Trumpův pokus o normalizaci extrémismu selhává. Zemanův vyšel

17. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Necelý týden po událostech v Charlottesville je stále zřejmější, že Donalda Trumpa kvůli neochotě jasně se distancovat od šiřitelů nenávisti opouští další a další skupiny bývalých podporovatelů. Již tak rekordně mizerný rating v průzkumech veřejného mínění se příští měsíc dál propadne, když od Trumpa dávají ruce pryč bývalí prezidenti, dnešní kongresmeni, byznysmeni i novináři.


Krajní pravice tvořila důležitou součást Trumpova volebního bloku, ale pokus o její normalizaci se přesto nezdařil. Američané mají většinou jinou představu o své zemi, než jakou jim nabízejí hlasatelé rasové války a protistátní "nezávislé" milice. K této představě již neodmyslitelně patří odmítnutí rasové diskriminace a nesnášenlivosti. Rasisté a neonacisté proto zůstali v početně nepříliš významné menšině a znova se propadají do izolace.

Zcela jiná situace bohužel nastala v České republice. Zde se úsilí legitimizovat shora extrémistické postoje uchytilo - a postupně došlo k nákaze podstatných částí celé společnosti. Pravděpodobně také proto, že Češi nikdy neměli jasno v hodnotových základech své demokracie, ani slušně formulovanou představu o tom, jak má vlastně jejich země vypadat. Jestliže charakter francouzské republiky mělo shrnout heslo "Volnost, rovnost, bratrství", povahu té české by mohlo vyjádřit nanejvýš ještě trio "Michal David, slivovice, vepřoknedlozelo". Odtud se pak logicky útočí na vnitřního nepřítele v podobě nelidové cizácké hudby, abstinentů a vegetariánů, což prý všechno dohromady hrozí české zemi ukrást identitu.

Ultralevice se v obou zemích k extrémistickému prezidentovi zachovala velmi podobně. V první fázi ho z nenávisti ke statu quo a liberálnímu establishmentu podpořila, přičemž systematicky bagatelizovala všechna předem dobře známá politická, kulturní i bezpečnostní rizika s ním spojená. Ve fázi druhé se však stylizuje do pozice jediného důsledného bojovníka proti agendě prezidenta, jemuž sama pomohla k moci.

Chcete-li studovat faktory, které nyní Trumpa zatlačily do defenzívy, musíte se obrátit úplně jinam než k radikálům, kterým byl ještě v listopadu proti "Killary" Clintonové náramně dobrý.

A pokud by mělo někdy ve střednědobém či dlouhodobém výhledu dojít k odmítnutí ultrapravicové nesnášenlivosti také v ČR, pak od těch, kdo sami z nenávisti volili "českého Trumpa", překonání nenávisti rozhodně nečekejte. Jedině široká koalice nejrůznějších sil spojená minimálním programem obnovy liberální demokracie a tolerance může jednou dokázat zvrátit civilizační skluz nastoupený za současného prezidenta.

Ti kdo se z takové koalice dopředu vylučují zuřivými útoky na všechny okolo ZDE v ní samozřejmě nemohou hrát žádnou roli.

1
Vytisknout
10536

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017