Výborný projev Miroslava Kalouska

8. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Někteří mí čtenáři si mohou myslet, že nemám rád Miroslava Kalouska a TOP09, ono je to ale mnohem složitější. Dlouho jsem doufal, že TOP09 se stane pravicovým hegemonem. Ve srovnání s ODS představuje jasně proevropskou, v zásadě humanistickou – i když pořád ještě silně asociální – pravici.

Problém je, že od nástupu Babiše do vysoké politiky nenabízí TOP09 nejen sílu, která by vytlačila ODS, ale ztratila v prospěch ODS velkou část svých voličů, ztratila podporu STAN a nakonec stojí kontraproduktivně v cestě právě procesu sjednocení proevropské pravice a porážce ANO.

Nicméně přišel čas, kdy je třeba Miroslava Kalouska pochválit. Byl vždy výborný rétor, jeho kultivovaný jazyk, schopnost analyticky myslet jsou v české politice nepřehlédnutelné. Konkrétně včerejší Kalouskův projev ve Sněmovně v den narozenin Tomáše G. Masaryka namířený proti rasismu Tomia Okamury byl prostě excelentní.

Kalousek tak mimochodem potvrzuje Masarykovu tezi, že vývoj směřuje vlevo. Pravice v době hilsneriády připomínala dnešní české komunisty, bez nichž by Okamura nemohl zůstat místopředsedou Sněmovny, zatímco Kalousek mluvil v duchu antirasistického humanismu, vlastnímu klasické levicové tradici. Komunisté nebo sociální demokraté z roku 1900 by mu zatleskali.

Obecně se dá říci, že západoevropská mainstreamová pravice nebude zpochybňovat volební právo pro všechny, rovnost žen, ohavnost rasismu nebo dokonce často už ani gay marriage. V 19. století by typická pravice to všechno jasně odmítala. Čeští komunisté naopak prodělávají svou proměnu v xenofoby a rasisty, kteří drží Tomia Okamuru v jeho vysoké sněmovní pozici.

Odkaz na Kalouskův projev na Facebooku:

https://www.facebook.com/protinenavisti/videos/1000163296798544/

0
Vytisknout
15374

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018