Návrat do feudalismu

8. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Úžasnou výhodou církevních restitucí, které včera schválila Sněmovna většinou 102 hlasů proti vůli opozice a většiny národa, je to, že za 30 let se církve budou platit samy ze svých peněz a nikoli z peněz daňových poplatníků. Je ovšem otázka, zda v té době budou církve ještě existovat jako organizace s desítkami či stovkami tisíc věřících. Spíše se zdá, že zbude jen pár funkcionářů, kteří budou sedět na obrovských majetcích s nesmírným ekonomickým vlivem na celou společnost.

Církvím se má "vracet" 78 miliard korun v nemovitém majetku a 59 miliard jako "finanční náhrada". Tuto finanční náhradu má stát splácet po 30 let každoročně 2 miliardami. Kromě toho bude ještě příštích 17 let stát církve podporovat. Slyšel jsem dnes ráno v Radiožurnálu, jak jsou obce rády, že budou konečně majetkové poměry vyjasněny, protože mají s církevními pozemky své plány.

Jenže, jak řekl jeden starosta, obce v zásadě nemají na to, aby si ty pozemky od církví koupily. Dostanou je tedy zadarmo?

To jim je mohl dát rovnou stát. S tím, že církve budou své majetky prodávat, ovšem zjevně počítá Sněmovnou schválený zákon, neboť církve nemají z prvního prodeje majetku platit daň z příjmu.

Až údajně na nátlak jednoho přeběhlíka z ODS, poslance Doktora, bude zákon pozměněn tak, aby církve tuto daň platily.

To krásně ukazuje, že o desítkách miliard z peněz daňových poplatníků tady rozhodují různé handly s jednotlivými poslanci.

Církevní restituce byly proti vůli opozice a většiny národa vyhandlovány také s pseudostranou LIDEM, již nikdo do Sněmovny nevolil.

ODS slíbila LIDEM za podporu církevních restitucí podporu při vzniku jejího poslaneckého klubu.

Součástí většiny, která podpořila církevní restituce, byl také poslanec, odsouzený nepravomocně za korupci na 6 let do vězení.

Jak říkal císař Vespasianus: peníze nesmrdí, ať přitečou jakkoli. Zřejmě to platí nejen pro pohanského císaře, ale i pro svatou matku římskokatolickou církev, kterou všude v Evropě opouštějí každý rok obrovské zástupy věřících, až jí nakonec zůstane jen pár fanatiků typu pana Semína.

Peníze se nevracejí věřícím, ale jejich pastýřům, kteří na věřící -- soudě podle každoročního obrovského úbytku věřících ve všech hlavních církvích -- kašlou.

Až nebudou věřící, bude se majetek hodit o to víc.

Obrovský převod majetku, jaký představují církevní restituce, do de facto soukromých rukou samozřejmě představuje velké riziko, že ti, kdo ho schválí, z něj budou také nějak profitovat.

Když už média a opozice po mnoho let nebraly tuhle věc vážně, měly by se aspoň po případném vstoupení zákona, který včera schválila Sněmovna, v platnost věnovat velmi podrobně tomu, jak budou církve se svým majetkem zacházet.

Komu a za jakých podmínek ho budou prodávat. Kdo z těchto prodejů bude profitovat.

V každém případě se zejména římskokatolická církev (v zásadě mafiánská struktura bez demokratické kontroly) po vstoupení schváleného zákona v platnost stává jedním z nejbohatších a ekonomicky nejmocnějších hráčů v České republice, přesně tak jako byla za dob feudalismu.

Tohle je ta spravedlnost a narovnání křivd?

Je to sarkasmus dějin, když uvážíme, že většina národa díky politice Nečasovy vlády směřuje do chudoby či přímo do bídy.

Ale tak tomu bylo i za feudalismu: bohatí, mocní církevní páni a bídný lid. Abychom se vrátili úplně zpátky do požehnaných dob, kdy římskokatolická církev získala své majetky, bylo by třeba ještě ovládnout školy, zrušit svobodné bádání, svobodu svědomí a svobodu slova, zrušit všeobecné volební právo a volby vůbec a zavést absolutní monarchii.

Možná je to ta jediná cesta, jak zachovat to "křesťanství", které dnes ztělesňuje římskokatolická církev (na rozdíl od období Druhého vatikánského koncilu).

Je to špinavý obchod s velkou provizí, bouřila opozice ZDE

Noční průlom: Církevní restituce prošly s hlasem navíc ZDE

K tomu též

Jakub Rolčík, Naši pravicoví bolševici: Být u moci. Britské listy, 15. 7. 2011 ZDE

0
Vytisknout
17704

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012