Ruský vojensko-průmyslový komplex trápí zaostávající výroba obráběcích strojů a dílů

8. 12. 2023

čas čtení 6 minut
Rusko soustavně šíří pochybná tvrzení, že obranná výroba je na cestě k dosažení zvýšených cílů Moskvy při poskytování zvýšené podpory ruskému válečnému úsilí na Ukrajině, píše Pavel Luzin.

Ruský vojensko-průmyslový komplex jako celek je silně závislý na dovozu průmyslového vybavení z Německa, Francie, Japonska, Tchaj-wanu, Itálie, Švédska, Jižní Koreje a Spojených států. Čím sofistikovanější a pokročilejší je zbraňový systém, tím více je jeho výroba závislá na dováženém průmyslovém vybavení. V průběhu let 2000 a 2010 Rusko důsledně nakupovalo zařízení mimo jiné od společností Siemens, Fanuc, Mycronic, Akira Seiki, Mazatrol a Delta Electronics. Od invaze Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 a následných západních sankcí byla schopnost Kremlu získávat kritické součástky pro obrannou výrobu z tradičních zdrojů výrazně omezena. V důsledku toho se Rusko stále více obrací k alternativním zdrojům kritických strojních součástí a nástrojů v naději, že pokryje rostoucí deficity.

Válka Ruska proti Ukrajině vedla k neustálému nárůstu dovážených obráběcích strojů. V roce 2022 se podíl dovážených obráběcích strojů v těžkém strojírenském průmyslu, který zahrnuje zbrojní výrobu, pohyboval mezi 60 a 80 % a podíl domácí výroby obráběcích strojů přesáhl 90 %. V roce 2023 se podíl dovážených obráběcích strojů ve všech ruských průmyslových odvětvích odhadoval na 75 až 92 %. Dovoz obráběcích strojů z Číny (43,25 % v roce 2022 oproti 11 % v roce 2021) a Tchaj-wanu (15,45 % v roce 2022 oproti přibližně 10 % v roce 2021) výrazně vzrostl. Tento dovoz však nemůže zcela nahradit vyspělé průmyslové vybavení, které se dříve dováželo ze Spojených států, Evropy a Japonska. Kromě toho celkový dovoz obráběcích strojů do Ruska činil v roce 2021 11 433 kusů v hodnotě 8,2021 milionu dolarů a v roce 2022 klesl na 9 074 kusů v hodnotě 1,2022 milionu dolarů. Západní sankce se zaměřují na další zabránění přístupu Ruska k pokročilým průmyslovým zařízením (včetně součástí elektrických motorů), softwaru a speciálních chladicích kapalin.

Bez těchto dodávek by nebylo možné udržet současné spektrum pokročilých ruských programů vojenského výzkumu, vývoje a zbrojní výroby. Ruské subjekty, které vyrábějí pokročilá průmyslová zařízení – včetně společností Mechanika Holding, STAN, Kovrovská elektromechanický závod a Permský strojírenský závod – jsou závislé na systémech ovládání a řízení, elektromotorech a dalších klíčových součástech, které dříve dodávaly americké, evropské a asijské společnosti. Snahy o zlepšení potíží s výrobou prostřednictvím reverzního inženýrství západních obráběcích strojů se potýkaly s problémy kvůli vážnému nedostatku lidského kapitálu a potřebných technologií.

Domácí výroba pokročilých obráběcích strojů v Rusku roste, i když stále nestačí k tomu, aby zcela nahradila dovážené průmyslové vybavení. Například rostoucí tempo výroby soustruhů CNS pro kovovýrobu (kritické pro stroje používané ve zbrojní výrobě) lze vysvětlit efektem nízké srovnávací základny po dramatickém poklesu výroby v letech 2018 až 2020.

Podobný trend je patrný u Spojené letecké korporace, dceřinné společnosti Rostecu. V roce 2022 si společnost objednala 300 kusů obráběcích strojů od společnosti Mechanika Holding, další dceřinné společnosti společnosti Rostec, které mají být dodány do roku 2026. Tyto obráběcí stroje budou údajně použity k nahrazení stárnoucího průmyslového zařízení. V letech 2019 až 2021 však společnost Mechanika Holding dodala společnosti UAC pouze 50 jednotek a neměla odpovídající výrobní zařízení k dokončení takové zakázky. V důsledku toho bude mít holding Mechanika pravděpodobně problém splnit podmínky smlouvy na rok 2022 včas, pokud vůbec. Ruský deficit vyspělého průmyslového vybavení nelze vyřešit v plném rozsahu, pokud zůstanou v platnosti západní sankce a pokud se pašerácké dodavatelské řetězce budou i nadále pravidelně rozpadat.

Průmyslové zařízení, které Rusko zakoupilo před rokem 2022, stále funguje, ale jeho životnost je omezená. Například míra opotřebení pokročilých zařízení pro průmyslová odvětví související se zbrojní výrobou v posledních letech neustále roste.

Celkové opotřebení pokročilých průmyslových zařízení není zdaleka katastrofální, ale tváří v tvář západním sankcím se tento trend zdá být stále nezvratnější. I předpokládané zlepšení této metriky v roce 2022 bylo provedeno převážně na papíře a částečně na základě různých výpočtů. Tyto statistiky zdůrazňují obavy, že ruský vojensko-průmyslový komplex bude v nadcházejících letech pomalu ztrácet své výrobní kapacity a kompetence.

Rusko se může pokusit udržet si alespoň nějaký přístup k pokročilým průmyslovým zařízením na Západě tím, že najde nové způsoby, jak obejít sankce nebo nahradit tyto dodávky méně kvalitním vybavením z Číny a Severní Koreje. I tak bude mezi státními korporacemi nelítostná konkurence o přístup k omezenému technickému vybavení a kvalifikovanému personálu. To znamená, že Rusko bude muset v nadcházejících letech snížit počet a rozsah svých zbrojních programů, aby tyto problémy zmírnilo, ačkoli Kreml to nemá v úmyslu.

Ruský vojensko-průmyslový komplex byl relativně efektivní jen tehdy, když se spoléhal na globální dodavatelské řetězce. Výzkum, vývoj a programy zbrojní výroby dnes narážejí na vážné problémy bez přístupu ke kritickým západním technologiím. Pokračující adaptace ruské obranné výroby na tuto novou realitu pravděpodobně povede ke zjednodušení výzkumných programů, dalším zpožděním v sériové výrobě pokročilých zbraňových systémů a snížení rychlosti výroby. Vysoká rychlost palby a těžké ztráty na ukrajinské frontě tyto problémy Moskvy ještě zhorší.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2836

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023