Bannon: "Ultrapravice jsou zoufalci, válka se Severní Koreou není možná, USA jsou v obchodní válce s Čínou"

17. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Steven Bannon, bývalý šéfredaktor ultrapravicového serveru Breitbart News a vysoký poradce Donalda Trumpa v Bílém domě poskytl neočekávaně rozhovor levicovému časopisu American Prospect. Vyjádřil se, že v případě Severní Koreje není žádné vojenské řešení, ultrapravice je 'sbírkou zoufalců' a posedlost americké levice rasismem mu umožní 'zlikvidovat Demokraty'.

Postavení Steva Bannona v Bílém domě je přitom nyní nejasné. Bannon z vlastní iniciativy zatelefonoval zakladateli a editoru časopisu American Prospect Robertu Kuttnerovi. Některé hlasy říkají, že si možná neuvědomil, že poskytuje interview.




V rozhovoru Bannon řekl: "Jsme v obchodní válce s Čínou. Je to všechno v jejich literatuře. Nestydí se říkat, co dělají. Jeden z nás bude za 25 nebo 30 let hegemonem a jestli budeme pokračovat po této cestě, budou to oni. Co se týče Severní Koreje, jen si s námi hrají. Je to vedlejší představení."

K Severní Koreji Bannon řekl: "Na jaderné výhrůžky Severní Koreje není žádné vojenské řešení, zapomeňte na to. Dokud někdo nevyřeší tu část rovnice, která ukazuje, že by v prvních třiceti minutách konfliktu zahynulo v Seoulu konvenčními zbraněmi 10 milionů lidí, nevím, o čem mluvíte. Tady není vojenské řešení, dostali nás."

Bannon také hovořil o tom, že se snaží do ministerstva zahraničí a ministerstva obrany  dostat jestřáby, kteří by vůči čínskému obchodu  zaujali tvrdou linii.

Kuttner se také dotazoval Bannona na "ošklivý bělošský nacionalismus, jehož symbolem se stalo rasové násilí v Charlottesvillu a Trumpova neochota ho odsoudit". Bannon odpověděl: "Etnický nacionalismus - to jsou zoufalci. Je to okrajový prvek. Myslím, že média to příliš zveličují, a my musíme pomoci to rozdrtit, víte, rozdrtit to víc. Ti chlapi jsou prostě jen klauni."

Ohledně Demokratů Bannon řekl: "Čím víc budou mluvit o politice totožnosti, tím víc je dostanu. Chci, aby mluvili o rasismu každý den. Jestliže se levice zaměří na rasismus a na identitu, a my podpoříme ekonomický nacionalismus, můžeme Demokraty zničit."

Kuttner uvedl, že předtím nikdy s Bannonem nehovořil, a během jejich rozhovoru nevyvstala otázka, zda jde o soukromý rozhovor, nebo rozhovor určený k zveřejnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/us-news/2017/aug/17/steve-bannon-calls-far-right-losers-trump-warns-china-trade-war-american-prospect



0
Vytisknout
7722

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017