Ve Španělsku došlo k druhému teroristickému útoku

18. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, pátek 14.25:

- Počet mrtvých v Barceloně stoupl na 14.

- Katalánské úřady oznámily, že zabiti či zraněni byli lidé 34 různých národností:


- Počet lidí zraněných v Barceloně stoupl na 130, 17 lidí je v kritickém stavu

- První  oběť útoku v  Barceloně byla jmenována jako italský otec dvou malých dětí Bruno Gulotta. Poklekl a obě malé děti zachránil. Sám přišel o život.

-Španělská policie zatkla už 4 osoby. Hledá  Moussu Oukabira, který prý řídil dodávku, která vjela do lidí. Je to osmnáctiletý, mladší bratr Drisse Oukabira, jednoho ze zatčených.

- Do Barcelony přijíždějí v pátek odpoledne ministři zahraničí Německa a Francie, s cílem vyjádřit městu solidaritu.

- Primátor francouzského města Nice, kde loni útok vozidlem usmrtil 86 lidí, chce uspořádat příští měsíc mezinárodní konferenci a tom, jak zvýšit bezpečnost měst.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Las Ramblas v Barceloně v pátek ráno:




- K druhému teroristickému útoku došlo v pobřežním městě Cambrils, asi 120 km od Barcelony. Zraněno bylo šest chodců a jeden policista - dva vážně - když do nich podle zpráv najelo auto.

- Policie pak střelbou usmrtila pět podezřelých osob, některé z nichž měly na těle pásy s výbušninami.

- Úřady uvádějí, že atentát je spojen s útokem v Barceloně, kde muž vjel s dodávku do chodců na ulici Las Ramblas. Usmrtil jich 13 a zranil dalších 100.

- Řidič dodávky uprchl a nebyl dosud chycen.

- Zatčeny byly v Barceloně dvě podezřelé osoby, ale ani jedna z nich nebyl řidič. Jednou z těchto osob je Driss Oukabir, původně jmenovaný jako útočník, avšak ten sdělil policii, že mu byly ukradeny dokumenty a byly použity k najmutí dodávky.

- Druhá dodávka, jíž zřejmě pachatelé unikli, byla nalezena ve městě Vic ve vzdálenosti asi 80 km.

- Odpovědnost za útok si nárokuje Islámský stát, avšak toto tvrzení nelze verifikovat.

- Ve čtvrtek došlo k přestřelce u policejního zátarasu  v městě Sant Just Desvern, nedaleko Barcelony. Jeden muž tam zemřel.


- Činitelé spojují dva útoky také s předchozím výbuchem, při němž byl zničen dům v městě Alcanar. Tam zahynula jedna osoba a nejméně jedna další byla zraněna. Policie se nyní domnívá, že v tom domě byly připravovány výbušniny.

- Alcanar je ve vzdálenosti asi 200 km od Barcelony a 90 km od města Cambrils.

- V pátek ráno se ukázalo, že mrtvý muž neseděl na místě řidiče a byl ve skutečnosti ubodán. Policie hledá pachatele. Je možné, že incident v Sant Just Desvern je také spojen s atentáty v Barceloně a v Cambrils a s výbuchem v Alcanaru.
 

- Policie potvrdila, že mezi 13 mrtvými usmrcenými v Barceloně byli tři Němci a jeden Belgičan.

- Francouzské ministerstvo zahraničí uvádí, že mezi více než 100 zraněnými osobami v Barceloně je 26 Francouzů. 11 z nich je ve vážném stavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8335

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017