Muslimové v Německu jsou obětí vlny islamofobie

11. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Zástupci muslimské komunity v Německu se obávají zvýšené marginalizace a nárůstu islamofobních incidentů uprostřed bouřlivé debaty o antisemitismu

Islamofobie se v západní Evropě nikde nezjišťuje - s výjimkou Británie

V Německu žije přibližně 5,5 milionu muslimských občanů, což je jedna z největších komunit v Evropě.

Od  útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, při němž zahynulo 1 200 lidí, a následného izraelského bombardování Gazy, které si doposud vyžádalo více než 18 000 obětí, se němečtí muslimové cítí ve veřejné diskusi stále více odcizeni, protože se potýkají s obviněními z antisemitismu a nárůstem islamofobie.

"Plošná podezřívavost vůči muslimům, faktická marginalizace muslimských zájmů a hlasu muslimů vytvořila vážnou [krizi důvěry], se kterou se budeme muset vyrovnávat ještě několik let," řekl  novinářům Aiman Mazyek, předseda Všeobecné rady muslimů v Německu (ZMD).


Média a političtí představitelé upozornili na nedávné antisemitské incidenty, včetně malých skupin, které jako by oslavovaly útok Hamásu v berlínských čtvrtích s převahou migrantů, a vlajek chalífátu, které se objevily na propalestinských protestech.

Mnozí muslimové mají pocit, že jsou činěni odpovědnými za činy několika málo lidí.

"Politici neustále říkají, že z muslimů nesmíme dělat obecné podezřelé, ale každá následující věta z nich obecné podezřelé dělá," řekl Euractivu Scharjil Khalid, imám jedné z ahmadských mešit v Berlíně.

Dodal, že jeho komunita útok Hamásu hlasitě odsoudila, a poukázal na to, že ahmadíci, muslimská větev pocházející z dnešního Pákistánu, standardně odmítají veškeré násilí.

Islamofobie přehlížena

Souběžně s nárůstem antisemitských incidentů zaznamenali němečtí muslimové také nárůst nenávisti namířené proti nim.

Ve druhé polovině října se počet protimuslimských incidentů zvýšil v průměru na tři denně, z toho deset útoků na mešity, přičemž podle vládou podporované neziskové organizace CLAIM se jedná o "vysoký počet nezjištěných případů".

Khalid a Mazyek popsali atmosféru zastrašování, nárůst počtu útoků na ženy nosící hidžáb a muslimské studenty, které učitelé vyčleňují a zpochybňují jejich názory.

Islamofobie je v Německu často přehlížena, jak loni v prosinci informoval Euractiv.

Zpráva, kterou před říjnovým útokem vypracovalo Německé centrum pro výzkum integrace a migrace (DeZIM), zjistila, že od roku 2017 bylo policii nahlášeno 700 až 1 000 případů islamofobních trestných činů, přičemž se předpokládá, že mnoho dalších zůstává nenahlášeno.

Zjistila také, že s protimuslimskými výroky souhlasí každý druhý obyvatel země.

Problematický dialog

Mezitím veřejná debata, která je částečně formována historickou vinou Německa za holokaust, ponechává podle některých pozorovatelů jen málo prostoru pro přijetí také palestinského zármutku.

Khalid tvrdí, že zejména mladí muslimové mají pocit, že německá média a představitelé selhali při řešení utrpení palestinských civilistů.

"Nikdo nepopírá, že Hamás je teroristická organizace, že si začal a že zneužívá civilisty, ale pro mnoho lidí je těžké pochopit, že tisíce palestinských dětí, které zemřely [při izraelské odvetě], německá vláda neřeší se stejnou razancí," řekl Khalid.

Německá vláda trvá na tom, že nadále podporuje dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, ale uvedla, že ochrana Izraele je naléhavější.

Vláda je také kritizována za to, jak se k této otázce postavila, zejména na poslední konferenci o islámu (DIK), fóru iniciovaném ministerstvem vnitra, které má sblížit muslimské komunity, stát a občanskou společnost.

Minulý týden se konference dostala do kontroverze, když bylo téma změněno z islamofobie na antisemitismus, zatímco největší muslimská organizace v zemi, ZMD, nebyla z blíže nespecifikovaných důvodů pozvána.

Khalid, který se DIK zúčastnil, řekl, že měl pocit, jako by se o muslimech "mluvilo, ale nemluvilo".

Ministryně vnitra Nancy Faeserová ve svém projevu většinou kritizovala muslimský antisemitismus a krátce poté odešla - kvůli tomu, co mluvčí ministerstva označil za časovou tíseň.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2909

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023