Zelenskyj zrušil svůj úterní rozhovor s americkými senátory

6. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
 

Očekávalo se, že v úterý  ukrajinský prezident bude přes Zoom hovořit s americkými senátory, ale "na poslední chvíli se něco přihodilo"


Volodymyr Zelenskyj zrušil plánovaný úterní projev před americkými senátory, zatímco  Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby schválil miliardovou podporu Ukrajině.


Vůdce senátní většiny Chuck Schumer oznámil, že Zelenskyj se utajovaného brífinku nebude moci zúčastnit, protože "něco se na poslední chvíli stalo". Očekávalo se, že ukrajinský prezident bude se senátory hovořit přes Zoom v úterý odpoledne.


Zpráva přišla den poté, co Bílý dům zaslal naléhavé varování, že válečné úsilí Kyjeva bránit se ruské invazi se může bez další americké vojenské a ekonomické pomoci zastavit.

Schumer uvedl, že administrativa pozvala Zelenského, aby před senátory promluvil, aby "mohli přímo od něj slyšet, co přesně je v sázce".

"Pokud Ukrajina padne, Putin bude pokračovat dál," řekl Schumer v pondělí. "Autokraté po celém světě budou mít více odvahy. Demokracie, tento velký a vznešený experiment, vstoupí do éry úpadku."

Bidenova administrativa varovala, že Ukrajina je na pokraji ztráty kritických pozic ve prospěch Ruska, pokud jí USA neposkytnou další finanční pomoc. Očekává se, že Senát bude již ve středu procedurálně hlasovat o balíku finančních prostředků zahrnujícím Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan a ochranu hranic.



Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2482

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023