33 věcí, které jsem se naučila v Praze

9. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Shrnují pár věcí, které jsem se naučila o Praze a o České republice obecně, píše v Praze žijící Angličanka "Gwynnie". Možná je to trochu povrchní, ale vždycky je užitečné si uvědomit, co je dobrého v ČR, co si ani neuvědomujeme: :)

1. Pivo je dobré.

2. Existuje mnoho různých druhů piva. Kdysi jsem si myslela, že pivo jsou jen "chcanky", ale od té doby jsem se poučila, že existuje mnoho druhů.

3. Když se vás někdo v Praze zeptá: "Jak se máte?" zdvořilá odpověď není, jako na Západě "Výborně, děkuji," ale "Všechno je v háji," anebo prostě to, co vás zrovna trápí. Říct, že se máte dobře, se považuje za vytahování se anebo za pokrytectví.

4. Zdá se, že ta věc o tom, jak to bylo s komunismem a s kapitalismem zdaleka není černobílá. V místních volbách získali komunisté opravdu hodně hlasů. Někteří Češi smutně vzpomínají na dobu, kdy byly jejich byty a pracovní příležitosti zajištěné na celý život.

5. Gay Pride tu má významnou roli a je velmi zábavná, ale dospělí (tedy, mí studenti) se přesto smějí "teploušským" vtipům jak malé děti a zdá se, že jsou šokováni, když se doví, že je někdo homosexuál.

6. Velké množství obyvatel Prahy utíká každý víkend na "chatu" (svou anebo přátel), do "přírody".

7. Zdá se, že Češi nadšeně táboří, chodí na pěší túry, lezou po horách a lyžaří daleko víc než jakýkoliv jiný národ, s nímž jsem se kdy setkala.

8.Se slovníkem či překladatelem tu najdete sojové mléko, bezlepkový chleba, veganské restaurace, organickou zeleninu i to všechno. Typická česká kuchyně se na druhou stranu skládá z masa, sýra a těžkých knedlíků - málokdy se podává jiná zelenina než zelí nebo zelené fazole (a samozřejmě, brambory).

9. V typické restauraci o víkendu (11-15 hodin) dostanete polévku a hlavní jídlo asi za tři libry (pozn. red. v Británii asi za 8-9 liber.)

10. Když vejdete do restaurace, prostě se posadíte. Zkuste požádat číšníka o stůl a podívá se na vás, jako že jste blázen (pokud nejde o velmi populární či turistickou restauraci).

11. Je naprosto přijatelné pít pivo v 11 hodin dopoledne.

12. Nejdrsněji vypadající teenageři v tramvaji, v autobuse či v metru milé starší lidi nechají okamžitě sednout a ti staří lidé obyčejně budou tvrdit, ne, děkuji, já moho klidně stát. Také se nabízejí místa k sezení dětem.

13. Účesy z osmdesátých let jsou tu pořád ještě normální - mají je děti, starci, dokonce i politici kandidující ve volbách.

14. Psi se vyskyují všude - v metru, v restauracích, v kanceláři. Češi milují psi (a taky nemluvňata, ta jsou taky všude).

15. Téměř každý den je někde v Praze nějaký festival s malými stánky s jídlem a pitím a nějaký farmářský trh, kde si můžete koupit čerstvou zeleninu.

16. Velké skupiny turistů jsou opravdu otravné (jako bych to už nevěděla).

17. O Vánocích máte ve vaně živého kapra a jíte ho pak na Štědrý večer s bramborovým salátem.

18. Také o Vánocích přináší dárky Ježíšek. Začátkem prosince přichází svatý Mikuláš s andělem a čertem.

19. O Velikonocích bijí muži ženy klackem a ženy dávají mužům vajíčko. Pozoruhodný rituál plodnosti.

20. Když vyjedete tramvají mimo centrum na vzdálenost 10 minut, většina lidí se bude snažit porozumět vaší angličtině. Je to velmi zdvořilé...

21. "Pivo je zdravé". Když jíte obrovské množství masa, jste pak schopnější piják, a Becherovka uklidňuje žaludek. Údajně...

22. Alhokol a jídlo mimo Českou republiku jsou nyní příliš drahé. Pivo je levnější než voda.

23. Češi se stále ještě přidržují genderových rolí daleko více než my v Británii. Ženy mají nárok na tři roky mateřské dovolené pro každé dítě, takže je pro ně rozumné zůstávat doma, zatímco muž seká dřevo a zabíjí medvědy, nebo co to vlastně dělají.

24. Česká televize je komická - ať už jsou to staré anglické filmy, nadabované do češtiny, anebo špatně zahrané televizní inscenace, anebo pořad "Češi a Slováci mají talent" (tedy, z toho, co jsem viděla, asi ho nemají). České filmové upoutávky vypadají takhle.

25. Každý večer najdete na Karlově mostě něco pěkného - sborové představení, kvartet, muže, který hraje na okraje skleniček...

26. Kdykoliv večer pohlédnu k Pražskému hradu, jsem pořád fascinována, že tady bydlím.

27. Češi mají rádi svou pověst, že strašně šetří (například si vozí množství chleba, sýra a šunky do zahraničí na dovolenou), přesto však žádný můj český student nikdy neukradl v hotelu ručník.

28. Nezmiňujte se o Romech (cikánech), pokud nechcete, aby vás zavalila vlna ošklivého rasismu (v 80 procentech případů).

29. Muž, který má tetování na celém těle, dokáže získat dostatečné množství hlasů jako kandidát na prezidenta.

30. Politicky nekorektní vtipy jsou tu velmi v módě - neopakujte je doma!

31. Češi nemají moc národní hrdosti (no, aspoň ve srovnání s jinými zeměmi) - třeba se pletu.

32. Haloween se tu neslaví, ale 30. dubna se na oslavu jara pálejí čarodějnice.

33. V Praze je snad nejlepší veřejná doprava na celém světě.

0
13844

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012