Oba Bushové odsoudili ultrapravicovou bigotnost

16. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Bývalí američtí prezidenti George H.W. Bush a George W. Bush vydali společné prohlášení, v němž odsoudili "rasovou bigotnost, antisemitismus a nenávist", zatímco čelí Donald Trump rostoucí vlně odporu za jeho obhajobu lidí, kteří se účastnili ultrapravicového shromáždění v Charlottesville v americkém státě Virginie.

Otec a syn Bushovi se nezmínili o Trumpovi jménem, avšak jejich mimořádné prohlášení bylo zveřejněno poté, co se Trump vyjádřil, že "vinu nesou   obě strany" za vražedné násilí, které v sobotu vypuklo v Charlottesville.

"Amerika musí vždycky odsuzovat rasovou bigotnost, antisemitismus a nenávist ve všech formách," konstatovali oba bývalí američtí prezidenti a citovali třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, který žil nedaleko Charlottesville.

"Jak se modlíme za Charlottesville, připomínají se nám základní pravdy, které zaznamenal v Deklaraci nezávislosti nejprominentnější občan toho města: jsme všichni stvořeni si navzájem rovní a Stvořitel nám dal neodcizitelná práva. Víme, že tyto pravdy platí navždycky, protože jsme byli svědku slušnosti a velikosti naší země."

Republikáni se octli pod intenzivním tlakem, aby odsoudili Trumpa, který udělal morální rovnítko mezi bělošskými supremacisty a aktivisty, které označil za "alt-levici".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
8427

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017