Financial Times: Corbyn reprezentuje náladu Británie, která má plné zuby škrtů

6. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Británie není levicová země, ale voliči chtějí narativ, kolem něhož se mohou sjednotit

Jeremymu Corbynovi se během šesti týdnů podařilo realizovat spektakulární volební podporu. Mezi možnými výsledky voleb jsou mírné zisky konzervativců, nerozhodný parlament, menšinová labouristická vláda. V prvních dvou případech by to znamenalo, že Theresa Mayová selhala i podle vlastních svých měřítek a musela by rezignovat. I jestliže Corbyn nezvítězí, do parlamentu přijde obrovským způsobem povzbuzená Labouristická strana. Pokud by labouristé získali většinu, Británie by se stala druhou západní demokracií, po Řecku, která by odmítla neoliberální model zleva.

Corbynův úspěch je výsledkem chytré kombinace: inteligentní politické ekonomie, osobního charismatu a náhodného zásahu temných globálních sil do chabé, zápecnické volební kampaně. 



Labouristé přislíbili fond ve výši 250 miliard liber, který má poskytnout stimulus modernizaci infrastruktury. Byl doplněn keynesiánským programem zdanění a výdají ve výši 49 miliard liber. Labouristé plánují zdanit jen osoby s vysokými příjmy, bohatství a velké korporace. Důsledkem je nabídka, která je výhodná pro každou rodinu. Univerzitní vzdělání zadarmo v hodnotě 9000 liber ročně, školní obědy zadarmo v hodnotě 9 liber týdně, zrušení škrtů ve školství ve výši 100 000 liber ročně pro každou školu. Plus základy skandinávské péče o děti. 

Pravice tento program příliš energicky nezpochybnila. Ani Theresa Mayová není nadšená politikou škrtů a odložila odstranění fiskálního deficitu Británie nejméěn na rok 2025. 

A pak došlo k masakru v Manchesteru. Spojenci Mayové se pokusili spojit pomluvu Jeremyho Corbyna, že se staví chabě vůči irskému republikánskému terorismu, s pomluvou, že se staví chabě k islamistickému teroru. Tyto pokusy rozzuřily a aktivovaly půl milionu členů Labouristické strany.

Mezitím vyvolalo rozhodnutí Mayové zlikvidovat 19 000 policejních míst v době, kdy je terorismus velkou hrozbou pochybnosti o její soudnosti a o rozumnosti politiky škrtů v době geopolitické nestability.

Otázkou je, zda se Corbynovi podaří překonat hranici volební podpory 40 procent. Británie není levicová země a Corbyn musí přislíbit, že bude vládnout centristicky a přivede do své vlády centristické frakce, které odmítly vstoupit do jeho stínového kabinetu. Corbyn se vyjádřil, že vlády Skotska, Walesu a Severního Irska budou mít instituční roli ve vyjednávání o brexitu, avšak Corbyn musí zajít dál. Musí dát najevo, že by vytvořil vládu za podpory jiných stran v parlamentě, nejméně Strany zelených a pokrokových nacionalistických stran. To by nebyla "koalice chaosu", jak tvrdí Mayová. Byla by to vláda, o jakou by měl usilovat každý globalistický konzervativec: mechanismus pro vytvoření konsensu ohledně toho, jakou zemí chce Británie být. 

Zdroj v angličtině:


0
Vytisknout
7266

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017