Trump, Zeman a Dolejší

18. 8. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Mám výhrady k články K. Dolejšího „Trumpův pokus o normalizaci extrémismu selhává. Zemanův vyšel”, píše profesor Václav Hořejší.

Velká část (dokonce asi jasná většina) naší se společnosti se skutečně identifikuje s některými vpravdě extremistickými (rasistickými, xenofobními) názory.
Nevidím ale žádnou silnou podporu jiným extremistickým názorům, ať už pravicovým nebo levicovým; Češi jsou naopak velmi liberální, pokud jde např. o sexualitu, náboženství, vztah k demokratickému uspořádání společnosti.

Naprosto nesouhlasím s autorovým hodnocením, že v Česku  platí Dolejšího věta "Odtud se pak logicky útočí na vnitřního nepřítele v podobě nelidové cizácké hudby, abstinentů a vegetariánů, což prý všechno dohromady hrozí české zemi ukrást identitu." Řekl bych, že takové postoje jsou minoritní a zcela nevýznamné.

Paušalizující charakteristika českého národa heslem "Michal David, slivovice, vepřoknedlozelo" je urážlivá (podobně jako nějaké obdobně hloupé a urážlivé charakteristiky např. Romů, Židů, Arabů nebo Rusů); glorifikace národa francouzského oním klasickým heslem je myslím naopak poněkud přehnaně pozitivní.

Mimochodem - proč zrovna ten Michal David má být nějakým odpudivým symbolem? Takový popík je přece v určitých vrstvách společnosti obdobně oblíbený všude po světě?


Zásadně se K. Dolejší mýlí při popisu příčin výsledku minulých prezidentských voleb (pro pořádek hlásím, že já jsem Zemana nevolil; v 1. kole jsem volil Dienstbiera, 2. kola jsem se nezúčastnil). Dolejší zcela ignoruje to, že Zemanův soupeř byl místopředsedou mimořádně neoblíbené a zdiskreditované pravicové vlády. Zeman se před volbami mohl oprávněně mnohým jevit jako celkem přijatelný levicový, jasně proevropský kandidát, s úspěšnou předchozí politickou minulostí a jistými zásluhami; nemyslím, že před volbami prezentoval nějaké extremistické názory.

Jeho proměna po zvolení ale bohužel předčila veškerá negativní očekávání; nyní je skutečně do značné míry českou obdobou D. Trumpa (naštěstí s nesrovnatelně menšími exekutivními možnostmi). Očekávám, že tento jeho posun vyústí ve volební neúspěch v příštích prezidentských volbách.



-1
Vytisknout
11239

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017