Účel světí prostředky, byť je to hodně za hranou etiky a morálky

9. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Účel lze spatřovat v tom, že ODS využila, lépe řečeno zneužila poslance Pekárka k podpoře hlasování o daňovém balíčku za situace, které má hodně daleko k politické serióznosti, etice a morálce. Na české politické praktiky to však není zas nic až tak mimořádného když vzpomeneme samotný vznik koaliční vlády, z politického odpadu VV, bez legitimních zákonných procedur vylíhnuvší se pidi stranu LIDEM, přestupy poslanců z partaje do partaje nebo do bezprizorna (nezařazení) "bez ztráty kytičky," zarputilé nevzdávání se poslaneckého mandátu v případě podezření (vyšetřování) trestného činu, kauzy atd. až se člověk diví, co je všechno v tomto "demokratickém" státě možné.

Pan premiér je prý ze situace  okolo pana "poslance" Pekárka znepokojen a rozladěn, nic méně, protože šlo o vabank o přehlasování daňového balíčku, a tudíž se to hodilo do šachové hry ODS a vlastně celé koalice, nikterak proti tomu nezakročil, neprotestoval. "Znepokojeným" se stal až po schválení daňového balíčku! To je pokrytectví, které nemá obdoby. Právě zde se prokazuje špinavost praktik pravicových politiků, kteří se neštítí využít všechny možnosti a způsoby, jen aby bylo dosaženo jejich cíle. S nadsázkou se tomu říká, že "jdou přes mrtvoly", avšak v těchto případech jdou přes "živé" mrtvoly, jen aby zachránili v jisté době skomírající a na "životě" značně ohrožený balíček, potažmo státní rozpočet na r. 2013.

Živé mrtvoly poslanců, kteří se vzdali prý "dobrovolně" a po zralé úvaze i "odpovědně" a zde je potřeba si položit otázku: vůči komu? ODS, ze které vystoupili, resp. se vzdali poslaneckého mandátu? Tomu máme věřit? Jiní, kteří se i v době svého trestního stíhání, v době opodstatněného podezření z různých kauz a nekalých činností drží svého "koryta" a urputně se brání tlaku a přesto se nehodlají vzdát svého mandátu!

Tři členové ODS jsou však tak "velkorysí", že tímto mandátem takřka opovrhnou, jen aby vláda ustála schválením onoho balíčku. Chce snad někdo tvrdit, že je to opravdová, ale opravdu jen opravdová a nezištná věrnost a loajalita ODS, vzdají-li se poslanecké funkce?

Bylo by velmi zajímavé znát, jaká byla skutečná výše "odstupného", které raději nechci ani domýšlet. Stejně tak lze pochybovat o naprosto čistých úmyslech v případě pana Pekárka. Ani ne tak z jeho strany jako ze strany některých lobbyistů, kteří zatlačili na člověka, který byl, pravda nepravomocně, ale přesto odsouzen na 6 let do tepláků. Notabene, byl-li k pozastavení či vystoupení z ODS několikrát důrazně vyzván kolegy z kolínské organizace ODS.

Co horšího, pan Pekárek se stal poslancem se všemi právy a povinnostmi. Tedy včetně tolik diskutované poslanecké imunity. Bude-li kdy pan Pekárek pravomocně odsouzen, resp. bude-li jeho případ znovu projednáván, poslanecká sněmovna už bude muset žádat o jeho vydání. Nebude-li vydán, nebude odsouzen a ušetří tak plus minus 6 let svého života za mřížemi. No neberte to (poslanecký mandát), jde-li vám o pěkný kus života za katrem!

Na druhé straně není od věci připomenout případ poslance Davida Ratha, který je jakýmsi Pekárkovým protipólem. Ten přesto nebo na rozdíl od Pekárka, že ještě nebyl ani obviněn, natož potrestán, je držen ve vazbě a je mu tak upíráno zákonné právo vykonávat funkci poslance! Chápu, jsou tu významné rozdíly.

Zatímco Pekárek kope za ODS, Rath za opoziční ČSSD. To vysvětluje mnohé. Odsudky a názory některých politiků na podstatu skutků těch, kteří se měli něčeho dopustit, jsou vůbec nejen unáhlená, neuvážená ale mnohdy až zákeřně škodolibá. S neskrývanou radostí poslali poslance Ratha do tepláků, stejně tak se škodolibostí odsoudili údajné vyjádření na Facebooku jistého člena KSČM, aniž měli (mají) nejmenší důkaz, že se tak skutečně vyjádřil.

Zkrátka a dobře, úroveň české politiky, její morálka, etika a v neposlední řadě i schopnosti je, především u představitelů vládnoucích pravicových stran, srovnatelné s úrovní řeznického psa. Nenažraného, útočného, zákeřného a nebezpečného pro okolí. Ten totiž také jde jen za svou kořistí, kterou sleduje a napadá tak dlouho, až svého cíle dosáhne. V tomto případě je tou kořistí daňový balíček a další (např. důchodová reforma či církevní restituce ) které padly ne na oltář vlasti, ale do rukou politiků, kteří sobecky vidí jen své požitky, už méně či vůbec občany, jejich životy a osudy navzdory tomu, že právě jim mají nezištně sloužit! A tomu všemu se prý říká "demokracie"! Fuj tajbl.

0
Vytisknout
8129

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012