Mnichovanství elit, nikoliv lidová blanická legenda, je hlavním problémem české politiky

11. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Římané, máme-li věřit líčení historika Tita Livia, netrestali své velitele za porážky, ale pouze za nedostatek odvahy. Vycházeli přitom z předpokladu, že pokud by byla mysl předem zaujata obavou z možného neúspěchu, nikdy by nezískala smělost a rozlet potřebné ke skutečně velkým věcem. Vezměte tento (zajisté účelově zjednodušený, ale to teď tolik nevadí) psychologický portrét příslušníka římské nobility - a máte téměř přesný obrázek toho, čím české elity v moderní době prakticky nikdy nebyly.

Co je to pojem "elita" v českém kontextu?

11. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Než začneme něco psát, měli bychom si definovat pojmy. Velká potíž je v českém kontextu s pojmem "elita". V mnoha kulturách světa se do vedoucích pozic dostávají sociopati, tedy neskrupulózní a agresivní jedinci, kterým ostatní raději ustoupí. Nicméně není ničím objevné, poukážeme-li, že v českém prostředí, určitě za posledních šedesát let, ale i dříve, byly tzv. "elity" zdecimovány do karikatury. Proboha, je vůbec možné brát to jméno nadarmo? Lze vyslovit slovo "elita" v souvislosti s právě interviewovaným odsouzeným "poslancem" Pekárkem? Všimněte si, proboha, jak mluví?

Čekáme vždycky na spasitele a pak ho zatratíme

11. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Dovolím si váš názor doplnit o můj pohled, proč se elity z veřejného života stáhly, respektive se do něj nehrnou, píše Daniel Redlich.

Protože proč by to vlastně dělaly?

V Čechách žijeme v zajímavé představě, že si stačí zvolit toho pravého "svatého", který za nás již vše ostatní zařídí.

To vyžaduje okamžitou diskusi!

11. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta



Začíná ta smršť "názorů", co publikujete, být docela prča. A hlavně k ničemu, píše čtenář, který se podepsal jako "Python" a cituje k tomu" z filmu Monty Python's Life of Brian (parodie na Kristovo umučení):

Judita: Zatkli Briana!

Reg: Co?

Komanda: Co?

Judita: Odvlekli ho! Chtějí ho ukřižovat!!

Reg: Aha. To vyžaduje okamžitou diskusi.

Komando č. 1: Jo.

Judita: Co?

Komando č. 2: Okamžitou.

Komando č. 1: Tak.

Milý pane Smetano

11. 11. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 4 minuty


Roman Smetana
nar. 6. 1. 1982
Vězeňská služba ČR Věznice Rapotice
Lesní Jakubov 44
675 71 Náměšť nad Oslavou

Milý pane Smetano,

tak o Vás pořád čtu -- z jedné mé další země a zejména díky Listům Českým, Moravským a Moravskoslezským -- též zvané Britské (jméno ještě z dob jejich počátků, útulku u Psa pana Neffa, a tady bych se zase jednou přimlouval za jejich přejmenování:).

Také jsem něco, spolu s mnoha dalšími -- tentokrát pro Vaši podporu -- před časem podepsal, jakkoliv v dobrém vědomí že těm těmi podpisy osloveným je to více než zcela fuk. Pro útěchu -- je určitým pokrokem, že do nás neposlušných, protestujících dneska už nikdo nenechá střílet. Tak jak bylo -- ještě před necelým stoletím, někde ještě před půlstoletím, ať už u nás, nebo jinde -- dobrým zvykem mocných a jim přisluhujících.

Počkat až do voleb, to znamená čekat na totalitu

11. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 8 minut

Stávka bude fiasko, je třeba počkat až do voleb, píše Milan Svoboda. Na můj vkus v jeho článku, vedle nesouhlasů, nalézám i dost pravdy. Závěr jeho článku je ale něco, co je nezbytně nutné a nanejvýš žádoucí zásadně odmítnout. Píše, že nevidí jinou perspektivu, než trpělivě čekat ještě 1 a 3/4 roku do příštích parlamentních voleb. Ať chceme nebo ne, máme-li žít v demokracii, nelze již vyčkávat ani měsíc. Doba trpělivého vyčkávání skončila pět minut po dvanácté, tj. ve středu 8. listopadu.

Z ostudy ornát

11. 11. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut


Celebrant: Vláda ČR
Koncelebranti: Koaliční poslanci
Místo a čas konání obřadu: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 8. listopadu, výroční den bitvy na Bílé hoře

Motto: - Jednoho dne vtrhnou do chrámu levharti a vychlemtají obětní nádoby, což se opakuje tak dlouho, až se to stane součástí obřadu.

- Jakmile jednou přijmeme zlo, nežádá už, abychom mu věřili.

Franz Kafka

Nejsem si jist, zda datum ostudného hlasování o tzv. církevních restitucích, jímž koaliční zákonodárci dali najevo hluboké pohrdání veřejným míněním v drtivé většině odmítajícím opulentní dar (především) římskokatolické církvi, bylo narežírováno záměrně na výroční den bělohorské bitvy. Každopádně se jedná o shodu ďábelskou, z níž mrazí v kostech. Inu, náhoda někdy bývá značně poťouchlá.

Zákon o DPH drasticky zvýhodňuje podvodníky a vede k rozsáhlým finančním únikům

10. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Poukazuje na to jeden podnikatel, jehož totožnost je redakci známa

Již první verze zákona o DPH dala jasně tušit, že se jedná o zákon ušitý někomu na tělo.

Firma, která chce krátit své daně na konci roku, dostane od státu za falešné faktury štědře zaplaceno. Zpočátku se v oblasti krácení daní pohybovalo jen několik opravdu znalých firem. Vždy se našel někdo ochotný, kdo nabral bílé koně a na ně založil pár firem.

Někdy je ani nemusel zakládat. Stačilo "koupit" firmy v problémech a ještě dostali zaplaceno od pár set tisíc až po několik milionů, podle stupně zadlužení a podstaty problémů firmy.

Generální ředitel BBC odstoupil kvůli chybě svých novinářů

10. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

George Entwistle, generální ředitel BBC, který nastoupil do své funkce 17. září 2012, v sobotu večer odstoupil za chyby novinářů ve své organizaci. V pátek 2. listopadu odvysílal pořad Newsnight televize BBC tvrzení, že děti v dětském domově ve velšském městě Wrexhamu zneužíval "vysoký činitel Konzervativní strany", blízký Margaret Thatcherové. Pořad Newsnight neuvedl jméno dotyčné osoby, jíž byl lord MacAlpine, ale jméno se rozšířilo po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Deník Guardian zjistil, že obvinění, že Lord MacAlpine, bývalý vysoký činitel Konzervativní strany za vlády Margaret Thatcherové, sexuálně zneužíval chlapce z dětského domova ve Wrexhamu, je nepravdivé, a že se Lord MacAlpine stal obětí chybné záměny totožnosti. Lorda MacAlpina jako pedofila identifikovala pořadu Newsnight v televizi BBC oběť pedofilního sexuálního zneužívání Steve Messham. Reportéři BBC však Messhamovi neukázali fotografii Lorda MacAlpina, tu Messham uviděl až v pátek večer, kdy upozornil, že toto není osoba, kterou mu v osmdesátých letech velšská policie identifikovala jako údajného lorda MacAlpina. Pořad Newsnight televize BBC 2. listopadu 2012 odvysílal reportáž, naznačující, že "vysoký činitel Konzervativní strany" je pedofil, který zneužíval děti v dětském domově ve Wrexhamu (neuvedla jeho jméno), ale to se objevilo posléze na sociálních sítích. BBC se nespojila s lordem MacAlpinem a nepožádala ho předem o vyjádření.

Vedení BBC s okamžitou platností suspendovalo veškerou investigativní práci pořadu Newsnight - bude podrobena kontrole, zda se provádí dostatečně profesionálně a spolehlivě. Známí moderátoři pořadu Newsnight Jeremy Paxman a Kirsty Wark byli odvoláni a páteční pořad uváděl Eddie Mair, normálně moderátor podvečerního publicistického vysílání BBC Radio Four. V pořadu uvedl mimo jiné: "Chtěli jsme interviewovat ve věci tohoto skandálu vedení BBC, ale nikdo nám nechce poskytnout rozhovor." Zmínil se také "Je tohle konec pořadu Newsnight?"

Nový skandál vznikl poté, co BBC těžce zápolila po mnoho týdnů se skutečností, že její celebrita Jimmy Savile, jakýsi anglický "strýček Jedlička" léta zneužíval nezletilé děti a investigativní film pořadu Newsnight v této věci manažeři BBC potlačili. Reakce vedení BBC na tento skandál byla nedostatečná, nekompetentní a arogantní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za skandály britských médií může kultura astronomicky placených manažerů, tvrdí publicista Čulík ZDE

Jak BBC informuje o svém vlastním skandálu

10. 11. 2012

čas čtení 9 minut

Pozoruhodně objektivně a ostře. Dovedete si představit, že by takto nezávisle informovala o svých interních problémech třeba Česká televize?

Níže přinášíme překlad úvodních minut hlavního publicistického pořadu BBC Radio Four, který se vysílal v sobotu v 17 hodin, tedy pouhých několik hodin, než generální ředitel BBC George Entwistle odstoupil (JČ):

Jeden z nejvýznamnějších novinářů z BBC Jeremy Paxman k odvolání ředitele BBC

11. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

"Odchod George Entwistlea je velká škoda. Zlikvidovali ho zbabělci a idioti. Hlavním problémem zde je rozhodnutí BBC, po Huttonově vyšetřování (které tereorizovalo BBC proto, že si dovolila upozornit, že tehdejší premiér Tony Blair nechal zmanipulovat před invazí do Iráku vládní dokumentaci o tom, že Saddám Husajn má údajně zbraně hromadného ničení. BBC citovala ve vysílání názor zbrojního experta Davida Kellyho, který upozornil, že vládní zpráva o ZHN je zmanipulovaná, posléze byl nalezen mrtvý, BBC vyšetřování ostře zkritizovalo, rezignovat byl donucen ředitel BBC i šéf Rady BBC, posléze se ukázalo, že Saddám Husajn žádné zbraně neměl a Kelly a BBC tedy měly pravdu. Od té doby i podle názoru Britských listů je zpravodajství BBC nesmírně bojácné, pozn. red.) chovat se zbaběle jmenováním poslušných lidí. Pak celou situaci ještě vážně zhoršili tím, že si vynutili množství škrtů v rozpočtech pořadů a do nesmyslnosti nafoukli množství lidí v managementu. Důsledek je nynější krize v pořadu Newsnight. Velmi pochybuji, že by šlo o problém, který má pouze pořad Newsnight. Doufal jsem, že George zůstane a celé to vyřeší. Je to velká škoda, že byl talentovaný člověk obětován, zatímco kolaboranti prosperují. Nebudu vydávat žádná další prohlášení ani dělat žádné rozhovory."

Zdroj: ZDE

Jak dnes vypadá Kalouskovo a Nečasovo Česko:

10. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Lichváři stahují smyčku kolem hrdel tisíců Čechů

Lichváři slaví zlatou éru svého nemilosrdného podnikání. Desítky tisíc lidí mají totiž už v bankách i úvěrových společnostech na mnoho let zavřené dveře, protože finanční ústavy těžko půjčí někomu, kdo se už dostal do insolvenčního řízení. A tak davy dlužníků často zoufale hledají poslední možnost, kde si ještě lze půjčit, píše Jindřich Ginter.

Jen během října, se ocitlo v insolvenci přes 2 200 fyzických osob, což je proti září podle společnosti Creditreform o další čtyři procenta více. V průměru je to tedy denně více než 70 osob, s nimiž se zahajuje insolvenční řízení u soudu. Do insolvenčního řízení tak padají v přepočtu tři dlužníci za hodinu, čili každých dvacet minut jeden.

Kompletní článek ZDE

Přímou vinu za tento otřesný stav nese vláda. Povinností vlády je zajistit právně civilizované podmínky, aby se občané nestávali obětí zločinců a darebáků. (JČ)

LIDOVÉ NOVINY:

"Vládní koalice je spolehlivá a efektivní"

10. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

[Ve středu] stála ve sněmovně za Petrem Nečasem hlasovací koalice, spolehlivá a efektivní, jak jsme ji neviděli za poslední měsíce. Hladce přehlasovávala jedno senátní nebo prezidentské veto za druhým. Premiér může právem cítit zadostiučinění. Nečas může nyní v relativním klidu vládnout další dva roky. Na další dva státní rozpočty a na věci, které teď už budou pro voliče spíš lákavé než nepopulární, se při obratném vyvažování zájmů všech účastníků nové vládní většiny hlasy najdou, píše Lenka Zlámalová v Lidových novinách.

Zdroj: ZDE

Stávka bude fiasko, je třeba počkat až do voleb

10. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

V souvislosti se skandálním protlačením reformních a restitučních zákonů Poslaneckou sněmovnou a s blížícím se výročím 17. listopadu se na stránkách BL množí hlasy, volající po nátlakových akcích nejširší veřejnosti včetně generální stávky za účelem odstoupení Nečasovy vlády, jmenování vlády úřednické a vypsání předčasných voleb, píše Milan Svoboda.

Přiznám se, že i já jsem donedávna byl stoupencem takového postupu, nespokojený s tím, jak odbory promrhaly potenciál, získaný jimi svolanou manifestací 21.4. t.r. Až na pro mne nepochopitelné posezení u piva dvou hlavních protagonistů, pánů Zavadila a Kalouska těsně po akci, nepochopitelné proto, že odborům nesporně ublížilo, pokud veřejnost nezná jeho hlubší (jsou-li jaké) příčiny, mám za to, že jsem strategii odborů příp. jiných protivládních organizací a hnutí pochopil.

Likviduje Kalousek malé prodejce pohonných hmot a zvyšuje jejich ceny i ceny dopravy?

10. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Pátého listopadu byl zveřejněn Kalouskův a Kubův plán na boj proti daňovým únikům v obchodech s pohonnými hmotami. ZDE ZDE, píše Petr Novák.

Na první pohled to vypadá jako dobrý počin a dokonce i opozice tomuto kroku tleská, ale skutečnost bude jiná.

Oba výše uvedení pánové tvrdí, že kauce 20 milionů Kč bude jasným prvkem, který zasáhne do řad nepoctivých obchodníků s pohonnými hmotami. Jenže jaká je situace? Pokud se podíváte na výsledovky a rozvahy těch opravdu poctivých obchodníků s pohonnými hmotami, tak zjistíte, že při obratu několika miliard mají čistý zisk od pár do padesáti milionů korun.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak se dostat do českého nebe, neboli Damoklův meč v rukou prezidenta

10. 11. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jsem včera v noci přišel domů, myslel jsem na svůj poslední článek v BL o vaší vládě a "finančních náhradách" pro církve, existující v ČR. Z pro mě nepochopitelného důvodu se mi s tím spojil i náš bývalý kancléř Helmut Kohl, který se stal opravdu historickou osobností kvůli tomu, jak se choval v kancléřském úřadě a v důsledku svého rozhodování při spojování tehdy dvou existujících německých států po pádu berlínské zdi. Ta krátkodobá hádanka se mi hned vyřešila, když jsem si vzpomněl na malou knížku s názvem České nebe, protože šlo o význam jednání vedoucích politiků.

Vy tu knížku ovšem znáte, a proto víte, že mě napadlo, že by se váš prezident Klaus mohl dostat nejen do historie jako významná osobnost, ale i do českého nebe, kdyby odmítl podepsat restituční zákon.

Měl by obrat diskusí na serverech provládních deníků vládu znepokojovat?

10. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Čtenářská fóra provládních deníků, jako je například IDnes, bývala plná ideologického antikomunismu. S posledním vývojem se to zcela ztratilo a čtenáří píší téměř výlučně ostrou kritiku dnešní pravicové vlády ZDE. Stejnou ostrou kritiku se může Petr Nečas dočíst na svém facebookovém profilu ZDE. Veřejnost teď reaguje zuřivě vlastně na jakýkoliv výrok jakéhokoliv politika ZDE. Opravdu to pány politiky neznepokojuje?

Jednou možností samozřejmě je začít cenzurovat internet. Novopečený pan ministr spravedlnosti tu možnost už koneckonců naznačil...

IDnes se to už možná pokouší řešit. Tento relativně nevinný, i když velmi trpký komentář, na serveru IDnes smazali. Jsou jich tam ovšem další stovky velmi podobných.... (JČ)

Smazáno, tak opakuji: Pane Nečasi, vy jste se dočista zbláznil. Naději teď potřebujete hlavně vy, váš loutkovodič Kalousek, dvorní šašek Benda a zbytek čuníků u vašeho koryta, které si naprosto bezostyšně plníte našimi daněmi... na úkor důchodců a rodin. Máte naději, že dostanete rozum a odstoupíte dřív, než vás lidi defenestrují. Myslíte si, že máte patent na spravedlnost a morálku? Že 80% lidí, na které totálně kálíte, jsou lůza? Čím chcete lidi opít tak, aby utráceli peníze, které nemají? Vy vážně žijete v nějakém iracionálním bludu. Mě se zvedal žaludek, když jsem sledoval jak 102 z vaší party mávalo v parlamentu pro tunely z našich do vašich kapes. A pak ještě zvýšení platů. A to v čele s odsouzeným kriminálníkem. Jak symbolické. Jak vítězové na bílé hoře. Vy nemáte tušení, jak jsou na vás lidi naštvaní. Totálně jste odepsal ODS i katolickou církev. Vy jste Kalouskova nejnaivnejší loutka...ostatní ve vaší partě hrabou a teší se na trafiky, ale vy jste jenom mimoň.

Demonstrace? Ano, ale co dál?

10. 11. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Beznaděj?

To přece všichni víme, jak to této zemi vypadá. Vidíme to všude kolem sebe -- ale reagujeme tak, že se jen rezignovaně choulíme do sebe, říkáme si, že se stejně nedá nic dělat a musíme to holt do těch voleb nějak vydržet. Nějak nám uniká, že "do těch voleb" budeme odřeni na kost, na každém rohu bude stát žebrák a za humny na majetcích zlodějské šlechty vyrostou nové zdi kolem nových zámků.

Můžeme si za to do značné míry sami. To je konstatování, které je adresováno každému z nás. Mně, tobě, mým dětem, mým sousedům, mým kolegům v práci, lidem, které potkávám v hospodě nebo na ulici. "Oni" nám sice nedovolí referendum, ale my se "jich" přece nemusíme ptát! My si to referendum můžeme udělat sami a "oni" ho budou muset respektovat!

K tomu: VZÍT VĚCI DO VLASTNÍCH RUKOU: Zakladatel listu Independent chce zvrátit politické poměry v Británii širokou občanskou iniciativou. Fungovalo by to i v ČR? ZDE

Kalousek: Osmdesát procent národa "jsou bolševici"

9. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

[Schválení restitucí] je něco, z čeho se mohou všichni bolševici napříč politickým spektrem vzteknout. Ve středu mně kvůli tomu chodily vysloveně výhrůžné esemesky.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Toto je zřejmě zdroj bohorovnosti lidí ve vládě. Oni jsou zřejmě opravdu velmi hloupí. Může to být životu nebezpečné. Vážně si myslí, že 80 procent národa, proti jehož vůli jednají, jsou "bolševici". Je to velmi jednoduchý a velmi nebezpečný delegitimizační proces. Vždycky si totiž stačí říct, že lidé, kteří mají jiný názor, jsou zosobněním nelegitimní "jinakosti", "the Other" - Němci, bolševici, Rusové, černoši, Romové. Proto není jejich názor nutné brát vážně - "pravdu mám jedině já". Je to samozřejmě velmi nebezpečná cesta do pekla.

Kalouskova bohorovnost plyne z nekritické podpory médií

10. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,nedá mi abych nedoplnil Vaši úvahu v článku Kalousek: Osmdesát procent národa "jsou bolševici", píše Pavel Krajtl.

Bohorovnost, se kterou Kalousek zcela obrací významy pojmů a vlastní bolševické manýry stojedničkové většiny v parlamentě dokáže obrátit v revoltu odpovědných zákonodárců jednajících nepopulisticky proti vůli - avšak pro blaho nezodpovědného lidu, neznalého tajeného zákulisí politiky tak, jako to dovedou nejlepší intrikáni dnešní politiky. Kalouskovo sebevědomí plyne zcela přirozeně z pocitu, který čiší z každého pořadu veřejnoprávních médií který má co říci k politice. Tím "pocitem má především na mysli "rámování". Každý obraz skutečnosti lze chápat a podávat v určitém světle, úhlu pohledu, atd.

Utvořte formaci ve tvaru želvy

9. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vít Klusák napsal na facebooku ze své návštěvy ve vězení, kde vězní Romana Smetanu:

11:00. Rapotice. Věznice uprostřed lesů. Bachař se ze zamřížovaného okna zlobí, že špatně parkuju. Ty dveře váží snad tunu. "Máte u sebe nějaké zbraně? - Ne, jen kamery. - A zbraně? - Ne, opravdu jen kamery..." Filip si zapomněl novinářský průkaz. "Vytočte majora XY, klapka 400!" Zvukaři Michalovi se rozpadla přezka od pásku. Dozorce ho útrpně pozoruje, jak si ji asertivně smontovává. "Kdo vám velí? A neni vás nějak moc?"

Ale největší bomba přijde až v okamžiku, kdy opustíme vrátnici a ocitneme se na kraji areálu. Dozorce něco zašumluje a chvíli mám dojem, že to ani nebylo k nám. Ale pak se to ozve znovu a s plnou vážností: "UTVOŘTE FORMACI." Tázavě na něj civím. "Řikám formaci. Ve tvaru želvy. Mi tu nebudete trajdat."

Prosíme, napište do vězení Romanu Smetanovi. Je to metoda, jakou používá Amnesty International pro podporu neprávem vězněných osob. Adresa je:


Roman Smetana
nar. 6. 1. 1982
Vězeňská služba ČR Věznice Rapotice
Lesní Jakubov 44
675 71 Náměšť nad Oslavou

Pyrrhovo vítězství Petra Nečase

9. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

V podstatě na cokoli mohou být vždy protichůdné názory. Co je pro někoho vlastizradou, může být pro jiného hrdinským činem, a naopak. Vždy je ale v takovém případě zapotřebí vyložit své argumentační karty na stůl.

Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina, zareagoval na poslední počin vlády (prosazení tzv. církevních restitucí) článkem "V nebi to má Nečas dobrý".

Brzo přijdu o zaměstnání

9. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Pane Čulíku, jak rád bych viděl statisícové demonstrace v naší zemi!!

Připadá mně, že žijeme v prapodivném matrixu.

Ještě před několika lety jsem byl spokojený manžel, rodič, zaměstnanec. na ČT a její události jsem nedal dopustit.Co se děje teď, je šílené - zprávám v televizi - a vůbec televizi - se kromě sportu a některých dokumentů vyhýbám.

Vždy jsem byl levicového zaměření, solidární, jsem členem našeho odborového výboru.

Bydlím na Ostravsku, vnímám jeho specifika, radosti i starosti - teď dokonce jsem byl služebně v Praze, takže můžu porovnávat náladu lidí, píše Petr Foldyna.

Zločiny vládní koalice

9. 11. 2012 / Milan Valach

čas čtení 3 minuty

V nočním hlasování odhlasovali poslanci, podporující vládní koalici, skandální ožebračení českého národa v podobě převodu enormního majetku do rukou církví, především církve katolické. Úporná snaha vládní koalice vrátit nás o sto a raději o dvě staletí zpět, tak byla korunována tímto darem autoritářské katolické církvi.

Velká důchodová reforma odstartována

9. 11. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

"kdybychom lidem říkali před volbama pravdu, nikdy by nás nevolili"
Mirek Topolánek

Vládní koalice si může odškrtnout splnění dalšího úkolu. Stát bude oškubán o část příjmů do státního solidárního důchodového pilíře, finanční kapitál získá nové peníze k dlouhodobé správě a zprostředkovatelé se budou radovat z provizí. To je výsledek přehlasování prezidentského veta Poslaneckou sněmovnou po "transformaci" a novém sešikování koaliční většiny.

Nový zákon, jakož i další, zapadají do obsahu žofínských slibů a jsou odměnou donátorům pravicových stran za jejich podporu.

Beznaděj?

9. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Žijeme v zemi, kde jsou opět političtí vězni, obratně skrýváni za nějaký jiný čin, v zemi, kde spoluvládne strana, kterou nikdo nikdy nevolil, v zemi, kde se odpírá poslanci, který není odsouzený, právo na vykonávání mandátu, v zemi, kde si povolá vláda člověka odsouzeného za korupci, aby pomohl vládě prosadit další rozkrádání majetku občanů této země k jejímu vlastnímu prospěchu, v zemi, kde zákony schvalují odsouzení poslanci, v zemi a v době, kdy řada občanů nemá prostředky na zachování důstojného života, vláda "daruje" církvím miliardové majetky, v zemi, kde zákon o prokazování původu majetku by byl smrtelným hříchem, v zemi, kde vláda vyvádí z průběžného penzijního pojištění finanční prostředky pro " bohaté" a banky, v zemi, kde dnešní vládnoucí strany bezostyšně okrádají důchodce snižováním penzí, aby si samy mohly zvyšovat již tak své vysoké platy, v zemi, kde neustálým zvyšováním cen, různých poplatků a prosazováním nesmyslných zákonů nutí vydávat zejména ty nejchudší stále více z prostředků již tak sotva stačících na přežití, v zemi, kde z toho důvodu je nuceno stále více občanů se zadlužovat, v zemi, kde následně fungují exekutoři, pro které se vytváří zákony, které se neslučují s lidskostí, a dohánějí řadu nevinných k tragickým řešením, v zemi, kde vládě nezáleží na názoru většiny občanů, a která je ráda společně se zástupcem církve nazývá lůzou, v zemi, kde vládnoucí strany považují referendum za ohrožení jejich neomylnosti a bohatství, v zemi, kde považuje vláda názory odborníků jak doma tak v zahraničí za bludy, v zemi, kde názor ombudsmana je výkřikem do tmy, v zemi, kde soudy stíhají jen ty, kteří jsou nepohodlnými "potížisty", v zemi, kde se chrání a pomáhá těm, kteří mají co "nabídnout", píše Miroslav Daněk.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Klobouk dolů, aneb Máte vládu ohromnou!

9. 11. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Z dálky, tedy z Hamburku, se to zdá být neuvěřitelné. Česká vláda pracuje na tom snížit výdaje hlavně na sociální systém a na druhé straně podpoří 78 miliardami nemovitého majetku a 59 miliardami "finanční náhrady" organizaci, která si myslí, že bible může být v 21. století základem víry.

Ne že by lidem nemělo být dovoleno věřit strachu, který spojují s tím, že jim přeběhla černá kočka přes cestu, ne že by mělo být lidem zakazováno definovat nedefinovatelné vlastnosti nějakého alespoň tak, jak to oni myslí, neexistujícího boha. A protože bohů existuje několik, různých, tak proč ne i toho křesťanského, i když je římskokatolický a má z nějakého důvodu vedle sebe hodně svatých.

Respektujte věřící

10. 11. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Pane Ladwigu!

Mám pocit, že jste si toho vzal moc najednou. Napsal jste článek, nesouhlasící s církevními restitucemi, a kromě toho jste se ještě pustil do religionistiky. Stejně jako vy si nemyslím, že "organizace, která si myslí, že bible může být v 21. století základem víry" by měla dostat jedinou korunu. Zároveň si ale (stejně jako další odpůrci restitucí z řad přispěvatelů BL - křesťanů, jako jsou Boris Cvek nebo Jan Paul) myslím, že bible vnímaná otevřenou hlavou může být ve 21. století základem víry (mimochodem, tradičním základem římskokatolické víry není bible, ale zinstitucionalizovaná tradice - což byste jako obyvatel protestantského severního Německa mohl vědět). Měl jsem za to, že v demokracii (i když už jí máme jen formální zbytek) mají stejně jako vyznavači koránu, véd, upanišád či Ta-te tingu i vyznavači bible právo na respekt.

Rétorika, kterou jste zvolil, ubírá (alespoň v českém prostředí) Vašemu článku na síle - protože připomíná protináboženské propagandistické agitky, které jsme (tedy naši prarodiče, rodiče a posléze my sami) od 40. do 80. let čítali v Rudém právu a které lze dodnes číst v Haló novinách.

Váš Tomáš Koloc, biblický nefanatik, začínající svůj den hinduistickou mantrou na upevnění rovnováhy solaru plexu

P.S. Musím napsat své novopečené přítekyni, religionistce Margarethe Randow-Tesch, která do němčiny přeložila americkou knihu Kurz zázraků (která pohlíží na bibli z pohledu psychoanalýzy a na jejímž českém překladu jsem pracoval), že ji v jejím domovském Hamburku čeká ještě spousta práce.

Dvě právní otázky, týkající se církevních restitucí

9. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

1. Jak známo, zákon o církevních restitucích v létě zamítl Senát. Zákon byl vrácen Poslanecké sněmovně. Ta má právo ho případnou většinou přehlasovat, ale podle tohoto parlamentního zdroje to musí udělat "na nejbližší schůzi". Středeční přehlasování rozhodnutí Senátu v Poslanecké sněmovně zjevně nebylo "na nejbližší schůzi" Sněmovny poté, co restituce odmítl Senát. To přece znamená, že hlasování bylo neústavní a neplatné. nebo ne?

2. Druhou poznámku má Uwe Ladwig. Jde o tzv. "odškodnění církví"? Ale ono o právně legální odškodnění asi nepůjde, že? Dejme slovo Uwemu Ladwigovi:

Kdyby měla katolická církev vůbec nějakou právní možnost žádat u soudu o vrácení znárodněného majetku, určitě by se o něj soudila. Tu možnost ale zjevně neměla, protože znárodnění bylo právním aktem. Když si teď někdo myslí, že církev musí být odškodněna, není to pravda. Zákon o církevních restitucích je dobrovolným DAREM majetku od státu církvím, protože znárodnění bylo právním, i když neoprávněným aktem. Všechno, co církve nyní dostanou, tedy dostávají od státu DAREM.

O volebních rituálech, symbolických protestních akcích, efektivitě a české politické krizi

9. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Nikdo z voličů v posledních parlamentních volbách nehlasoval pro církevní restituce. Nehlasovali pro ně ani lidé, kteří nedávno přišli ke krajským a senátním volbám. Navzdory tomu byl tento bezprecedentní majetkový přesun postrádající široký politický konsensus hladce schválen. A zrovna tak byla schválena penzijní "reforma", která je v konečném důsledku pouze zájmem soukromých penzijních fondů. Proti hlasovací mašinérii Nečasova kabinetu nezabraly ani demonstrace odborů, které se čas od času nepravidelně vynoří v pražských ulicích (a po nichž chodí pan Zavadil s Kalouskem na pivo). Shrnuto a podtrženo: Institucionalizované a ritualizované způsoby politického jednání nevedou v České republice k žádným výsledkům, protože politické elity sankcionované kolektivní rituály úspěšně ignorují - a po ignoraci elit už ze strany "lidu" nic dalšího nenásleduje. Pokud by tedy mělo dojít ke skutečné sociální změně, bylo by především nutno vykročit za hranice toho, co politické elity předem očekávají a jsou na to připraveny. Neboť to, na co jsou připraveny, se opakovaně ukazuje jako bezvýsledné a neefektivní.

Každodenní velké demonstrace by vláda mohla těžko ignorovat

9. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V dubnu bylo vidět, jak se vláda začala mírně bát už po jediné velké odborářské demonstraci. Naštěstí pro ni však žádná další demonstrace nenásledovala. Kdyby se velké demonstrace konaly po řadu dní po sobě, jsem si jist, že by to ani Kalouskova vláda neustála. Neříkejte mi, když tyto demonstrace svrhly r. 1989 komunistický režim, že je tato vláda pevnější.

Ve výše uvedeném komentáři Karla Dolejšího se opět píše, jak hlasování ve volbách "nic nezmění". Chybí mu tam ale slovíčko "krajských". Ty možná nic nezměnily. Ale skutečně nic nezmění hlasování v parlamentních volbách?

Záleží to ovšem na lidech - je důležité, aby nehlasovali pro korupčníky a kriminálníky.

Nehrajme si na to, že je v ČR demokracie

9. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

Když jsem v Britských listech uviděl nápis článku "Sebevražedné rysy vládní koalice" pana Čulíka, v duchu jsem ho přečetl jako "Sebevražedné krysy z vládní koalice". Až teprve při druhém nebo třetím čtení jsem postřehl, že je pan Čulík, alespoň v nadpise, k vládním stranám o něco málo shovívavější.

S obsahem článku pana Čulíka téměř do písmene souhlasím, nicméně, přestaňme si už hrát na to, že v České republice zavládla kdy po roce 1989 demokracie, píše Čestmír Rovný. Na všechny ty neblahé jevy, které jsou dnes zjevné a očividné, bylo zaděláno mnohem dříve a jediné, čím se dnešek liší od situace řekněme před pěti, deseti nebo patnácti lety je to, že opona, za léta již notně prožraná moly a červy, nakonec spadla.

Fight for freedom!

9. 11. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 6 minut

Chtěli jsme rychle zapomenout na otrávenou atmosféru hluboké prázdnoty, předstírání a ohnutých páteří před nositeli moci. Chtěli jsme rychle zapomenout na éru totalitního socialismu neomezené moci vyvolených křupanů a bařtipánů, jenž se tak dovedně uměli plazit vzhůru pomalovaní správnou barvou a správnými hesly, skrze zadnice těch správných dam a pánů. Chtěli jsme zapomenout na bič strachu z tajné policie, sledování, udávání, odposlechů, spolupráce.

Martin Veselovský hovoří s odsouzeným "poslancem" Martinem Pekárkem, který zachránil vládu

9. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Veselovský: Co se stalo od středečního dopoledne, kdy vaše nepravomocné odsouzení evidentně vládu a ODS nepoškozovalo, dokonce jste hlasoval pro důvěru vládě, a vláda se vašeho hlasu nezřekla, tak jaký je rozdíl mezi dneškem, kdy už vládu a sněmovnu a ODS poškozujete?

Pekárek: No, to byste se spíš ale, omlouvám se, musel zeptat těch, kteří to říkají. (12'30")

Zdroj: ZDE

Kdyby se demonstrovalo jak chtělo, nestane se nic

9. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Pane Čulíku, snad nepatříte k lidem kteří mají dojem,že "komunismus" svrhli nějaké masové demonstrace? O 10 let dříve se mohlo manifestovat, jak chtělo, a režim by stejně nepadl. Tehdy by byly demonstrace násilně potlačeny.

V r. 1989 už to možné nebylo, násilné potlačení studentského pochodu byla spíše provokace, píše Vítězslav Štoček.

Účel světí prostředky, byť je to hodně za hranou etiky a morálky

9. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Účel lze spatřovat v tom, že ODS využila, lépe řečeno zneužila poslance Pekárka k podpoře hlasování o daňovém balíčku za situace, které má hodně daleko k politické serióznosti, etice a morálce. Na české politické praktiky to však není zas nic až tak mimořádného když vzpomeneme samotný vznik koaliční vlády, z politického odpadu VV, bez legitimních zákonných procedur vylíhnuvší se pidi stranu LIDEM, přestupy poslanců z partaje do partaje nebo do bezprizorna (nezařazení) "bez ztráty kytičky," zarputilé nevzdávání se poslaneckého mandátu v případě podezření (vyšetřování) trestného činu, kauzy atd. až se člověk diví, co je všechno v tomto "demokratickém" státě možné.

DEBATNÍ KLUB:

Karel Randák a Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě

9. 11. 2012

čas čtení 1 minuta



Bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace generál Karel Randák a předseda hnutí Starostové a nezávislí, poslanec Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě. Jak dlouho může trvat řešení problému s korupcí a s jejími důsledky v podobě vazeb mezi politickou a podnikatelskou sférou? Jak se má politik stavět ke korupčnímu jednání svých stranických kolegů? Jak lze vnímat jednání osobností jako je Karel Schwarzenberg, který odmítl vydat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou trestnímu stíhání ve věci nákupu vojenské techniky.

Předchozí debaty:

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi ZDE

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Bradley Manning chce přiznat částečnou vinu za předání amerických diplomatických dokumentů serveru WikiLeaks

9. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

David Coombs, obhájce Bradleyho Manninga, amerického vojáka, který čelí doživotnímu vězení za údajné prozrazení statisíců amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks, řekl u soudního slyšení, předcházejícího procesu s Manningem, že obžalovaný chce přiznat v některých trestných činech, z nichž je americkou vládou obžalován, svou vinu. Manning tak poprvé přiznává, že měl něco společného s předáním dokumentů serveru WikiLeaks. Není jasné, ke kterým z 22 trestných činů se Manning chystá přiznat. Jde o procedurální záležitost, v jejímž rámci by se Manning mohl vyhnout přiznání viny v závažnějších obviněních, jako například obvinění, že "napomáhal nepříteli".

Při Manningově obhajobě se Coombs nepokouší tvrdit, že Manning neměl s WikiLeaks nic společného. Obhájce se soustřeďuje na rozpory v obžalobě a poukazuje na to, že se Manningovi v době, kdy pracoval jako výzvědný analytik v Bagdádu, nedostávalo od nadřízených řádné péče.

Podrobnosti v a ZDE

HNUTÍ ZA PŘÍMOU DEMOKRACII:

Vládní koalice korupčníků a podvodníků musí odejít

8. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Plzeň 8. listopadu 2012 - Hnutí za přímou demokracii vydalo tiskové prohlášení, ve kterém jednoznačně odmítá schválení nespravedlivých zákonů o církevních restitucích, o důchodové reformě a o zvýšení DPH. Zároveň vyzývá občany k masové účasti na demonstracích po celé naší zemi.

Mluvčí HzPD Milan Valach uvádí: "V nočním jednání schválila Poslanecká sněmovna nespravedlivý a nemravný dar církvím z majetku českých občanů. Několik hodin před tím schválila stejný dar soukromým důchodovým fondům v rámci tzv. důchodové reformy a rovněž schválila další ožebračování občanů cestou zvýšení DPH, které povede ke zdražení všeho zboží a služeb, bez nichž se občané neobejdou.

K manipulaci diváckého hlasování v České televizi

9. 11. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

K manipulaci tzv. diváckého hlasování v pořadu Hydepark můžu poskytnout více než rok starou korespondenci s Pavlínou Kvapilovou, současnou ředitelkou nových médií v ČT. Z korespondence vyplývá, že paní Kvapilová, která se na tvorbě pořadu podílela a která zastává vysoký post v ČT, příliš nechápe, jak tzv. nová média fungují a jak lze jejich prostřednictvím, prokazatelně snadno, manipulovat mediálním sdělením, píše Bob Kartous.

Uhdeho bobřík odvahy

7. 11. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 16 minut

Rada České televize projednávala ve středu stížnost na generálního ředitele Petra Dvořáka. Ten odmítl vydat redaktorovi Lidových novin Němečkovi informace o platech devíti manažerů ČT, přestože ho pravomocný rozsudek soudu po předchozím odmítnutí žádosti podle zákona 106/1999 Sb. donutil vydat Němečkovi platy dvou jiných manažerů. Tehdy Česká televize poslechla. V analogickém případě nikoliv. Němeček označil ve stížnosti postup generálního ředitele za pohrdání soudem. Vášnivá diskuze členů Rady, kteří jsou dle zákona zástupci veřejnosti, nehájila kupodivu právo občanů na informace a právo stěžovatele na právně předvídatelné chování instituce veřejné služby ve veřejném zájmu, ale právo generálního ředitele odporovat soudu. A stěžovatel se může klidně soudit znovu... A nebo si trhnout nohou.

Čestnou výjimkou této přehlídky právního nihilismu a pohrdání občany i novináři byli předseda Rady, bývalý předseda Parlamentu Uhde, který odvážně navrhl na počátku diskuze usnesení doporučit generálnímu řediteli vyhovět stěžovateli v plném rozsahu, a radního Mezulánika, který navíc pojmenoval ve svém návrhu usnesení konání generálního ředitele jako porušení zákona a hlavně - porušení Kodexu České televize.

Audioznáznam projednávání bodu "Stížnost Tomáše Němečka" Radou České televize 7.11. 2012 MP3

Volby ve Spojených státech vyhrál vojensko-průmyslový komplex v elegantním vydání

9. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Nebudu předstírat, že se mi neulevilo, když prezidentské volby v USA vyhrál Barack Obama, přestože jsem o něm napsal desítky silně kritických článků a domnívám se, že je doopravdy špatným prezidentem, který překonal řadu mých obav. Nicméně republikánský prezident se v této době rovná větší možnosti ohrožení existence lidstva rozpoutáním fatálního konfliktu. To se ale týká i Obamy, který má v otázce Íránu všechny možnosti řešení na stole, implicitně i jaderný útok...

Církevní restituce trochu jinak

9. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Ve středu v noci schválila vládní koalice na místní poměry dost odvážný zákon o církevních restitucích. Jestli se nejedná o daší majstrštyk kmotrů, kteří se na nich obohatí a během převodu obřího balíku majetku dorozkradou co se dá, tak před vládou klobouk dolů, píše Marek Štván.

Nad rozumem víra

9. 11. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Kdo poslouchal letošní projev prezidenta Klause při příležitosti udělení státních vyznamenání a nepatří mezi Klausovy fanoušky, ten těžko může popřít, že tento projev byl určen osobám se sníženou či nevyužívanou inteligencí. Mezi čtenáři BL asi mnoho takových fanoušků nenajdeme, o autorech nemluvě. A tak jsem zkoušel hledat argumenty na Klausovu obhajobu. Nakonec mi zbyla jedna věta, kterou zájemce najde na konci tohoto článku.

Sociální změny a proměny civilizace

8. 11. 2012

čas čtení 6 minut

Centrum globálních studií s partnerskými institucemi Vás zve na konferenci na aktuální téma "Sociální změny a proměny civilizace", která se bude konat 12. a 13. listopadu 2012 v Praze a 14. až 16. listopadu v Bratislavě. Součástí konference je výstava "Kartografie naděje: příběhy sociální změny" v Centru současného umění DOX. Další součástí konference bude prezentace nové knihy "Krize a politické křižovatky: rozhovory s českými politickými teoretiky", v níž své názory na problémy současné praktické politiky a politické teorie představují Vladimíra Dvořáková, Erazim Kohák, Marek Hrubec, Jan Keller, Petra Guasti a další autoři.

Znovu: Jak psát do vězení Romanu Smetanovi: Musíte uvést jeho datum narození

9. 11. 2012 / Milan Daniel

čas čtení < 1 minuta

Děkuji vám za zařazení článku s adresou, na níž je vězněn Roman Smetana. Velmi se omlouvám, ale do adresy jsem opomněl vložit datum narození R. S., bez něhož vězeňská služba korespondenci obvykle nedoručuje, píše Milan Daniel.

Správná adresa je tedy:


*Roman Smetana
nar. 6. 1. 1982
Vězeňská služba ČR Věznice Rapotice
Lesní Jakubov 44
675 71 Náměšť nad Oslavou*

Obama zvolen, teď Franz

8. 11. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Prezidentské volby v USA mě zajímaly víc než jakákoliv politická krize v Praze (Brně). Možná je to nedostatkem správného vlastenectví, protože rádoby "prezidentské" billboardy s heslem "naše země, naše koruna", nebo "prezident do nepohody" mě neoslovují. Jednak proto, že jsou načichlé marketingovou prvoplánovostí srovnatelnou s reklamou na dovolenou v Chorvatsku, jednak proto, že i při veškeré úctě k vážnosti vnitropolitických problémů se jedná o mediálně sycené marginálie. Vedle prezidentských voleb v USA určitě.

Obvinění Lubomíra Kašáka je nepravdivé

9. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si reagovat na článek Martina Kunšteka "O ústupu rebelů v ODS", konkrétně k jeho předposlednímu odstavci, cituji, píše Jan Pokorný:

"Stojí za připomenutí, že dva jeho příbuzní, kteří byli zapleteni do trestné činnosti v souvislosti s miliardovými veřejnými zakázkami, zemřeli násilnou smrtí. Kalouskův švagr Kršák byl rozstřílen samopalem Kalašnikov poté, kdy na něj Krajský soud v Českých Budějovicích vydal zatykač za stamilionové podvody při veřejné zakázce na sanaci zeminy v bývalém ČKD."

Co se děje uvnitř ODS aneb Proč modří ptáci obrátili

8. 11. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 3 minuty

Nejprve několik otázek:

Proč Nečas chtěl, aby se o daních hlasovalo až po kongresu ODS?

Proč rebelové náhle zkrotli a vzdali se ochotně svých mandátů?

K čemu to tajnůstkaření na kongresu ODS?

Následující informace pocházejí od důvěryhodné osoby blízké ODS, která z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě.

Návrat do feudalismu

8. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Úžasnou výhodou církevních restitucí, které včera schválila Sněmovna většinou 102 hlasů proti vůli opozice a většiny národa, je to, že za 30 let se církve budou platit samy ze svých peněz a nikoli z peněz daňových poplatníků. Je ovšem otázka, zda v té době budou církve ještě existovat jako organizace s desítkami či stovkami tisíc věřících. Spíše se zdá, že zbude jen pár funkcionářů, kteří budou sedět na obrovských majetcích s nesmírným ekonomickým vlivem na celou společnost.

Církvím se má "vracet" 78 miliard korun v nemovitém majetku a 59 miliard jako "finanční náhrada". Tuto finanční náhradu má stát splácet po 30 let každoročně 2 miliardami. Kromě toho bude ještě příštích 17 let stát církve podporovat. Slyšel jsem dnes ráno v Radiožurnálu, jak jsou obce rády, že budou konečně majetkové poměry vyjasněny, protože mají s církevními pozemky své plány.

V předvečer sedmnáctého listopadu

8. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Údajní rebelové z ODS se odpoklonkovali, vláda, která vypadala ještě před víkendem na ručník, je najednou svěží jako rybička -- a plní svůj program, který někomu dozajista slíbila. Má to jedinou chybu -- nejedná se o občany ČR. V jejich zájmu totiž není ani přijetí fatálně špatně navrženého druhého pilíře penzijní reformy, kde chybí jakákoli garance státu -- a na penzijních fondech si nikdo nic nevezme (přijdete-li o své tvrdě vydřené peníze, vaše chyba), ani schválení tzv. církevních restitucí, které žádnými restitucemi nejsou.

O ústupu rebelů v ODS

8. 11. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 5 minut

V úterý 6. 11. 2012 v 18 hodin večer rebelové z ODS veřejně odpískali boj proti Kalouskovu daňovému balíčku, s nímž vláda spojila otázku důvěry. Ve středu 7. 11. 2012 se tři vůdci poslanecké rebelie v ODS -- Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr na jednání Sněmovny veřejně vzdali poslaneckého mandátu. Zbývající rebelové se v souladu se svým úterním vyjádřením podřídili. Radim Fiala se zdržel hlasování a poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla balíček a tím i vládu podpořili. S pomocí tří nově nastoupivších poslanců, kteří nahradili odstoupivší rebely, se vláda udržela nejtěsnější možnou většinou 101 hlasu. Za cenu vydírání, ekonomického nátlaku a možná i pokusu o vraždu poslance.

Co naši páni politici nechtějí slyšet

8. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Mnozí pánové v čele s premiérem Nečasem, ministrem Kalouskem, případně jejich náměstky a podržtaškami nás víc než je zdrávo častují údajnými těžkými a nedozírnými následky pro naši ekonomiku v případě neodsouhlasení "zázračného" (zřejmě již vánočního) dárku v podobě daňového balíčku. Tyto obavy vyjadřují možným snížením ratingového hodnocení k horšímu, což by prý vedlo nejen ke škarohlídství některých lidí z bankovního sektoru, ale ve svém důsledku údajně i další zhoršení celkové situace ve státě. Než jsem ovšem stačil tento úvod napsat, mé obavy se naplnily a daňový balíček byl sněmovnou schválen. Ze zpráv však vyplývá, že balíček údajně prošel díky hlasu kooptovaného poslance ODS, nepravomocně odsouzeného na 6 let za podplácení. Zkrátka, ODS se nejen nezmění, ona se ještě více znemožňuje. Ale že až tak? Teď nevím, zda mám ve svém uvažování pokračovat, nebo to zrovna zabalit. Nicméně, alespoň to zkusím.

Sebevražedné rysy vládní koalice

8. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pro pozorovatele zvnějšku je pozoruhodné, že Nečasova vláda a různí parlamentní přeběhlíci, kteří ji podporují, naprosto drze schvalují opatření, proti nimž se staví drtivá většina občanů. Ve srovnání s ní je například konzervativní vláda britského premiéra Davida Camerona zcela nemožná :) - za poslední rok se pokusila prosadit snad dvacet nepopulárních opatření, ale jakmile se proti nim vzedmula vlna občanské nespokojenosti, vždycky udělali britští konzervativci obrat o 180 stupňů.

Tato česká vláda opakovaně prosazuje v parlamentě razantní a dalekosáhlé změny proti vůli obyvatelstva a jen s minimální, často naprosto pochybnou parlamentní většinou. Bylo vůbec při včerejším hlasování spoléhání na (nepravomocně) odsouzeného korupčníka vůbec legální? (Ze zahraničního hlediska je pozorovateli i nepochopitelné, že vláda si klidně z parlamentu odstraní několik poslanců, kteří s navrhovaných opatřením nesouhlasí, a nahradí je jinými!! V demokracii, jakou je třeba Británie, se ve volbách volí individuální osobnosti. Je naprosto nepřijatelné, aby vládnoucí strana zvolené poslance odstranila a nahradila je jinými! Když poslanec během funkčního období zemře, konají se v daném volebním okrsku samozřejmě doplňovací volby!)

Je zjevné, že jednáním proti vůli většiny občanů se česká vládnoucí koalice odsuzuje do zapomnění. Je fascinující, že to jejím členům, jak se zdá, nevadí. Bylo by dobré zjistit, co je motivuje. Žijí skutečně v takové izolaci, že si myslí, že jednají správně? (Chytří moc nejsou, to je pravda, takže možné by to bylo.) Nebo doufají, že před příštími volbami se jim podaří vytvořit zase na poslední chvíli nějakého strašáka proti levici, takže blbý národ pro ně bude znovu hlasovat? Nebo - podobně jako v afrických korupčních státech - je cílem jejich jednání ekonomicky se zabezpečit, ať přijde jakákoliv potopa?

Jedna věc je ovšem zjevná. Česká vládní koalice může takto jednat, protože se proti ní nepozvednou žádné protesty. Bědování diskutérů na fórech IDnes mohou Nečas a Kalousek pohodlně ignorovat.

PŘEČETLI JSME:

Jiří Leschtina: Obdivuju Petra Nečase, že se mu podařilo schválit církevní restituce

8. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Souhlas této vlády s církevními restitucemi je o to obdivuhodnější, že je proti nim osmdesát procent veřejnosti. Zejména v poslední době i díky hysterickému odporu sociálních demokratů zákon vzbuzoval neuvěřitelné vášně. Jejich smutným symbolem budiž výzva spisovatelky a signatářky Charty 77 Lenky Procházkové, aby voliči v druhém kole senátních voleb za Prahu 7 podpořili komunistu Jiřího Dolejše. Jen proto, že je stejně jako ona proti nápravě velké komunistické krádeže.

Už jen fakt, že se vláda vydala proti takhle mocnému proudu veřejného mínění, je vkladem do politické kultury země.

Zdroj: ZDE

Politická patafyzika

8. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Český stát už nedokáže dodržovat ani vlastní zákony a experti hovoří o zbytečnosti policie a státního zastupitelství, jestliže je systém postaven na zločinu. Takové projevy jsou zřejmě namístě, když se odsouzení stávají poslanci. Česká republika má ve vládě osoby zapletené do zpronevěry, mezi zákonodárci osoby podezřelé z trestných činů a dokonce za ně odsouzené, a i představitelé justice teď připouštějí, že ani jejich sféra státní moci nefunguje. Proti tomu všemu stojí představy o rychlé a radikální nápravě poměrů.

Vláda otevřeně závislá na korupci

7. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem byl velmi překvapen tím, že poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa oznámili své rozhodnutí složit mandát. Tak čisté a k Nečasovi vstřícné řešení jsem od nich nečekal. Muselo to mít přece nějaký háček... A zdá se, že už dnes víme, jak se svou rezignací na svůj mandát ODS vlastně pomstili. ODS má totiž nyní nového poslance, Romana Pekárka, který byl -- nepravomocně -- odsouzen pro korupci. Pekárek má ode dneška imunitu a ODS další problém. Pekárek se odmítá mandátu vzdát a koalice nyní bude přemlouvat místo Tluchoře Pekárka. Opozice může právem poukazovat na to, že její poslanec Rath není zatím ani nepravomocně odsouzen a sedí zavřený ve věznici, aniž by mohl uplatňovat svůj mandát, zatímco Pekárek bude čile pobíhat po Sněmovně a hlasovat o zákonech. Křehká většina Nečasovy vlády bude stát na člověku, vážně podezřelém z korupce. To jistě podpoří její protikorupční zápal. Na odpornou politickou realitu v ČR dnes poukázal i předseda Nejvyššího správního soudu Baxa, který kritizoval velice nízkou kvalitu českého práva, produkovaného našimi zákonodárci. Stát podle Baxy nebývá schopen dodržovat své vlastní zákony.

Proč stát dotuje penze těch, kdo to nepotřebují?

7. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Do své emailové schránky jsem dnes dostala následující šokující zprávu od subjektu Stát dává penze!:

"Stát Vám celý život peníze bere. Tak berte i Vy, když jednou dává! S naší pomocí získáte od státu 4 560 Kč ročně. Tady a teď!

1. Víte, že se od 1. 1. 2013 mění zákon o penzijním připojištění?

2. Vyvarujte se snížení či dokonce úplné ztráty státního příspěvku.

3. Nabízíme Vám nejrychlejší a nejsnadnější cestu, jak získat 4 560 Kč ročně od státu. Penzijní pojištění".

upozorňuje Kateřina Vojtíšková

Otevřený dopis ČMKOS vládě ČR a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi:

Dvousložkové zdravotní pojištění je protiústavní podvod na pacientech

7. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážený pane premiére,
vážení členové vlády,
vážený pane ministře zdravotnictví,

Českomoravská konfederace odborových svazů svým otevřeným dopisem vyslovuje zásadní nesouhlas s dalším pokračováním devastace zdravotnictví a s nově připravovanými reformami, které způsobí další poškozování práv pacientů v ČR.

Kdo vyhraje osmého listopadu?

7. 11. 2012 / Lenka Procházková

čas čtení 2 minuty

Z rebelů se přes noc stali političtí poctivci, kteří se pokorně vzdali mandátu ve Sněmovně, aby nemuseli hlasovat podle svého svědomí. Zřejmě se, jako kdysi Valdštejn, poradili s hvězdopravcem, a ten jim vysvětlil, že lavírování je výnosnější než rebelování. Pokud nám vláda zůstane zachována, bude to díky třem politickým poctivcům. Pokud posléze přece jen padne, oni za to odpovědnost už mít nebudou.

Telefon bez sluchátka

7. 11. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 4 minuty

Neměl jsem v úmyslu psát arcibiskupu Pražskému, občanu Dominikova Dukovi veřejně, leč kancelář této instituce mne k takovému činu, možná nechtěně, přiměla. Minulý týden jsem totiž panu Dukovi napsal e-mail tohoto znění:

List od bývalého funkcionáře luzy - podle vašeho chápání

Vážený občane,

pane Dominiku Duko.

Nezajímal jsem se nikdy o Vaši osobu, leč bylo mi asi souzeno, abych se, jako disident nevydržovaný penězi ze Západu, dovídal útržky z Vašeho života. Nabyl jsem z nich jistoty, že jste ve vězení od Havla nebezpečně načichl jeho pečlivě skrývanému elitářství. Sám jste se pak už v onom arestu považoval za jakéhosi lepšího, ne-li až výjimečného člověka, jako on sám. Tato osobnostní deformace, stupňující se až k pohrdání "lidem", Vás nyní přivedla ke ztrátě soudnosti. Není to příliš překvapivé, protože po celou historii většina nejvyšších kleriků Vaší církve doslova pozbyla vlády nad svým rozumem při vidině získání majetku. Čím vyššího, tím maska jejich střídmosti padala rychleji, stejně jako v současnosti Vám.

Bradáčová: Zrušme policii a státní zastupitelství, systém je založený na zločinu

7. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chybná legislativa podle Bradáčové umožňuje zneužívání trestního zákoníku v podávání nesmyslných a "šikanózních" žalob a kriminalizace osob, které jsou jinak účastníky civilního řízení.

Díky zneužívání trestního řízení se podle ní strany sporu, které této šikany využívají, snadno dostávají k citlivým informacím, s nimiž pak obratem nakládají v civilním řízení.

Zdroj: ZDE

Jak jsou spravovány peníze českých daňových poplatníků, když u evropských peněz to dopadlo tak hrozně?

7. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už několikrát dříve jsem do Britských listů psal o tom, že Česko nedokáže dostat z EU všechny miliardy, které se jí nabízejí. Je to zejména díky tomu, že EU stále méně věří, že s těmi penězi se v ČR zachází poctivě. Nedávno jsme mohli číst, že přijdeme o cca 12 miliard. Europoslanec Březina mluví dokonce o 50 miliardách.

USA a Írán: na rozmezí pravdy a lži

7. 11. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Kdo z těchto dvou států lže? Kdo mluví pravdu? Kdo si hraje s veřejností a snaží se ji propracovanou propagandou strhnout na svoji stranu? Novináři v této hře mnohdy působí pouze jako loutky na provázku hrající propagační divadlo či předkládají propagandistické texty čtenářům. Někdy se podílejí neúmyslně, však mnohem častěji vše konají s úmyslem jednu stranu poškodit a druhou vyzvednout na výsluní podpory veřejnosti.

Náměstek mosteckého primátora Novotný (ČSSD) vyzývá horníky k násilí

7. 11. 2012 / Jan Rovenský

čas čtení 1 minuta

Pokud tomuto textu v Parlamentních listech rozumím správně, vyzývá v něm autor hornické odboráře, aby si na příští demonstraci vzali klacky a hole, protože lidé, kteří mají na problematiku těžby uhlí jiný názor, než má pan Novotný a odboráři, si mírumilovnou demonstraci "nezaslouží". V textu pan Novotný explicitně (byť v jiné souvislosti) jmenuje mne a pana poslance Šťovíčka.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

96076