21754

Izrael vyvěsil svou vlajku v apokalyptickém prostředí zcela zničeného města Gaza City

10. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Co v českých televizích neuvidíte:


Moderátor Channel 4 News, neděle 10. prosince 2023: Izrael vyvěsil svou vlajku uprostřed zničeného města Gazy a nařizuje civilistům, kteří odtud utekli na jih, aby znovu utekli, jinam. V druhém městě Gazy, v Chán Júnisu, jsou dnes, v neděli večer izraelské tanky. Statisíce lidí, kteří se řídili předchozími izraelskými pokyny, aby opustili své domovy na severu, dostali pokyn, aby se znovu přestěhovali, ale netuší, kam mají jít a zda přežijí, až se tam dostanou.

Civilisté v Gaze se stále stěhují, ale boje a bombardování je stále pronásledují.  Izrael pokračuje v ofenzivě proti Hamásu, který mnoho zemí považuje za teroristickou skupinu. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvádí, že v pásmu bylo nyní zabito asi 18 000 lidí a téměř 50 000 jich bylo zraněno. Reportáž  přináší zpravodaj Secunder Kermani.


 21742

Rozhovor, který Novinky.cz vydaly a pak zcenzurovaly

10. 12. 2023

čas čtení 14 minut

Česko-palestinská umělkyně Yara Abu Aataya: Lidé selektivně vybírají, komu dají soucit


Magdalena Matoušková, Adéla Švagrová
 

Yara Abu Aataya (29) je česko-palestinská umělkyně. Na pražské UMPRUM studovala v ateliéru architektury, věnuje se i grafickému designu a práci se sklem. Spolupracovala například s projektem Rekola, neziskovou organizací Konsent. Letos také vystavovala kolekci „~1 hour“ na mezinárodní přehlídce současného umění Designblok. V Česku žije od svých dvou měsíců, část její rodiny ale přežívá ve válkou zmítané Gaze.

 16964

Novinky.cz, stejně jako předtím Česká televize, zcenzurovaly autentické svědectví o hrůzách v Gaze. Nesou spoluodpovědnost za tamější zabíjení

10. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta


Předtím natočila Xara pro Českou televizi pětiminutový rozhovor se svými příbuznými v Gaze. Česká televize to do vysílání nedala. Podle ní musejí být čeští diváci před informacemi o izraelským vražděním v Gaze chráněni:

https://a2larm.cz/2023/10/proc-zavirame-pred-gazou-oci-unikatni-svedectvi-yary-abu-aatayi-se-do-ceske-televize-nedostalo/


 16964

Censorship: Czech news website and Czech public service TV have suppressed testimony about horrors in Gaza

10. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

The Czech news server novinky.cz (formerly the communist daily newspaper Rudé právo) published and then immediately suppressed an interview with a Palestinian graphic artist who lives in the Czech Republic. She talked about the horrors perpetrated by Israel in Gaza.


Czech media are deliberately keeping the Czech public in the dark about the horrors perpetrated by Izrael in Gaza.


"I had given a beautiful interview which I wanted to share with you. But after it was published on the news server Novinky.cz, it stayed there only for two hours.

I have again been affected by censorship, first it was Czech Television, now Novinky.cz

Why are different views being suppressed in this way? Why are my attempts to contribute to an open discussion silenced so quickly? What is Czech society afraid of?



 21740

Válka mezi Izraelem a Gazou: Izraelské síly pokračují v postupu na jih Gazy v "apokalyptické" humanitární situaci

10. 12. 2023

čas čtení 16 minut

Stanislav Biler:


- Benjamin Netanjahu prohlásil, že západní představitelé vyzývající k příměří v Gaze jsou nedůslední, pokud jde o jejich podporu izraelského válečného cíle, kterým je zničení Hamásu. Potíž je, že svým brutálním bombardováním Gazy Netanjahu naopak Hamás posiluje.

Podle agentury Reuters izraelský premiér na briefingu svého kabinetu uvedl, že  řekl vedoucím představitelům Francie, Německa a dalších zemí: "Nemůžete na jedné straně podporovat likvidaci Hamásu a na druhé straně na nás tlačit, abychom ukončili válku, která by likvidaci Hamásu zabránila."

- Izraelská letadla v neděli  ráno zaútočila na oblasti kolem měst v jižním Libanonu.


- Šéf WHO Tedros: Izraelský útok na Gazu má "katastrofální" dopad na zdravotní péči


- Dopad Izraelského bombardování Gazy na zdravotnictví na tomto území je "katastrofální", uvedl v neděli na mimořádném zasedání rady šéf Světové zdravotnické organizace s tím, že podmínky jsou ideální pro šíření smrtelných nemocí.


- Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safádí prohlásil, že Izrael provádí systematickou politiku vytlačování Palestinců z Gazy válkou, při níž zahynuly tisíce civilistů.

Ve svém vystoupení na konferenci v Dauhá Safadí, jehož země sousedí se Západním břehem Jordánu a která po vzniku Izraele v roce 1948 absorbovala většinu Palestinců, rovněž uvedl, že Izrael vytvořil "množství nenávisti", které bude "pronásledovat region" a "definovat budoucí generace".

V podobném duchu varoval v neděli podle agentury Reuters i katarský premiér šejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, který prohlásil, že kvůli válce v Gaze hrozí na Blízkém východě radikalizace celé jedné generace.



 

 19221

Ten krásný, fungující svět na monitoru zoufalého sociálního pracovníka

10. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Vládu svěřuje lidem s očima kšeftařů zlatem,

dopřává vzestup lidem se svědomím vlastníků hampejzu.

(Czeslaw Milosz, Národ, 1945)

Je zima a nešťastných a zoufalých lidí vidím plné ulice. Hledáte, voláte, používáte metody na samé hraně (spíše za hranou) únosnosti k zajištění základních potřeb klientů. A stejně nic.

 21732

Vraždění v Gaze. Kdy to skončí?

9. 12. 2023

čas čtení 11 minut

Foto: Tříletý Ahmed se ptá, jakého zločinu se dopustil, že musel přijít o nohu

* * *
Devítiměsíční nemluvně. Zachráněno z trosek, ale museli mu také amputovat nohu i část druhé:
Moderátor, Channel 4 News, sobota 9. prosince 2023, 19 hodin: Kdy to skončí? Neustálé bombardování Gazy pokračuje i poté, co USA v Radě bezpečnosti OSN vetovaly výzvu k okamžitému příměří. Dobrý večer, Spojené státy se zdají být stále více izolované ve svém odmítnutí příměří v Gaze, mezinárodní tlak roste, od všech ostatních členů OSN se objevila zatracující kritika, v neposlední řadě od arabských států. Rada bezpečnosti hlasovala pro ukončení bombardování v Gaze, s výjimkou Velké Británie, která se zdržela hlasování, ale kam se svět vydá dál? Jak dlouho ještě budou USA podporovat akce Izraele?

Dnes v sobotu večer se dozvídáme, že izraelští odstřelovači střílejí na školu v severní Gaze, kde se ukrývají lidé.

Izraelské nálety pokračují v bombardování částí pásma Gazy, zatímco šéf OSN varoval, že humanitární podpora je nyní na pokraji zhroucení, což vyvolává obavy z ničivých následků pro celý region. Potvrzena byla také smrt 25letého izraelského rukojmího poté, co se objevily zprávy, že záchranná operace vojáků selhala, a měli bychom vás upozornit, že v následující reportáži  jsou znepokojivé záběry.


 21741

Válka Izrael-Gaza: V "katastrofální" humanitární situaci v pásmu Gazy agentura OSN pro humanitární pomoc kritizuje svou neschopnost distribuovat pomoc Palestincům dál než do pohraničního města Rafáh

10. 12. 2023

čas čtení 10 minut

- UNRWA hlásí "velké snížení" počtu nákladních aut s pomocí a litrů paliva, které je nezbytné pro nákladní auta, zařízení na odsolování vody a generátory elektřiny

UNRWA: "Byli jsme schopni distribuovat potraviny pouze ve velmi malé části jižní Gazy"

Mluvčí UNRWA Tamara Alrifaiová v rozhovoru pro BBC uvedla, že agentura OSN pro palestinské uprchlíky byla schopna distribuovat pomoc pouze ve velmi malé části jižní Gazy.

Alrifaiová řekla: "V posledních dnech jsme zaznamenali velké snížení počtu přijíždějících nákladních automobilů a množství litrů paliva, které je nezbytné pro nákladní automobily a pro odsolovací zařízení a také pro generátory elektřiny... V posledních dnech jsme zaznamenali velké snížení počtu přijíždějících nákladních automobilů a množství litrů paliva, které je nezbytné pro nákladní automobily a pro odsolovací zařízení.

Vzhledem k intenzitě bojů a bombardování od doby, kdy byla humanitární pauza zastavena, jsme byli schopni distribuovat potraviny pouze ve velmi malé části jižní Gazy, v Rafáhu. V Rafáhu není mnoho a mnoho lidí, ke kterým jsme se v posledních dnech nemohli dostat, takže zůstali bez ničeho."

Už tuto neděli: Lidská práva pro všechny

8. 12. 2023

čas čtení 5 minut

V Den lidských práv 10. prosince 1988 se na Škroupově náměstí na Žižkově konala první povolená demonstrace, kde promluvil představitel disentu Václav Havel.

Dnešní politická reprezentace, novináři a "experti" se k hodnotám lidských práv a k demokracii prezidenta Havla často odkazují, ale ve své politice a práci je ve skutečnosti zcela propírají. 

Společnost je tak opět vedena směrem, který umlčuje jakoukoli kritiku. V tomto případě kritiku genocidy fašistické vlády Izraele. Disent se tak opět stává nutností. Nebojme se mluvit! 

Na náměstí je už od 13 hod. hlášená demonstrace a mají místo zabrané do 18. hod.. V 17 hod. se tedy setkáme na rohu ulice Blodkovy a Škroupova nám. a za 10 minut se připojíme k demonstraci za lidská práva s našimi transparenty. Prosím vytvořte si transparenty odkazující na porušování lidských práv Palestinců pod izraelskou okupací, apartheidem, blokádou, která právě vrcholí v genocidu a dvojí metr na lidská práva, který na palestinskou otázku uplatňuje nejen česká vláda.

 21686

Demonstrace Za spravedlivý mír na Blízkém východě

8. 12. 2023

čas čtení 6 minut

Iniciativa Ne našim jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě společně s hnutím Prague4Palestine pořádá na Den lidských práv 10.12. od 18:00 hod. na Škroupově náměstí na Praze 3 demonstraci pod názvem Lidská práva pro všechny.

Iniciátoři chtějí vyjádřit vůli prolomit ticho kolem otázky Palestiny, které českou mediální a politickou krajinu dlouhodobě obklopuje a zvlášť v době krvavého izraelského útoku na Gazu a s ním i se zvýšenou mírou dehumanizace Palestinců v českém veřejném prostoru ukázat. že Palestinci se doposud nedočkali ani lidských ani národních práv, přislíbených jim před více než 75 lety Valným shromážděním OSN.

 21646

Hospodaření OSBL za listopad 2023

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

ačkoliv pro vydávání Britských listů potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru ve výši měsíčně přibližně 70 000 Kč, v listopadu 2023 čtenáři přispěli pouze částkou 47 932,72 Kč (v říjnu to bylo 54 813,93 Kč, v září 60 007,35 Kč). 

Výdaje byly 47 920,89 Kč. Nemohli jsme  našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 30. 11. 2023 byl  214.88 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 21696

Izrael zabíjí v Gaze bezprecedentní procento civilistů

9. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Podle izraelské studie tvoří civilní obyvatelstvo 61 % obětí náletů v Gaze

Podíl civilních obětí je vyšší než ve všech světových konfliktech ve 20. století, zjistil deník Haaretz

"Obecným závěrem je, že rozsáhlé zabíjení civilistů nejenže nijak nepřispívá k bezpečnosti Izraele, ale že obsahuje i základy pro její další podkopávání," uzavřel Haaretz. "Gazané, kteří vyjdou z trosek svých domovů a ztrát svých rodin, budou usilovat o pomstu, které žádná bezpečnostní opatření nebudou schopna odolat."
 

Letecká bombardovací kampaň Izraele v Gaze je z hlediska počtu civilních obětí nekontroverznější  za poslední roky, zjistila studie zveřejněná izraelskými novinami.

Analýza listu Haaretz vyšla v době, kdy izraelské síly v sobotu bojovaly za upevnění své kontroly nad severní částí Gazy, bombardovaly čtvrť Šedžajja ve městě Gaza a zároveň prováděly nálety na město Rafáh na jižní hranici s Egyptem, kde izraelská armáda vyzvala obyvatele Gazy, aby se ukryli.

Úplný počet mrtvých za posledních 24 hodin nebyl jasný, ale hlavní nemocnice v centrální části Gazy, v Deir al-Balah, oznámila, že přijala 71 těl, a 62 těl bylo podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamasem převezeno do nemocnice Nasser v hlavním jižním městě Chán Younis.


 21726

Izrael chce zabít příšeru odvedle, ale tímhle masivním bombardováním ji posiluje

9. 12. 2023

čas čtení 6 minut

 

Kdy to skončí? Někteří si tuto otázku kladou v zoufalství a přejí si, aby skončily obrázky rozdrcených budov a zničených životů, sled bezútěšných obrazů, které z Gazy přicházejí každý den, píše Jonathan Freedland.

Proč boje pokračují i nyní, více než dva měsíce po masakru 1 200 Izraelců, který Hamás spáchal 7. října?

 18993

Británie: Labouristé podstatně zesílili svou kritiku "nesnesitelného" zabíjení v Gaze

10. 12. 2023

čas čtení 5 minut


Stínový labouristický ministr zahraničí David Lammy kritizuje izraelskou "smrt a ničení" a vyzývá k zákazu cestování násilných osadníků do Spojeného království

Labouristická strana v sobotu dosud nejostřeji kritizuje Izrael za jeho útoky na Palestince, označuje smrt a ničení v Gaze za poslední dva měsíce za "nepřijatelné" a napadá dva krajně pravicové ministry izraelské vlády za "naprosto nepřijatelnou" podporu nelegálních osad na Západním břehu Jordánu.

Stínový ministr zahraničí David Lammy s plnou podporou předsedy strany Keira Starmera ostře mění tón a kritizuje izraelské úřady za to, že "zavírají oči" před násilím osadníků na Západním břehu Jordánu, které od útoků Hamásu na Izrael 7. října "násilně vyhnalo" z domovů více než 1 000 Palestinců.

 21719

Válka mezi Izraelem a Gazou: USA jsou kritizovány za veto rezoluce OSN o příměří

9. 12. 2023

čas čtení 9 minut

 
Human Rights Watch varuje, že USA riskují "spoluvinu na válečných zločinech" tím, že poskytují zbraně a diplomatické krytí Izraeli, který pokračuje v útoku na Gazu.



- USA riskují spoluúčast na válečných zločinech, konstatuje Human Rights Watch



    Organizace na ochranu práv odsoudily USA za to, že zablokovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k příměří v Gaze, a organizace Human Rights Watch uvedla, že USA riskují "spoluúčast na válečných zločinech" tím, že nadále poskytují Izraeli zbraně a diplomatické krytí.

- Amnesty International patří mezi skupiny hájící práva, které odsuzují USA za blokování rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k příměří v Gaze. Paul O'Brien, výkonný ředitel Amnesty International USA, obvinil americkou vládu, že se "hanebně obrací zády k nesmírnému utrpení civilistů".


- Avril Benoît, výkonná ředitelka organizace Lékaři bez hranic v USA, uvedla, že rozhodnutí USA vetovat rezoluci OSN vyzývající k příměří "z nich činí spoluviníky krveprolití v Gaze".


Benoît ve svém prohlášení uvedla:

    Izrael pokračuje v nevybíravých útocích na civilisty a civilní stavby, zavádí obléhání, které se rovná kolektivnímu trestu pro všechny obyvatele Gazy, nutí k masovému vysídlování a zamezuje přístupu k životně důležité lékařské péči a humanitární pomoci. Spojené státy nadále poskytují Izraeli politickou a finanční podporu při provádění vojenských operací bez ohledu na strašlivé ztráty na civilním obyvatelstvu. Aby humanitární pracovníci mohli reagovat na ohromné potřeby, potřebujeme okamžité příměří.

 20916

Human Rights Watch: Po vetování rezoluce OSN o příměří v Gaze hrozí, že se USA budou podílet na válečných zločinech

9. 12. 2023

čas čtení 8 minut

 Organizace Human Rights Watch vydala prohlášení poté, co rezoluce Rady bezpečnosti o okamžitém humanitárním příměří ztroskotala na americkém vetu.

USA riskují "spoluúčast na válečných zločinech" tím, že poskytují Izraeli zbraně a "diplomatické krytí", varuje organizace  Human Rights Watch

USA riskují "spoluúčast na válečných zločinech" tím, že nadále poskytují Izraeli zbraně a "diplomatické krytí", když páchá "zvěrstva" v Gaze, uvedla organizace Human Rights Watch (HRW).

Ředitel HRW pro OSN Louis Charbonneau zveřejnil prohlášení poté, co USA vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti požadující okamžité příměří na palestinském území.

Veto USA zabránilo Radě bezpečnosti učinit některé z výzev, které sám Washington požadoval, včetně dodržování mezinárodního humanitárního práva, ochrany civilistů a propuštění všech civilistů držených jako rukojmí, napsal. Prohlášení pokračuje:

    Tím, že USA nadále poskytují Izraeli zbraně a diplomatické krytí, zatímco páchá zvěrstva, včetně kolektivního trestání palestinského civilního obyvatelstva v Gaze, riskují spoluúčast na válečných zločinech.

Pro recoluzci  hlasovalo 13 zemí, 1 byla proti (USA) a 1 se zdržela (Velká Británie).



- Světový potravinový program popisuje "strach, chaos a zoufalství" v Gaze

Carl Skau, zástupce ředitele Světového potravinového programu OSN (WFP), byl v Gaze a vykresluje bezútěšný obraz humanitární pomoci, která se nedostává k potřebným.

 21706

Gaza: Humanitární pracovníci znějí den ode dne zoufaleji. Gazané vytlačováni na egyptskou hranici

8. 12. 2023

čas čtení 11 minut

Aktualizace: Spojené státy jako jediné vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující okamžité humanitární příměří v Gaze. 13 členů hlasovalo pro tuto rezoluci, Británie se zdržela hlasování, USA hlasovaly proti.



Moderátor, Channel 4 News, pátek 8. prosince 2023, 19 hodin: Dobrý večer. Generální tajemník OSN a jeho pracovníci na místě v Gaze znějí den ode dne zoufaleji, varují před humanitární katastrofou a selháním mise OSN v Gaze, kdy bylo zabito více než 100 pracovníků OSN. Generální tajemník OSN použil  neobvyklou metodu zvanou článek 99 a žádá Radu bezpečnosti, aby zasáhla ve věci, která ohrožuje světovou bezpečnost a stabilitu.

Očekává se však, že rezoluci Rady bezpečnosti vyzývající k ukončení bojů zablokují Spojené státy, které nadále podporují to, co nazývají právem Izraele na obranu proti Hamásu. Dnes večer se dozvíte z první ruky, jak rodiny prchají sem tam, nevědí kam.

Ačkoli se do Gazy sami nedostaneme, palestinský filmař Jusef Hamaš, který pracuje také pro Norskou radu pro uprchlíky, tam dnes natáčel pro tento pořad. Přináší nám další svědectví o životě uvnitř Gazy, když se připojil ke statisícům lidí, kteří jsou tlačeni k městu Raffáh na jižní hranici Gazy s Egyptem. Zatímco se stěhuje na jih i svou vlastní rodinu, dokumentuje životy dalších lidí, kteří se vydávají na tuto cestu.

 16525

Vlna veder, požár, povodeň a cyklón: Teploty v Sydney dosáhly maxima 43 °C v divokém počasí v celé Austrálii.

9. 12. 2023

čas čtení 4 minuty


Zatímco se Nový Jižní Wales zmítal ve vlně veder, na Queensland se řítil cyklon Jasper a v Adelaide se očekává téměř 50 mm srážek


Teploty v Novém Jižním Walesu se v sobotu vyšplhaly nad 43 °C a po celém státě hořely požáry buše, zatímco u pobřeží Queenslandu se blížil cyklon Jasper.

Teplota na letišti v Sydney a v Badgerys Creek dosáhla ve 13 hodin 43 °C, zatímco rtuť v olympijském parku v Sydney vystoupila v 15 hodin na 42,5 °C a v Penrithu bylo v 16 hodin 42,9 °C.

 21696

Toto je Gaza

8. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Toto je Gaza. Pokud vás tyto záběry za poslední dva měsíce neznepokojily, jděte k lékaři.



 21693

Palestinci šokováni, že Izrael zavraždil známého a milovaného spisovatele

8. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Známý, uznávaný palestinský spisovatel Refaat Alareer byl zavražděn Izraelci. 1. listopadu zveřejnil na Twitteru tuto báseň, která nyní široce koluje:


"Pokud musím zemřít, ať je to příběh"

Pokud musím zemřít,
vy musíte žít,
abyste vyprávěli můj příběh
abyste prodali mé věci,
abyste si koupili kus látky
a trochu provazu
(ať je bílá s dlouhým ocasem), aby dítě, někde v Gaze,
když se dívá do očí nebes
a čeká na svého otce, který odešel v ohni -
a s nikým se nerozloučil
ani se svým vlastním masem
ani sám se sebou -
vidělo draka, mého draka, kterého jste udělali, jak letí nahoru
a aby si na okamžik  pomyslelo, že je tam anděl
který přináší dolů lásku
Jestliže musím zemřít
přinesme naději
ať je to příběh...


Autor před smrtí:

Víme, že je situace absolutně bezútěšná. Je to velmi temné. Neexistuje žádné východisko. Když není voda, není úniku. Cože? Co máme dělat? Máme se utopit? Máme spáchat hromadnou sebevraždu? Tohle chce Izrael? Ale to my neuděláme. A nedávno jsem někomu říkal, nějakému kamarádovi. Jsem akademik. Asi nejostřejší zbraň, kterou doma mám, je značkovač Expo. Ale jestli si Izrael myslí, že nás všechny, dům od domu, zmasakruje,  tak použiju ten značkovač a hodím ho po izraelských vojácích, i kdyby to bylo to poslední, co bych byl schopen udělat, a to je pocit každého z nás. Jsme bezmocní. Nemáme co ztratit.

Znal jsem Refaata Alareera (@itranslate123) od svých 17 let. Učil mě můj první kurz psaní v angličtině. Více než učitelem byl mentorem, přítelem a opravdu se staral o své studenty i mimo školu. Jeho vášní byla angličtina, ale neučil ji jako prostředek k odloučení od společnosti, jak je to běžné u mnoha anglicky mluvících vyšších a středních vrstev ve třetím světě. Pro Refaata byla angličtina nástrojem osvobození, způsobem, jak se vymanit z dlouhodobého obléhání Gazy, teleportačním zařízením, které se vzpíralo izraelským spiknutím a intelektuální, akademické a kulturní blokádě Gazy.

Když Refaat učil angličtinu mě a mé přátele, dohlížel na to, abychom četli Malcolma X neboli el-Hajj Malika el-Shabazze, jak nám často připomínal, abychom mu říkali. Zdůrazňoval, že učení se jazyku vyžaduje porozumění jeho kultuře a kritičnost a uvědomění si, že jazyk není prostý otázek moci a reprezentace.

Refaatova cesta k učení a výuce byla plná zápasů. Jeho život byl náročný, poznamenaný podstatnými rodinnými ztrátami. Přesto vytrval, bojoval a psal. Jednoho dne budou mnozí z nás jako Refaatovi studenti sdílet části jeho příběhu. Dnes si však připomeňme, že Refaatova rodina v Gaze truchlí po milujícím otci a manželovi. Pokud Refaatovi něco dlužíme, pak je to pokračování v boji, dokud nebude dosaženo příměří, dokud ničení v Gaze neustane. Takže #CeasefireNOW!


Refaat Alareer jako profesor anglické literatury v Gaze natočil mnoho svých přednášek a dal je na web. Podívejte se na ně a uvidíte, jak velkou lásku měl pro poezii, pro Shakespearea a pro Palestinu:



 21679

Daniel Hůle: Když vás izraelská armáda zatkne a svlékne do polonaha, tak jste terorista

8. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Je tomu ale skutečně tak?


Izraelský rozhlas vysvětlil, že izraelská armáda nejprve zatkla všechny muže nad 16 let, svlékla je do polonaha, a TEPRVE BUDE ZJIŠŤOVAT, jestli někteří z nich nepatří k Hamásu. Izraelská armáda zatkla náhodně muže a teenagery a zadržela je bez obvinění. Předpokládá, že civilisté jsou vinni, než bude dokázáno, že jsou nevinní.

Mezi zatčenými a svlečenými muži byl i známý novinář. Nemohl se evakuovat na jih, protože má starou matkou a invalidní dítě:

Mezi osobami zadrženými izraelskou armádou jsou děti, některé třináctileté, novinář a pracovníci OSN.


Izraelská armáda zajala rukojmí a odvezla je na své vojenské základny v Izraeli: Tito muži byli uneseni ze školy OSN v Beit Lahia. Ženy a děti byly vykopnuty na jih, muži nad 16 byli uneseni.


PRO ČESKOU TELEVIZI: PODÍVEJTE SE, PROBOHA, JAK O TĚCHTO VĚCECH REFERUJÍ SERIOZNÍ MEZINÁRODNÍ TELEVIZNÍ STANICE. NEOPAKUJTE NEKRITICKY IZRAELSKOU PROPAGANDU A NELŽETE.



 21696

Válka mezi Izraelem a Gazou: USA a Izrael odmítají okamžité příměří, palestinský vyslanec konstatuje, že Izrael "vede válku prostřednictvím zvěrstev"

8. 12. 2023

čas čtení 8 minut

 
Velvyslanec USA při OSN tvrdí, že příměří by "zaselo zárodky další války"; palestinský velvyslanec naléhá na Radu bezpečnosti, aby podpořila příměří


- USA prohlásily, že nepodporují výzvy k okamžitému příměří v Gaze

Velvyslanec USA při OSN Robert A. Wood prohlásil, že jeho země nepodporuje okamžité příměří v Gaze a tvrdí, že by "pouze zaselo zárodky další války".

Wood ve svém projevu v sídle OSN v New Yorku uvedl, že to, že Rada bezpečnosti neodsoudila útoky Hamásu na Izrael ze 7. října, bylo vážným morálním selháním.

Hamás nadále představuje hrozbu pro Izrael, řekl a dodal, že "nepopiratelnou součástí této skutečnosti" je, že pokud by Izrael dnes jednostranně složil zbraně, Hamás by nadále držel rukojmí. Řekl: 

"Z tohoto důvodu, ačkoli USA rozhodně podporují trvalý mír, v němž mohou Izrael i Palestina žít v míru a bezpečí, nepodporujeme výzvy k okamžitému příměří. To by pouze zaselo zárodek další války, protože Hamás si nepřeje trvalý mír, řešení v podobě dvou států."


Velvyslanec USA při OSN Robert Wood uvedl, že Izrael musí respektovat mezinárodní humanitární právo a vést své operace tak, aby minimalizoval škody na civilním obyvatelstvu.

Wood při svém projevu v Radě bezpečnosti OSN řekl:

    V každém rozhovoru jsme také zdůrazňovali, že Izrael musí zabránit dalšímu masovému vysídlování civilistů na jihu Gazy, z nichž mnozí před násilím utekli.

Dodal, že civilisté vysídlení v Gaze musí mít možnost vrátit se, jakmile to podmínky dovolí, a dodal, že "USA za žádných okolností nepodpoří nucené přesídlování Palestinců".

 20699

Na migračních trasách v EU bylo objeveno více než 1 000 neoznačených hrobů

8. 12. 2023

čas čtení 18 minut

 
Těla se hromadí také v márnicích po celém kontinentu, členské země EU jsou obviňovány z neplnění závazků v oblasti lidských práv

Uprchlíci a migranti jsou pohřbíváni v neoznačených hrobech po celé Evropské unii v rozsahu, který nemá obdoby mimo válečné konflikty.

Nejméně 1 015 mužů, žen a dětí, kteří zemřeli na hranicích Evropy v uplynulém desetiletí, bylo pohřbeno dříve, než byli identifikováni.

Leží v strohých, často prázdných hrobech podél hranic - hrubé bílé kameny zarostlé plevelem na hřbitově Sidiro v Řecku; hrubé dřevěné kříže na Lampeduse v Itálii; v severní Francii desky bez tváře označené jednoduše "Monsieur X"; v Polsku a Chorvatsku desky s nápisem "NN" pro neznámé jméno.

Na španělském ostrově Gran Canaria je na jednom hrobě uvedeno: "Člun migrantů číslo 4. 25/09/2022."

Evropský parlament přijal v roce 2021 usnesení, v němž vyzval k identifikaci lidí, kteří zemřeli na migračních trasách, a uznal potřebu koordinované databáze, která by shromažďovala podrobnosti o mrtvolách.


 21672

Gaza se "dostává do bodu, odkud není návratu", varuje představitel OSN

8. 12. 2023

čas čtení 17 minut


- Záběry ukazují, jak izraelská armáda předvádí desítky palestinských mužů ve spodním prádle

Izraelská armáda shromáždila v Gaze desítky palestinských mužů, svlékla je do spodního prádla a předváděla je na různých veřejných místech, ukazují videozáznamy a fotografie.

V izraelských médiích se objevila tvrzení, že snímky ukazují kapitulaci bojovníků Hamásu. Když se však snímky a záběry rozšířily po sociálních sítích i jinde, několik z nich bylo identifikováno jako civilisté, včetně jednoho novináře.

Jedna z vyfotografovaných osob byla identifikována jako Diaa al-Kahlout, korespondent listu Al-Araby Al-Jadeed (Nový Arab). V prohlášení zpravodajské organizace se uvádí, že Kahlout byl spolu se svými bratry, příbuznými a dalšími civilisty shromážděn na tržišti v Bejt Lahíji na severu Gazy a poté "byl donucen svléknout se, prohledán a ponížen, než byl odvezen na neznámé místo".

Další muž na sociálních sítích napsal, že poznal svého bratra, prodavače, který trpí epilepsií.

- Rada bezpečnosti OSN se má sejít ještě dnes poté, co se její generální tajemník António Guterres odvolal na článek 99 Charty OSN, což je krok, který nikdo v jeho funkci neudělal už několik desetiletí.
Tento článek umožňuje generálnímu tajemníkovi upozornit radu na "jakoukoli záležitost, která podle jeho názoru může ohrozit udržení mezinárodního míru a bezpečnosti".

"V Gaze se dostáváme do bodu, odkud není návratu a kde zjevné ignorování mezinárodního humanitárního práva poznamenává naše kolektivní svědomí,"
varuje agentura OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA.

Její generální komisař Philippe Lazzarini vyzval k navýšení finančních prostředků a dodal:

    Státy musí najít politickou vůli k ukončení této tragédie. Pokud nebudeme jednat nyní a nezastavíme krveprolití, navždy tím pošpiníme naši důvěryhodnost jako představitelů mezinárodního společenství a podpoříme nekonečné cykly násilí, které nás nakonec všechny pohltí.

Agentura uvádí, že od 7. října bylo zabito 133 jejích pracovníků, zatímco "od začátku války bylo hlášeno 129 incidentů zasahujících prostory UNRWA, přičemž některé prostory byly zasaženy vícekrát". Dodává, že "34 zařízení UNRWA bylo zasaženo přímo a 57 zařízení utrpělo vedlejší škody. UNRWA rovněž obdržela zprávy o vojenském využití svých zařízení nejméně v pěti případech".

Organizace uvádí, že až 1,9 milionu lidí, kteří podle ní tvoří více než 85 % obyvatel pásma, bylo vysídleno - mnozí z nich několikrát.

    K 6. prosinci se téměř 1,2 milionu vnitřně vysídlených osob ukrývalo ve 151 zařízeních UNRWA ve všech pěti guvernorátech pásma Gazy, včetně severu a města Gazy. Více než 1 milion vnitřně vysídlených osob se ukrýval v 94 zařízeních v oblastech Middle, Khan Younis a Rafah.



 21686

USA upozorňují na rozpor v závazku Izraele chránit civilisty v Gaze

8. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

 

V jedné z nejostřejších kritik postupu Izraele ve válce s Hamásem Antony Blinken znovu zdůraznil, že Izrael musí klást "důraz na ochranu civilistů".



Spojené státy vyslovily jednu z nejostřejších kritik postupu Izraele ve válce proti Hamásu arostoucí tlak na urychlení dodávek humanitárních zásob do Gazy vyústil v prohlášení vlády Benjamina Netanjahua, že na toto území bude otevřen další přechod.

Americký ministr zahraničí  Antony Blinken uvedl, že existuje rozpor mezi deklarovanými záměry izraelské vlády chránit civilisty a rostoucím počtem obětí, které jsou vidět na místě.

"Když tu stojíme téměř týden po této kampani na jihu ... je nadále nezbytné, aby Izrael kladl důraz na ochranu civilistů," řekl Blinken na tiskové konferenci po setkání s britským ministrem zahraničí Davidem Cameronem ve Washingtonu.

"A stále přetrvává rozdíl mezi ... záměrem chránit civilisty a skutečnými výsledky, které vidíme na místě," řekl Blinken.

 21672

Za poslední dva měsíce bylo v Gaze v průměru každých 12 minut zabito jedno dítě

8. 12. 2023

čas čtení 7 minut



Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 7. prosince 2023, 19 hodin: Téměř úplně nahé a ponížené desítky mužů zadržených Izraelci na severu Gazy. Jih zachvátily prudké boje a OSN varuje před apokalyptickou situací Napříč válečnými kroky na jihu je boj o přežití stále zoufalejší, tisíce Palestinců bojují o zbytky jídla. OSN varuje, že se hroutí zákon a pořádek. nedávná týdenní přestávka v bojích se zdá být krutou a vzdálenou vzpomínkou. Tato nová fáze války se zdá být ještě brutálnější než ta předchozí. Nejvyšší představitelé OSN konstatují, že v Gaze nyní neexistují žádné bezpečné zóny. Nemocnice se změnily v bojiště a to, co zbylo z humanitární operace, není hodno toho jména.




 21664

Izrael zaútočil na "250 cílů v Gaze za jediný den", šéf OSN varuje, že může dojít k rozkladu pořádku

8. 12. 2023

čas čtení 5 minut

 

Dvacet lidí zahynulo při náletech, které zasáhly dva domy v Rafáhu, v městě, kam izraelská armáda Palestincům nařídila uprchnout

Izraelská armáda pokračuje v těžkém bombardování uprostřed intenzivních bojů v Gaze. Humanitární krize hrozí zhroucením veřejného pořádku.

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že během 24 hodin, které skončily ve čtvrtek ráno, zasáhly v Gaze přibližně 250 cílů.

 21694

Podívejte se na všechny kopce, na nichž se má umřít. Tenhle je z nich nejabsurdnější

8. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Namísto toho, aby řešila skutečné problémy Británie, jako je obrovské zchudnutí obyvatelstva po brexitu, neb třeba nefunkčnost zdravotnictví, kde osm milionů lidí čeká na vyšetření od specialisty, nebo rozpadávající se železnice (ve čtvrtek vypadla elektřina na tratích západně od Londýna a cestující uvázli ve vlacích ve tmě a v zimě na ČTYŘI hodiny), Sunakova konzervativní vláda je posedlá fiktivním problémem přicházejících žadatelů o azyl. Navzdory rozhodnutí britského Nejvyššího soudu, že je to nezákonné, se snaží začít posílat příchozí žadatele o azyl do Rwandy, a už této zemi na to dala obrovské finanční částky, v pátek ráno vyšlo najevo, že celkem za deportaci pár uprchlíků (neví se kolik, ale sotva to mají být stovky) zaplatí Rwandě 290 milionů liber.  Celé je to neuvěřitelné pokrytectví.

 21653

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že od 7. října zdokumentovala 236 útoků na zdravotní péči na Západním břehu Jordánu

8. 12. 2023

čas čtení 14 minut

- Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že od 7. října zdokumentovala 236 útoků na zdravotní péči na Západním břehu Jordánu

V příspěvku na sociálních sítích WHO označila počet útoků za "bezprecedentní" a vyzvala k "dodržování mezinárodního práva a aktivnímu zásahu k zajištění ochrany zdravotní péče".

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes hovořil s izraelským ministrem pro strategické záležitosti Ronem Dermerem, uvedl vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí.

Během telefonátu Blinken sdělil, že Izrael musí při své ofenzivě v jižní části Gazy učinit více pro ochranu civilistů
, uvedla agentura Reuters.

Blinken také Dermera vyzval, aby Izrael umožnil větší přísun humanitární pomoci do Gazy a zároveň uvítal jeho rozhodnutí vpustit na území více pohonných hmot, uvedl úředník.


. Zničení více než třetiny obydlí v Gaze při izraelském bombardování území v rámci pronásledování Hamásu vede mezinárodní právní experty k tomu, že vznášejí pojem "domicid" - hromadné ničení obydlí, aby se území stalo neobyvatelným.


Nezávislí odborníci odhadují, že v současné válce v Gaze bylo poškozeno nebo zničeno až 40 % obydlí. OSN uvádí, že 1,8 milionu lidí je uvnitř Gazy vnitřně vysídleno, mnozí z nich žijí v přeplněných útulcích OSN na jihu.

Ačkoli Gaza byla poškozena již v předchozích konfliktech a obnovena, převážně z peněz států Perského zálivu, současný rozsah devastace je jiného řádu.

Otázkou je, zda je rozsah poškození infrastruktury vedlejším produktem pátrání po Hamásu, nebo součástí plánu na vyhnání Palestinců z Gazy, který vymaže možnost, že by se Gaza v dohledné době stala položivotaschopnou společností.

Domicid, pojem, který je v akademické obci stále více přijímán, není podle mezinárodního práva samostatným zločinem proti lidskosti a zvláštní zpravodaj OSN pro právo na bydlení předložil v říjnu loňského roku OSN zprávu, v níž tvrdil, že je třeba zaplnit "velmi důležitou mezeru v ochraně".

Zničení domů v Aleppu v syrské občanské válce, srovnávání rohingských osad se zemí v Myanmaru a zničení Mariupolu na Ukrajině v posledních letech zvýšily pozornost věnovanou této problematice.

"Je nutné řešit nepřátelské akce, které jsou vedeny s vědomím, že systematicky ničí a poškozují civilní obydlí a infrastrukturu, čímž se celé město - jako například město Gaza - stává pro civilisty neobyvatelným," řekl zpravodaj OSN Balakrishnan Rajagopal, profesor práva na Massachusettském technologickém institutu v Bostonu.

Rozhovor Britských listů 637. Česká republika brutálně zkresluje lidskoprávní situaci v Gaze

1. 12. 2023

čas čtení 18 minut


Jan Čulík hovoří s Andrewem Stroehleinem, mediálním ředitelem lidskoprávní organizace Human Rights Watch, který v těchto dnech hovořil v Praze s řadou českých novinářů a snažil se je přesvědčit, aby o situace v Gaze psali objektivně. Válečné zločiny je totiž nutno potrestat, ať je páchá Hamás nebo Izrael. Politická loajalita založená na historických aspektech s tím nemůže mít nic společného.

Přepis rozhovoru v češtině:

Britské listy Interview 637. Czech Republic brutally distorts the human rights situation in Gaza

1. 12. 2023

čas čtení 17 minut



Jan Čulík talks to Andrew Stroehlein, media director of Human Rights Watch. Andrew Stroehlein visited Prague recently and tried to persuade a number of Czech journalists to publish objective information about the situation in Gaza. War crimes must be punished, whether they have been committed by Hamas or by Israel. Political loyalty, based on historical aspects of the Czech Republic's relationship with Israel cannot interfere in this.

The interview is conducted in English.

Here is a full transcript:

 20706

Proč je Fiala ohledně jaderné energie úplně mimo

8. 12. 2023

čas čtení 13 minut


Německá agentura pro životní prostředí


30. listopadu 2023


Jaká je role jaderné energie při dosahování klimatických cílů v globálních scénářích?

Pozn. red. Zde je originál této analýzy v angličtině. Obsahuje grafiku a reference.

Shrnutí

Tento informační přehled analyzuje úlohu jaderné energie v globálních klimatických scénářích. Ukazuje, že globální ztrojnásobení jaderné kapacity do roku 2050 není realistické ani potřebné k dosažení klimatických cílů podle Pařížské dohody.

Klíčová sdělení jsou následující:

 21695

Lékaři bez hranic: Ukrajina: Opakované útoky na zdravotnictví si vybírají obrovskou daň

8. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

·       Dvě rakety zasáhly v druhé polovině listopadu nemocnici v Selydove v Doněcké oblasti. Svědky útoku bylo i pět spolupracovníků organizace Lékaři bez hranic.

·       Zranění utrpělo osm lidí přímo v nemocnici, včetně dvou zaměstnanců tamního ministerstva zdravotnictví. Další tři osoby zemřely, zavalily je sutiny z padající budovy.

·       Lékaři bez hranic útoky na zdravotnickou strukturu odsuzují, ať už se dějí kdekoliv. Zbytečně přitom umírají pacienti a nemocnice se někdy kvůli přímému ohrožení musí zavírat. 
 

 21692

Šéf britských labouristů se stal terčem obrovských protestů v Glasgow

8. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Šéf britských labouristů Keir Starmer se ve čtvrtek pokusil navštívit Skotsko. Labouristická strana má nyni v Anglii přibližně dvacetiprocentní náskok nad vládnoucími konzervativci. Jenže Starmer je skoro úplně stejně konzervativní jako konzervativci, pokud vyhraje volby, jediným rozdílem snad bude, že jeho labourističtí ministři nebudou tak šílení, ideologičtí a naprosto nekompetentní jako britské konzervativní vlády od  brexitu. Ty se staly něčím velmi podobným, jako bývaly komunistické vlády v Československu za komunismu, protože ministři jsou jmenováni do funkcí nikoliv pro své schopnosti, ale za ochotu podporovat nejpitomější ideologické hlouposti.

Ovšem Starmer, jak se ukazuje, není příliš populární ve Skotsku. Odmítl požadovat příměří v Gaze a lidé ho obviňují z podpory izraelské genocidy (JČ):



 21690

Republikáni v Senátu zablokovali návrh nouzového zákona o pomoci Izraeli a Ukrajině

8. 12. 2023

čas čtení 4 minuty


Spojené státy nabídly Izraeli silnou podporu - včetně financování. Tato pomoc je však zpochybněna poté, co republikáni v Senátu zablokovali návrh zákona o mimořádných výdajích, který poskytuje 110,5 miliardy dolarů na financování bezpečnosti Izraele a Ukrajiny - protože neobsahuje jimi požadované imigrační reformy.

Vedoucí představitelé Senátu slíbili, že se budou nadále snažit dosáhnout dohody - ještě předtím, než Kongres příští týden odejde na dovolenou.

Reportérka Channel 4 News z Washingtonu, čtvrtek 7. prosince 2023, 19 hodin:  Amerika se pyšní tím, že je vždy po ruce svým spojencům, že je globálním lídrem, ke kterému ostatní mohou vzhlížet. Vnitřní politika se jí však staví do cesty.

Ve středu večer byl  návrh zákona, který by poskytl desítky miliard dolarů na financování Izraele i Ukrajiny v Senátu zablokován.

 21691

Pozor, drastické záběry: Střelba z izraelského tanku zasáhla skupinu novinářů

8. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

POZOR, DRASTICKÉ ZÁBĚRY. Palba z izraelského tanku zasáhla skupinu novinářů v jižním Libanonu. Usmrtila novináře tiskové kanceláře Reuters Issama Abdallaha a zranila dalších šest  reportérů, zjistila investigace tiskové kanceláře Reuters:



 19466

Snaha britské vlády obejít ochranu lidských práv uprchlíků je nestoudná a nezákonná

8. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Návrh zákona deportaci uprchlíků do Rwandy je bezcitný, nemorální a útočí na základní ochranu, která nám všem zajišťuje bezpečí.

Naléhavě žádáme britský parlament, aby návrh zákona o Rwandě zamítl.


Sacha Deshmukh, výkonný ředitel Amnesty International UK, v reakci na nový britský návrh zákona o azylu, v jehož rámci chce Británie deportovat uprchlíky do Rwandy,  předložený britskou vládou, konstatoval:

 17911

Papalášsky snadno a rychle

8. 12. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Rytíři řádu Papalášů

Rytíř premiér pravil po papalášském způsobu: „Ať vás, občané, provází bída“. On to totiž náš chrabrý premiér na cvičení rytířů Jedi špatně trochu, trochu špatně pochopil. On je to tak trochu, trochu víc, popleta. A tak místo Rytířů Jedi máme tady Rytíře Papaláši. A tak místo trochu síly, aby nás provázela na pouti nelehkou Údolím stínů smutku, nás hodně, hodně moc místo síly provází bída. Bída vládnutí pokažené naděje na lepší, bída servírována občanům zepředu taženými, zezadu kopanými, zleva nicotou a zprava hnilobou. Bída vládnutí, která stát dovede zpět přesně tam, odkud vláda s velkou pompou vyrazila od špatného pryč.

A jelikož ta bída místo síly už se nedá popírat, už veřejně vylezla bída z díry místo síly vládní víry, tak je zle. Když je zle, nastupuje v nápravě vlastní bezmoci mocná nemocná moc a něco už hodlá vymyslet.

"Všechno je v ohrožení": jak nová britská vízová pravidla rozdělují rodiny

8. 12. 2023

čas čtení 9 minut


Požadavek na výši platu 38 700 liber ročně (90 000 Kč měsíčně) nutí studenty, pracující a manželské dvojice zklamaně a v zoufalství roztrhat své plány

Pozn. red. Už jsme tady referovali o tom, že v únoru 1978 se šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se svou skotskou manželkou Lesley Keen vystěhoval z komunistického Československa do Británie. Jezdit na Západ za husákovského komunismu bylo velmi obtížné. Výjimku měli Čechoslováci, jejichž manžel či manželka byli ze Západu. Československý komunistický režim se totiž bál porušovat mezinárodní lidskoprávní dohodu o sjednocování rodin. V roce 1978 v Británii neexistovala žádná podmínka, že musíte mít plat určité výše, jinak vás do země nepustí. Tehdy ještě Británie respektovala mezinárodní právo.

Čas oponou trhnul a ukazuje se, že současná britská vláda je horší než někdejší československý komunistický režim. Na nějakou mezinárodní úmluvu o sjednocování rodin naprosto kašle. Kdo si chce přivézt do Británie nyní svého manžela či manželku, musí prokázat, že vydělává 38 700 liber ročně, což nevydělává v Británii 60 procent obyvatelstva.

* * *

Osmadvacetiletá Rebecca, studentka doktorského studia biologických věd z Liverpoolu, a její partner, australský státní příslušník pracující ve vysokém školství, patří mezi tisíce párů, které čelí rozchodu a finanční nejistotě kvůli rozhodnutí britiské vlády změnit imigrační pravidla. Mezi postiženými budou kvalifikovaní pracovníci, zahraniční studenti, zdravotničtí a pečovatelští pracovníci ze zámoří a jejich rodinní příslušníci.

Obscénní čeští politikové proměňují Českou republiku v globálního páriu

7. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Bude to mít zřejmě i záporné ekonomické dopady.

Pekarová-Adamová v době, kdy Izrael masově vyvražďuje civilisty v Gaze, především ženy a děti, se vychloubá tím, že Česká republika bude ve spolupráci s Izraelem vyrábět zbraně:


Mezitím v CIVILIZOVANÉM SVĚTĚ se konají rozsáhlé protesty proti dodávání zbraní Izraeli:

IVíce než risíc zaměstanců zablokovalo čtyři zbrojovky v Británii, které poskytují  součástky pro zbraně, které Izrael používá při bombardování Gazty. Tato blokáda je koordinována s obdnobnými akcemi ve Francii, v Dánsku a  v Holandsku

 Blokáda před zbrojovkou BAE systems v Glasgow. Zaměstnanci byli posláni domů



 19832

Japonsko poskytne pomoc Ukrajině

8. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Japonská vláda poskytne Ukrajině pomoc ve výši 4,5 miliardy dolarů, a to i přímo a prostřednictvím Světové banky. Uvedl to podle japonského ministerstva zahraničí japonský premiér Fumio Kišida na online rozhovorech s lídry G7.

 21664

Pokud žijete v západní zemi, vaše vláda tohle téměř jistě podporuje

7. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Zuří boje, izraelské jednotky pronikají dál to jižní Gazy a kobercově bombardují celé čtvrtě

Pokud jste Američan, tak tohle financujete. Pokud žijete v západní zemi, vaše vláda tohle téměř jistě podporuje:

Měly sny. Měly budoucnost. Izrael je zabil.

Izrael ve čtvrtek večer shazoval intenzivně bomby s bílým fosforem na několik vesnic v jižním Libanonu. Záměrně vypaloval farmy a zelená pole.



 20541

Ruská armáda na Ukrajině poprvé přišla o čínská terénní vozidla

8. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Rusko zakoupilo stovky čínských vozidel Desertcross 1000-3 side-by-side. Přestože vozidla vyráběná společností Shandong Odes Industry nejsou skutečným vojenským vybavením (a jsou ve Spojených státech velmi populární mezi farmáři a fanoušky závodění ve velkých silných autech), koupili je na frontu. Ministr obrany Sergej Šojgu ukázal Vladimiru Putinovi toto vybavení na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu a označil ho za "extrémně žádané".

 21652

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Generální tajemník OSN: Systém pomoci v Gaze je vystaven vážnému riziku zhroucení

7. 12. 2023

čas čtení 11 minut


Gaza čelí "vážnému riziku zhroucení humanitárního systému", říká generální tajemník OSN


Podle generálního tajemníka OSN hrozí v Gaze "vážné riziko zhroucení humanitárního systému". António Guterres se odvolává na zřídka používaný článek, aby prosadil příměří. Ve svém dopise Radě uvedl, že humanitárnímu systému v Gaze hrozí zhroucení po dvou měsících války, která způsobila "strašlivé lidské utrpení".

Guterres se odvolal na článek 99 Charty OSN, který říká, že generální tajemník může informovat radu o záležitostech, které podle jeho názoru ohrožují mezinárodní mír. Očekává se, že před radou vystoupí a bude naléhat na příměří.

Na tento krok však reagoval izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan, podle něhož se generální tajemník odvolává na článek 99, aby vyvinul nátlak na Izrael, a obvinil šéfa OSN z "nového morálního dna" a "zaujatosti vůči Izraeli".


    Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell podpořil generálního tajemníka OSN v jeho rozhodnutí odvolat se na článek 99 Charty OSN. Borrell uvedl, že "RB OSN musí okamžitě jednat, aby zabránila úplnému zhroucení humanitární situace v Gaze".

    Generální tajemník OSN António Guterres se odvolal na zřídka používanou klauzuli Charty OSN a varoval, že konflikt "může zhoršit stávající hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost". Guterres v dopise Radě bezpečnosti uvedl, že očekává, že "veřejný pořádek se brzy zcela zhroutí v důsledku zoufalých podmínek" v Gaze, protože území je pod neustálým bombardováním Izraelských obranných sil (IDF). V reakci na to izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan uvedl, že Guterres "dosáhl nového morálního dna", a znovu vyzval šéfa OSN k rezignaci.

- Propuštění zajatci řekli izraelským médiím, že měli strach z bezprostředních explozí z izraelského bombardování Israel hostages in Gaza:   https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-67640750

 21645

Kolik zavražděných Palestinců by otřáslo dosud neotřesitelnou podporou spousty Čechů vůči Izraeli?

7. 12. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Web Irozhlas.cz zveřejnil šokující rozhovor Radiožurnálu s "analytikem" z Univerzity obrany Tomášem Řepou s názvem Na jednoho zabitého člena Hamásu dva mrtví civilisté. „To není strašlivá statistika,“ říká "analytik".

(Pozn. red. Ten údaj je samozřejmě nesprávný. 16 000 lidí bylo usmrceno, z toho 12 000 žen a dětí. 43 000 lidí bylo zraněno. Každý čtyřicátý Gazan byl od 7. října buď usmrcen, nebo zraněn. Mnoho nevyhrabaných obětí dále zůstává pod troskami, celkový počet obětí je zřejmě daleko vyšší. Český rozhlas je těmi dezinformacemi spolupachatelem izraelského vraždění.) 

Tento děsivý článek je jedním z mnoha apologetických textů popisujících dění v Izraeli a Palestině výlučně perverzní optikou izraelských propagandistů. Tuzemská mediální scéna – což samozřejmě platí i pro Českou televizi a Český rozhlas – si jako obvykle notuje, přijde-li na přetřes izraelské genocidní řádění v Gaze v reakci na útoky Hamásu ze 7. října.

Každý čtyřicátý Palestinec v Gaze byl Izraelem od 7. října 2023 buď zraněn nebo zabit

7. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Reportér, Channel 4 News, středa 6. 12. 2023, 19 hodin: Izraelská ofenzíva, natočená ze všech úhlů a ukazující všechny formy pěchoty. Rozšiřující se pozemní boje, které  jsou nyní ve třetí fázi, Izrael tvrdí, že jeho armáda čelí dosud nejprudším bojům. 


Je však těžké si představit, jak by tato válka mohla být ještě ničivější. Protože vojenští analytici říkají, že izraelské bombardování severní části Gazy zaznamenalo v tak krátké době takovou míru destrukce, která nemá v dějinách válek obdoby. Obzor na severu je nyní tvořen vrstvami trosek a tento jev se nyní začíná objevovat i v centru a na jihu.



26028

Bezradnost vlády a schopnosti marketingového týmu pana premiéra

7. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Tak se píše na Seznamu, že ani Vánoce obchodu nepomohly. Lidé neutrácejí ani o Vánocích. Česká bilance v maloobchodu je nejhorší v Unii. S čímpak by to asi mohlo souviset? Třeba s historicky ojedinělou hloubkou poklesu reálných mezd? V době, kdy stát podle ministra financí vybral o 40 miliard na firemních daních více, než se čekalo!

 20997

Problémem nejsou (jen) dezinformace

7. 12. 2023 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Problém lidstva s informacemi je dvojí. Jednak asi věčný problém je ten, že vždy budeme vědět méně než nevědět. 

Druhý, dnes zdá se akutnější a palčivější než lecjaké jiné, je ten, že příliš toho, co víme, jsou jalové banality, nesmysly, lži, dezinterpretace, omyly, bludy a propaganda.  

Mnoho lidí dělá tu chybu, že když se setká s novou informací, nekriticky přijme to první, vnoří to jako součást do svého ega a s odpovídající urputností a agresivitou to následně obhajují, třeba že jim ona mylná informace osobně škodí.

 21662

Jedině Lula může zabránit Venezuele v invazi do Guyany

7. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Jak informovaly Britské listy (https://blisty.cz/art/116470-brazilie-posiluje-vojenskou-pritomnost-na-hranicich-s-venezuelou-a-guyanou.html), brazilská armáda vyslala posily do regionu, který je považován za klíčový pro případ, že by se Venezuela rozhodla napadnout Guyanu a obsadit region Essequiba, který Nicolás Maduro a většina Venezuelanů včetně opozice považuje za ukradenou část své země. Ve skutečnosti může Madurovi v invazi do regionu zabránit pouze brazilský prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula.

2596

Železniční most, Hlavák a pražské rekonstrukce

7. 12. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Přes výtoňský železniční most bude jezdit výrazně méně vlaků – je totiž prý ve velmi špatném technickém stavu. Lze dodat, že to je u mostů přes Vltavu v podstatě normální. Pokud už nejsou vyloženě v havarijním stavu, a nemusí je podpírat pomocné pilíře, potřebovaly by důkladnou rekonstrukci. Špatný stav mostů občas proběhne médii, Pražané se vyděsí, jak je možné, že město nechalo situaci dospět tak daleko – a pak se na vše zapomene, dokud se nemusí nějaký most pro pěší, automobilovou nebo vlakovou dopravu uzavřít. Na chátrání jsme zvyklí.

 17761

Lithium! Cena spadla na pětinu!

7. 12. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Chce to trochu kontextu. Tato sloučenina (nikoli samotné lithium) je základní složkou pro výrobu baterií, proto je jeho cena takto důležitá a sledovaná. Historicky vývoj cen nezná jen pokles, spíš rapidní nárůst a pak tento sešup (viz druhý obrázek), nicméně dnes se v absolutních cenách už docela přibližujeme historickému minimu a prognózy tvrdí, že nás čeká další pokles o cca 30%. Se započtením inflace už jsme na historickém dně už teď.

 21663

Nefunkční izraelské příkazy k evakuaci v Gaze

7. 12. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty



Izraelská armáda pokračuje v bombardování Gazy a vydává varování, aby se obyvatelé jižní části Gazy evakuovali. Prostřednictvím sociálních sítí a dalších prostředků rozeslala QR kódy: stačí prý kliknout na telefon a stáhnout si mapu, abyste věděli, kam se máte vydat, abyste byli v bezpečí, píše Andrew Stroehlein ve svém oficiálním denním přehledu publikovaném organizací Human Rights Watch.

Ti, kdo si myslí, že to zní rozumně - moderní způsob ochrany civilistů ve válce -, ignorují realitu přinejmenším ve třech rovinách.

 21661

Hamás a Izrael se vzájemně přiživují na své krutosti

7. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 18 minut

 
Útoky Hamásu na Izrael byly vypočítavou chybou, která zároveň snížila podporu pro palestinskou kauzu kvůli "personalizaci" hrůz, které jeho členové spáchali během říjnové invaze. Přestože Izrael zabíjí děti, ženy, staré lidi - tedy nebojovníky - mnohonásobně více než Palestinci, činy Hamásu jsou vnímány  v takových podrobnostech, které rozhodně pošramotil mysl a emoce těch, kdo je viděli, zatímco zabíjení, které provádějí jednotky Benjamina Netanjahua k nám přichází do České republiky  jen jako čísla (kromě mnohem menšího  publika, kteráékonzumuje média jako Britské listy, kde drastické  záběry z poražené strany ukazují v osobnější rovině skutečnou hrůzu odehrávající se v Gaze). 


 18993

Británie: Konzervativní vláda v chaosu poté, co vztekle rezignoval na svou funkci Sunakův spojenec, ministr pro imigraci

7. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Sunakova konzervativní vláda, která je v Británii vysoce nepopulární, se chce před blížícími volbami "zachraňovat" různým populistickými opatřeními. Jedním z nich je snaha zabránit žadatelům o azyl, kteří připlouvají na malých člunech přes kanál La Manche do Británie, zůstat v zemi. Sunakova vláda se už delší dobu neúspěšně pokouší zajistit, aby bylo možno příchozí  žadatele o azyl deportovat do Rwandy. Před čtrnácti dny to znovu zakázal britský Nejvyšší soud s tím, že Rwanda není bezpečnou zemí. Sunak na to reagoval přípravou "nouzového zákona", který bude tvrdit, že Rwanda bezpečnou zemí je. Jak uvedl jeden vysoký britský soudce, Sunak si chce nechat v parlamentě schválit "zákon", který bude tvrdit, že "černá je bílá".

V porovnání se zeměmi, jako je Francie či Německo, přichází do Británie jen minimum žadatelů o azyl.

 18993

Britská vláda radí obyvatelstvu, aby si udělalo železné zásoby nejdůležitějších věcí pro případ krize

7. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského premiéra Oliver Dowden tento týden doporučil lidem, aby se zásobili určitými životně důležitými věcmi - ale někteří lidé to dělají už léta.
 

Kathryn je pevně přesvědčena o přísloví z 19. století, že od anarchie nás vždy dělí jen devět jídel. Umění vytvářet zásoby se naučila od svých rodičů a prarodičů z válečných dob a její první minizásoby byly přípravou na Y2K, píše list Guardian.

"Byly to hlavně svíčky a sušenky, protože jsem to nebrala moc vážně," řekla. "Ale znamenalo to, že už jsem byla v polovině cesty, když jsem si uvědomila, že potřebuji pořádnou, opravdovou zásobu na brexit, která se pak změnila v zásobu na covid, z níž se stala zásoba na životní náklady, pak zásoba "Dojde nám elektřina?", když začala válka na Ukrajině, a nyní je to obecná, všezahrnující zásoba na každý den / 3. světovou válku."

 21015

Biden nyní lituje své podpory Netanjahuovi - musí jednat, než bude pozdě

6. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Útok na Gazu není škodlivý jen pro zájmy USA a Západu, ale hrozí další destabilizace celého Blízkého východu


Joe Biden má problém s Benjaminem Netanjahuem - a to, jak se s ním vypořádá, je s každým dalším brutálním a krvavým dnem naléhavější. Na odpovědi na tuto otázku závisí tisíce palestinských životů. Stejně tak naděje na zastavení této nesmírně ničivé války, která se rozšíří i mimo Gazu, a na pokrok směrem k trvalému míru, píše Simon Tisdall.


V Izraeli byly zveřejněny děsivé informace o sexuálním násilí a mrzačení žen během útoků Hamásu 7. října

6. 12. 2023

čas čtení 12 minut

 
VAROVÁNÍ: TEXT OBSAHUJE EXTRÉMNĚ NÁZORNÉ POPISY SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ A ZNÁSILNĚNÍ.


(Toto je materiál BBC, která upozorňuje, že některá tato svědectví jsou možná nespolehlivá.)

Několik lidí, kteří se podíleli na sběru a identifikaci těl zabitých při útoku, svědčilo, že viděli četné známky sexuálního násilí, včetně zlomených pánví, modřin, řezných ran a slz, a že oběti byly od dětí a dospívajících až po důchodkyně.

Videozáznam očitého svědka z hudebního festivalu Nova, který izraelská policie ukázala novinářům, podrobně popisuje hromadné znásilnění, zohavení a popravu jedné z obětí.

Videozáznamy nahých a zkrvavených žen, které Hamás natočil v den útoku, a fotografie těl pořízené na místech po útoku naznačují, že útočníci se na ženy sexuálně zaměřili.

Předpokládá se, že jen málo obětí přežilo, aby mohly vyprávět své vlastní příběhy.

 16525

Země je na pokraji pěti katastrofických klimatických zlomů, varují vědci

6. 12. 2023

čas čtení 5 minut

 
 
Lidstvo čelí "ničivým dominovým efektům" včetně masového vysídlení a finančního zruinování v důsledku oteplování planety.
 
Vědci varovali, že se blíží řada nejvážnějších hrozeb pro lidstvo. Znečištění uhlíkem ohřívá planetu na stále nebezpečnější úroveň.

Podle zprávy Global Tipping Points již hrozí překročení pěti důležitých přírodních limitů a dalších tří může být dosaženo v roce 2030, pokud se svět oteplí o 1,5 °C nad předindustriální teplotu.

Spuštění těchto planetárních posunů nezpůsobí, že se teploty v příštích staletích vymknou kontrole, ale rozpoutá nebezpečné a rozsáhlé škody na lidech a přírodě, které nelze vrátit zpět.

31763

Human Rights Watch: Dopis z Prahy (o Gaze)

6. 12. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 10 minut

Sníh v Praze. Foto Andrew Stroehlein

(Vyšlo v každodenním lidskoprávním přehledu, který anglicky a francouzsky vydává jménem organizace Human Rights Watch její mediální ředitel  Andrew Stroehlein)

"Tohle prostě není naše válka," řekl mi onehdy ve vytopené  kavárně v zasněžené Praze jeden z předních českých komentátorů. Vysvětloval, že "pro většinu lidí u nás je to, co se děje v Gaze, stejné jako války kdekoli jinde, které jsou daleko: hrozné obrazy vyvolávají kroucení hlavou, ale nás se to příliš nedotýká - na rozdíl od války na Ukrajině, která je pro nás životně důležitá".

Krizi v Gaze se v českých médiích věnuje poměrně málo pozornosti ve srovnání s médii v některých částech Evropy na západ od České republiky. Ve dnech, kdy jsem byl v Praze, se o ní některé noviny ani nezmínily, a když už se dostala na titulní stranu jedněch velkých novin, byla to jen fotografie (propuštěných rukojmích) bez doprovodného článku.

Země jako Chorvatsko a Česká republika, kam jsem nedávno cestoval a mluvil s novináři, jsou součástí EU, a tak jsou ve velké části světa házeny do jednoho pytle se "Západem". Z hlediska zahraniční politiky se však mnozí z nich takto vůbec neidentifikují a zvláštní historie těchto zemí jim dala jiný pohled než mnoha jejich partnerům v EU.

 21645

Země podporující Izrael zbraněmi mají "trvalou skvrnu na své pověsti", varuje Norská rada pro uprchlíky

6. 12. 2023

čas čtení 22 minut

Při útoku na město Deir al-Balah v centru Gazy zahynuly desítky lidí

Podle ředitele místní nemocnice a reportéra agentury AP zahynuly při izraelském útoku na domy ukrývající vysídlené osoby ve městě Deir al-Balah v centrální části Gazy desítky Palestinců.

"Za poslední hodinu jsme přijali 45 obětí izraelského bombardování domů tří rodin v Deir al-Balah," řekl v úterý agentuře Reuters doktor Eyad Al-Jabri, vedoucí nemocnice Shuhada Al-Aqsa v Deir al-Balah.

Reportér agentury AP v nemocnici napočítal nejméně 34 mrtvých včetně nejméně šesti dětí.

Záběry z místa činu ukazovaly ženy křičící z horního patra domu roztříštěného na betonovou skořápku. V troskách pod nimi muži vytahovali zpod desky vedle hořícího auta bezvládné tělo dítěte. V nedaleké nemocnici se zdravotníci snažili oživit malého chlapce a dívku, zakrvácené a bezvládné na nosítkách.

- Rostoucí počet amerických univerzitních odborníků na Blízký východ se po 7. říjnu autocenzuruje, píše Haaretz. 81 procent amerických akademiků uvedlo, že potlačuje svou kritiku Izraele, 11 procent uvedlo, že potlačuje svou kritiku Palestinců.

- Vydělal Hamás na burzách investičními rozhodnutími proti izraelským akciím, protože věděl o plánovaném útoku ze 7. října, miliardy dolarů? ptá se Haaretz. Došlo k podivným pohybům akcií.

- Na jihu země podle svědků izraelský úder zasáhl školu v Chán Júnisu, kde se v úterý ukrývaly stovky vysídlených lidí, uvedla agentura Reuters. Napsala:

    Zranění zahltili nedalekou Násirovu nemocnici, kde zranění muži a děti leželi na zakrvácené podlaze uprostřed změti infuzních hadiček. V márnici se jedna žena přehoupla přes nosítka, na nichž mezi nejméně devíti těly ležel její mrtvý manžel a dítě.

    "To, co se tu děje, je nepředstavitelné," řekl Hamza al-Bursh, který bydlí nedaleko školy. "Útočí bez rozdílu."

 21644

V Betlémě leží letos Ježíšek mezi troskami

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta


Luteránský pastor: Oslavy jsou letos zrušeny, protože není možné slavit Vánoce, když náš lid a my procházíme genocidou. Obvykle je tu Ježíšek v jesličkách, obklopený pastýři, obklopený Svatou rodinou, Josefem a Marií, a spoustou mužů, kteří přišli. On je tady. Chtěli jsme to říct tak, jako by Ježíše hledali uprostřed trosek. Chtěli jsme světu vyslat poselství. Poselství, že zatímco celý svět slaví Vánoce slavnostním způsobem, tady v Betlémě, v místě Ježíšova narození, odkud Vánoce pocházejí, takhle vypadají Vánoce. Vánoce jsou solidaritou Boha s těmi, kdo jsou utlačováni, s těmi, kdo trpí. A má-li se Ježíš letos znovu narodit, narodí se v Gaze pod sutinami solidárně s lidmi u nás. Naše naděje spočívá v naší víře. Naše naděje je v naší odolnosti. A tak zatímco vánoční oslavy jsou zrušeny, vánoční modlitby zrušeny nejsou. A možná, že když se podíváme na obraz Ježíše pod sutinami, uvidíme světlo naděje a života vycházejícího ze zkázy. Světlo vycházející ze smrti.

 21611

Izraelské užívání nepřiměřené síly je dlouhodobě zavedenou taktikou - s jasným cílem

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Tato strategie jde mnohem dál než jen k porážce protivníka: jejím cílem je zničit klíčovou infrastrukturu a ekonomiku, což si vyžádá mnoho civilních obětí

Jak pochopit samotnou intenzitu izraelské války v Gaze? Jedním z možných vysvětlení je, že je výsledkem trvalého šoku z masakru ze 7. října v kombinaci s krajně pravicovou vládou, jejíž součástí jsou extrémní elementy. To však ignoruje další prvek: specifický izraelský přístup k válce známý jako doktrína Dahíja. Je to také jeden z důvodů, proč "pauza" nikdy neměla trvat příliš dlouho, píše Paul Rogers.

 21643

Rozpadávající se britské středisko pro zpracování jaderného materiálu ohrožuje Evropu

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Obavy o bezpečnost v nejnebezpečnějším evropském jaderném provozu vyvolaly diplomatické napětí s USA, Norskem a Irskem


V nejnebezpečnějším evropském jaderném zařízení Sellafield v anglickém okrsku Cumbria na severozápadě země se zhoršuje únik z obrovského sila radioaktivního odpadu, který by mohl představovat riziko pro veřejnost.

Obavy o bezpečnost v rozpadající se budově a praskliny v zásobníku toxického kalu známého jako B30 vyvolaly diplomatické napětí se zeměmi včetně USA, Norska a Irska, které se obávají, že Sellafield problémy nezvládá.

 20844

Zelenskyj zrušil svůj úterní rozhovor s americkými senátory

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Očekávalo se, že v úterý  ukrajinský prezident bude přes Zoom hovořit s americkými senátory, ale "na poslední chvíli se něco přihodilo"


Volodymyr Zelenskyj zrušil plánovaný úterní projev před americkými senátory, zatímco  Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby schválil miliardovou podporu Ukrajině.


Vůdce senátní většiny Chuck Schumer oznámil, že Zelenskyj se utajovaného brífinku nebude moci zúčastnit, protože "něco se na poslední chvíli stalo". Očekávalo se, že ukrajinský prezident bude se senátory hovořit přes Zoom v úterý odpoledne.

 21612

Podle nejvyššího představitele OSN blokují humanitární pomoc "apokalyptické" podmínky na jihu Gazy

6. 12. 2023

čas čtení 6 minut

"Je to nyní apokalyptická situace, protože jde o zbytky národa, který je zahnán do kapsy na jihu."

"Někteří rodiče v Gaze píší svým dětem na nohy jména, aby je bylo možné identifikovat, pokud budou ony nebo jejich rodiny zabity."

Martin Griffiths říká, že pokračující ofenziva ukončila jakoukoli možnost smysluplných humanitárních operací.

Nejvyšší představitel OSN pro pomoc uvedl, že izraelská vojenská kampaň na jihu Gazy je stejně ničivá jako na severu, vytváří "apokalyptické" podmínky a ukončuje jakoukoli možnost smysluplných humanitárních operací.

Martin Griffiths, koordinátor OSN pro nouzovou pomoc, uvedl, že mluví jménem celého mezinárodního humanitárního společenství, když říká, že pokračující ofenzíva připravila humanitární pracovníky o jakékoli významné prostředky pomoci 2,3 milionu obyvatel Gazy, kromě výzvy k okamžitému ukončení bojů.


Izraelská armáda v úterý: Dosud nejprudší boje

6. 12. 2023

čas čtení 8 minut

Pacienti, zranění leteckými údery,přicházejí do nemocnic nekončícím proudem. V nemocnicích v Chán Junisu došla lůžka už před mnoha dny. Teď už jim dochází i místo na podlaze - a boje na jihu Gazy teprve ještě zintenzivní.



Reportér, Channel 4 News, úterý 5. prosince 2023, 19 hodin: Vstupte do staré nemocnice Nassir v Chán Junisu a uvidíte krveprolití a chaos, který v Gaze panuje. Jedná se o následky izraelského útoku na školu v Chán Júnisu, kde se ukrývaly desítky lidí. Na poslední rozloučení nezbývají slova. Na zakrvácené podlaze leží mlčky dvě zraněné děti a další chlapec nekontrolovatelně vzlyká. Izraelci na nás stříleli z minometů, říká. Měli jsme strach a nemohli jsme spát. V noci jsme se modlili.


Nikde není místo beze strachu, ale jak útok na Chán Júnis sílí, mnozí z města utíkají. Izrael nařídil statisícům Gazanů, aby opustili své domovy na severu a přišli sem, ale domnívá se, že vedení Hamásu je i v Chán Junisu. Nyní je mnoho čtvrtí vyzváno k evakuaci, protože vojáci postupují.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
34665