Británie se podílí podporou pro Saúdskou Arábii na šokující situaci v Jemenu

7. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Červený koberec pro saúdského vládce, který přijíždí do Británie, je ostudný, píše stínová labouristický minstryně zahraničí Emily Thornberry. Pro Británii je podle ní důležitější prodej zbraní do Saúdské Arábie než utrpení civilistů v Jemenu.

Záškrt je nemoc, která své oběti dusí. Rodiče musejí sledovat bezmocně, jak nemoc ucpe dýchací cesty a usmrtí jejich děti. Naštěstí byl záškrt ve většině zemí světa zlikvidován. Ale ne v Jemenu. Ne během posledního roku. Nakaženy záškrtem tam byly stovky dětí a zemřely touto nejkrutější smrtí.



Stovky dalších jemenských dětí zemřely na nehorší epidemii cholery v moderní hitorii, tisíce zemřely na podvýživu a bezpočet civilistů bylo usmrceno leteckými údery na obytné čtvrti, na svatby a na pohřby. To je lidská cena tři roky trvající války, v nichž všechny strany konfliktu projevily krutý nezájem o osud lidí, ale kde za největší počet smrtí civilistů jasně nese vinu Saúdská Arábie.

Dnes však přijíždí architekt této saúdské intervence v Jemenu, korunní princ Mohammad bin Salman, do Británie, a dostane se mu tam od konzervativní vlády přijetí na červeném koberci, jako by to byl Nelson Mandela. Toto je muž, odpovědný za trvalou blokádu jemenských přístavů, bránící v dodávce základních potravin, léků a paliva pro jemenské civilisty. Tento muž porušil mezinárodní právo a používá hladomor jako válečnou zbraň. 

Tento muž - v rozporu s Ženevskými úmluvami - schválil likvidaci jemenské zemědělské a potravinové infrastruktury, systematické letecké údery proti farmám, mlékárnám, továrnám na potraviny a trhům. 

Kdyby navštívil Londýn hlavní politik z Íránu, země, která podobně na svém území porušuje lidská práva, provádí regionální vojenské intervence a podporuje teroristické organizace - britská vláda by pro něj červený koberec nerozbalila. Proč tedy ani pro saúdského korunního prince?

Jde o peníze. Theresa Mayová se zoufale snaží zaplnit mezeru ve státních financích, která vznikne, protože premiérka odmítá po brexitu zůstat v celní unii EU. 

Je to především kvůli obrovskému nárůstu prodeje britských zbraní Saúdské Arábii. Brutální vražedná válka pokračuje a britská vláda nedělá nic, aby ji zastavila. Namísto toho hostí saúdského korunního prince. Ale miliony z nás řeknou: Ne naším jménem. 

Kompletní článek v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9839

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018