Palestinci šokováni, že Izrael zavraždil známého a milovaného spisovatele

8. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Známý, uznávaný palestinský spisovatel Refaat Alareer byl zavražděn Izraelci. 1. listopadu zveřejnil na Twitteru tuto báseň, která nyní široce koluje:


"Pokud musím zemřít, ať je to příběh"

Pokud musím zemřít,
vy musíte žít,
abyste vyprávěli můj příběh
abyste prodali mé věci,
abyste si koupili kus látky
a trochu provazu
(ať je bílá s dlouhým ocasem), aby dítě, někde v Gaze,
když se dívá do očí nebes
a čeká na svého otce, který odešel v ohni -
a s nikým se nerozloučil
ani se svým vlastním masem
ani sám se sebou -
vidělo draka, mého draka, kterého jste udělali, jak letí nahoru
a aby si na okamžik  pomyslelo, že je tam anděl
který přináší dolů lásku
Jestliže musím zemřít
přinesme naději
ať je to příběh...


Autor před smrtí:

Víme, že je situace absolutně bezútěšná. Je to velmi temné. Neexistuje žádné východisko. Když není voda, není úniku. Cože? Co máme dělat? Máme se utopit? Máme spáchat hromadnou sebevraždu? Tohle chce Izrael? Ale to my neuděláme. A nedávno jsem někomu říkal, nějakému kamarádovi. Jsem akademik. Asi nejostřejší zbraň, kterou doma mám, je značkovač Expo. Ale jestli si Izrael myslí, že nás všechny, dům od domu, zmasakruje,  tak použiju ten značkovač a hodím ho po izraelských vojácích, i kdyby to bylo to poslední, co bych byl schopen udělat, a to je pocit každého z nás. Jsme bezmocní. Nemáme co ztratit.

Znal jsem Refaata Alareera (@itranslate123) od svých 17 let. Učil mě můj první kurz psaní v angličtině. Více než učitelem byl mentorem, přítelem a opravdu se staral o své studenty i mimo školu. Jeho vášní byla angličtina, ale neučil ji jako prostředek k odloučení od společnosti, jak je to běžné u mnoha anglicky mluvících vyšších a středních vrstev ve třetím světě. Pro Refaata byla angličtina nástrojem osvobození, způsobem, jak se vymanit z dlouhodobého obléhání Gazy, teleportačním zařízením, které se vzpíralo izraelským spiknutím a intelektuální, akademické a kulturní blokádě Gazy.

Když Refaat učil angličtinu mě a mé přátele, dohlížel na to, abychom četli Malcolma X neboli el-Hajj Malika el-Shabazze, jak nám často připomínal, abychom mu říkali. Zdůrazňoval, že učení se jazyku vyžaduje porozumění jeho kultuře a kritičnost a uvědomění si, že jazyk není prostý otázek moci a reprezentace.

Refaatova cesta k učení a výuce byla plná zápasů. Jeho život byl náročný, poznamenaný podstatnými rodinnými ztrátami. Přesto vytrval, bojoval a psal. Jednoho dne budou mnozí z nás jako Refaatovi studenti sdílet části jeho příběhu. Dnes si však připomeňme, že Refaatova rodina v Gaze truchlí po milujícím otci a manželovi. Pokud Refaatovi něco dlužíme, pak je to pokračování v boji, dokud nebude dosaženo příměří, dokud ničení v Gaze neustane. Takže #CeasefireNOW!


Refaat Alareer jako profesor anglické literatury v Gaze natočil mnoho svých přednášek a dal je na web. Podívejte se na ně a uvidíte, jak velkou lásku měl pro poezii, pro Shakespearea a pro Palestinu:



0
Vytisknout
3929

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023