Ruská armáda na Ukrajině poprvé přišla o čínská terénní vozidla

8. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Rusko zakoupilo stovky čínských vozidel Desertcross 1000-3 side-by-side. Přestože vozidla vyráběná společností Shandong Odes Industry nejsou skutečným vojenským vybavením (a jsou ve Spojených státech velmi populární mezi farmáři a fanoušky závodění ve velkých silných autech), koupili je na frontu. Ministr obrany Sergej Šojgu ukázal Vladimiru Putinovi toto vybavení na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu a označil ho za "extrémně žádané".

O necelý měsíc později začala žádaná technika zanikat na bojišti. Podle specializované publikace Defense Blog zveřejnil ukrajinský vojenský kanál Telegram 3. prosince video dvou čínských terénních vozidel zničených v oblasti Krynku. První byly zničeny v lese u vesnice v Chersonské oblasti, kde jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny obsadily předmostí na levém břehu Dněpru.

Ruská armáda, která na Ukrajině ztratila téměř 13 300 kusů vojenské techniky, má podle webu Oryx vážné problémy s některými typy zbraní. Írán se stal jejím dodavatelem kamikadze dronů, Severní Korea prodala milion dělostřeleckých granátů a terénní vozidla musela být zakoupena z Číny. Podle Pavla Luzina, odborníka na ruské ozbrojené síly a vysoce postaveného pracovníka Jamestown Foundation, mohlo Rusko koupit Desertcross, které se prodává pod značkou Aodes, na sekundárním trhu bez vědomí Shandong Odes. Deníku Financial Times řekl:

Mohou být lepší než motocykly a stará auta (sovětské výroby), které nyní hojně používají ruští vojáci, ale nic víc. To je další důkaz, že Rusko nedokáže vyrobit potřebné množství vybavení a zboží pro svou armádu.

10. listopadu Šojgu spolu s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem představili Putinovi v Rostově "nové modely vojenské techniky", uvedla agentura TASS. Podle informačního stánku je Desertcross 1000-3 určen k provádění hlídkových a průzkumných operací, přepadových a pátracích a záchranných operací, jakož i k přepravě materiálu v obtížných silničních podmínkách. Bylo také poznamenáno, že vojákům bylo dodáno 537 jednotek v základní konfiguraci (v hodnotě 1,58 milionu rublů za vozidlo), dalších asi 1500 je zakoupeno s dalšími opcemi (za cenu 2,1 milionu), včetně 500 v prosinci, zbytek v prvním čtvrtletí roku 2024.

Úřad ředitele národních zpravodajských služeb již v červenci uvedl, že Čína se stává "pro Rusko stále důležitějším pilířem při vedení války a pravděpodobně dodává Moskvě klíčové technologie a vybavení dvojího užití, které se pak používají na Ukrajině". Evropská unie se dohodla s Pekingem na omezení dodávek sankcionovaných produktů přes Čínu do Ruska. Tento týden se vedoucí představitelé EU setkají s čínskými představiteli na prvním summitu po čtyřech letech a mají v úmyslu učinit z této otázky jedno z hlavních témat diskuse.

Ruské celní údaje ukazují, že společnost Shandong Odes vyvážela svá terénní vozidla Desertcross několika civilním zákazníkům, kteří pracují s vybavením pro motoristický sport, píše FT. V březnu až dubnu tedy poslala 137 vozů s celkovou cenou 1,6 milionu dolarů.

To by mohlo Pekingu umožnit popřít jakékoli zapojení do zásobování ruské armády, řekl Jia Yan Chung, odborný asistent politologie na Národní univerzitě v Singapuru. Ale v případě odporu na západních trzích, kam se tato terénní vozidla aktivně vyvážejí, nebo ze strany úřadů USA a EU, mohou být čínští lídři nuceni jednat, tvrdí: "Aktivity čínských společností, ať už úmyslné nebo ne, mají důsledky. Takže Peking bude pravděpodobně muset nějak kontrolovat tento druh reakce veřejnosti."

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2212

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023