"Úspory" v ruských inspekcích přinesly rozmach nakažlivých chorob

25. 7. 2025

čas čtení 7 minut
Po začátku války úřady uvalily moratorium na obchodní inspekce. Počet hromadných otrav jídlem se od té doby zvýšil pětinásobně, píše Maria Ehrlich.

Salmonelóza a baktérie E. coli, hovězí tuk v másle, "masové lepidlo" v tvarohu a svoboda bez kontroly. Jen v posledních týdnech bylo hlášeno několik masivních epidemií otravy jídlem, které postihly nejméně 290 lidí. Co se děje s jídlem a stravováním v Rusku?

Na začátku července v Jakutsku, po státním svátku Ysjach Oloncho, vyhledalo lékařskou pomoc více než 50 lidí. Rospotrebnadzor oznámil, že obětem byla diagnostikována salmonelóza. Ve stejné době bylo v Majkopu otráveno více než 30 lidí, 90 % z nich bylo hospitalizováno s akutní střevní infekcí. 3. července si 36 cestujících turistické lodi v Moskvě stěžovalo na zvracení a průjem a o týden dříve bylo v Permu otráveno 30 lidí během oslavy promoce školy.

"Nová Evropa" shromáždila zprávy z telegramových kanálů regionálních médií o otravě jídlem a problémech s kvalitou výrobků. Podle našich odhadů se v období od 1. ledna do 10. července 2025 počet hromadných otrav jídlem zvýšil pětinásobně ve srovnání se stejným obdobím roku 2021. Nejméně 1 124 lidí onemocnělo.

Ve skutečnosti je toto číslo pravděpodobně vyšší: zprávy v médiích často postrádají přesná data – uvádí se pouze to, že obětí bylo "mnoho", nebo se uvádí pouze počet hospitalizovaných. Při výpočtech jsme vycházeli z minimálních odhadů.

Nejnebezpečnější bylo maso a ryby. Přibližně stejný počet incidentů se týká mléčných výrobků, pečiva, chleba a obilovin.

Otrava jídlem se často projevuje jako akutní střevní infekce, léčí se doma a nevyžaduje hospitalizaci. V některých případech jsou však následky mnohem závažnější - až po pobyt na jednotce intenzivní péče a smrt. Po vypuknutí botulismu v létě 2024 bylo tedy hospitalizováno 120 Moskvanů: 55 lidí bylo ve vážném stavu, 30 na jednotce intenzivní péče. Postiženi byli i obyvatelé dalších regionů.

Podle Rospotrebnadzoru dosáhl celkový počet případů 417 lidí, dva zemřeli. Příčinou hromadné otravy byly saláty od výrobce "Localkitchen", které snědly všechny oběti.

Ve většině případů přítomnost toxických látek a bakterií ve výrobcích nevede k otravě se znatelnými příznaky. Například salmonelóza, E. coli, listerióza a otrava pesticidy mohou způsobit horečku, bolesti břicha, nevolnost a průjem, ale často jsou mírné nebo dokonce asymptomatické. Stopy antibiotik v mase a mléčných výrobcích nemají okamžitý vliv na pohodu, ale při neustálém používání mají špatný vliv na zdraví, mohou vést ke střevním problémům a způsobit rezistenci na antibiotika této skupiny.

A transglutamináza, "masové lepidlo", která se často vyskytuje při kontrolách masa, mléčných výrobků a chlebových výrobků, také nezpůsobuje příznaky otravy, ale je v Rusku a mnoha dalších zemích zakázána, protože zvyšuje riziko vzniku autoimunitních onemocnění. Navzdory zákazu ho výrobci přidávají například do tvarohu, aby zlepšili texturu, zvýšili objem a ušetřili za přírodní suroviny. To vám umožní používat levnější suroviny bez znatelné ztráty vzhledu nebo konzistence.

Problémy s kvalitou produktů se vyskytují ve školách, v soukromém stravování a v obchodech. Inspekce 29 značek šavarmy v Moskvě a Petrohradu odhalila porušení předpisů u všech výrobců, kromě jednoho. Ve vzorcích byly nalezeny Staphylococcus aureus, listerie a E. coli, stejně jako problémy s balením a skladováním.

Listerie, salmonela a E. coli byly nalezeny v mletém mase dodávaném do řetězce VkusVill. A ve Svetoforu, Lentě a dalších supermarketech jsou pravidelně zabavovány tuny produktů kvůli zpoždění, špatné kvalitě, nesprávnému skladování nebo chybějícím veterinárním dokumentům.

Jídlo není tím, čím se zdá

Dalším rozsáhlým problémem je falšování složení. Výrobci nahrazují přísady: v sýrech nejsou vůbec žádné mléčné tuky - pouze rostlinné a drahé druhy ryb a masa jsou nahrazovány levnějšími, aniž by to bylo uvedeno na obalu.

Ve srovnání s rokem 2021 se začaly objevovat zprávy o problémech s kvalitou výrobků – od porušení výroby až po záměnu složení a patogenů v potravinách – téměř osmkrát.

Lídrem v padělcích byly podle Rosselchoznadzoru mléčné výrobky. V másle se nacházejí například rostlinné oleje a hovězí tuk. Čtvrtina vzorků másla zkontrolovaných Rosselchoznadzorem se letos ukázala jako padělaná (máslo se zároveň stalo jedním z nejdražších produktů v roce 2024: jeho cena vzrostla o téměř 40 %).

V Primorje bylo v prvních pěti měsících roku 2025 nalezeno 1,2 tuny falešného másla: laboratorní testy ukázaly nesrovnalost v osmi z devíti regulačních ukazatelů. Kontroly jsou přitom prováděny selektivně, to znamená, že zboží s problematickým složením může být mnohem více.

Optimalizace pomocí formy

Problémy s kvalitou výrobků u různých výrobců potravin jsou z velké části způsobeny zvýšením nákladů, které "nelze vše přesunout na spotřebitele, musíme optimalizovat, tedy zlevnit, složení," řekl listu Novaja Evropa manažer velké potravinářské společnosti v Rusku, který si přál zůstat v anonymitě.

A skutečně, navzdory zhoršení kvality produktů Rusové utrácejí za potraviny stále více: podle studie Romira dosáhl podíl výdajů na potraviny v dubnu 2025 34,6 % všech výdajů, zatímco před rokem, v dubnu 2024, to bylo 28,6 %.

"Dalším problémem pro společnosti je dodržování předpisů u dodavatelských řetězců, zejména v létě, kdy je třeba produkty chladit v každé fázi. A to vše na pozadí personální krize, kdy "všichni zaměstnanci skladu odešli ke kurýrům", jejichž platy vzrostly mnohem více než platy skladníků. Proto ty problémy se skladováním, plísněmi a tak dále," dodává účastník rozhovoru.

S vypuknutím války se navíc vláda fakticky vzdala kontroly nad stravováním a výrobci. V březnu 2022 bylo uvaleno moratorium na plánované kontroly podniků, včetně výrobců potravin. Toto rozhodnutí bylo vysvětleno potřebou "snížit administrativní zátěž" a nezasahovat podnikatelům do práce tváří v tvář sankcím a krizi.

V říjnu 2022 se však začaly objevovat návrhy na zrušení moratoria. Podle iniciátorů vytvořil předpoklady pro nekalou soutěž. Vsevolod Višněveckij, předseda petrohradské organizace Public Control, uvedl, že právě moratorium vedlo k 40 % nárůstu podílu padělků za pouhých osm měsíců roku 2022.

V roce 2024 rada pod vedením Rospotrebnadzoru také požadovala zrušení moratoria na kontrolu potravin s vysvětlením, že důsledky nedostatečné kontroly mohou být pro spotřebitele nebezpečné. Moratorium však nebylo zrušeno, ale prodlouženo do roku 2030.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
593

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2025