky proti Bruselu a proti imigrantům v mocnou politickou sílu. V koalici s oslabenou Berlusconiho Forza Italia může téměř dosáhnout na absolutní většinu.

V Itálii jako v jediné evropské zemi byly politické strany v podstatě zrušeny jako nástroj politického zastoupení. Zůstalo jen křičící vakuum. 

Velkou otázkou je, kdy a jak zahájí Itálie obtížný úkol rekonstrukce solidního politického pořádku, který by zaručil autentickou politickou reprezentaci - a nikoliv jen oslavu nihilismu. 

0
Vytisknout
9342

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018