O přetrvávajícím ruském vlivu v Německu

27. 1. 2023

čas čtení 7 minut
Kontroverzní odvolání šéfa kybernetické obrany Schönbohma se ukazuje v novém světle. Výzkum WELTu zjistil, že IT společnost blízká ruským tajným službám a Schönbohmovi byla v hledáčku ministerstva vnitra – ale dostávala finanční prostředky od ekonomických ministerstev, informují Nikolaus Doll a Martin Lutz.

Spolkový úřad pro informační bezpečnost (BSI) je od loňského podzimu bez mocného vůdce: Funkce předsedy je neobsazená poté, co ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) v říjnu zakázala Arne Schönbohmovi pokračovat v úřední činnosti.

Opozice nenechává na pokoji okolnosti tohoto odvolání a fakt, že kybernetická obrana Německa je nyní bez nového šéfa i přes zvýšené ohrožení v důsledku ruského útoku na Ukrajinu. Ve středu chtějí CDU a CSU požádat členy semaforových stran ve vnitřním výboru Bundestagu, aby dali na stůl všechna fakta o kauze Schönbohm a obvinění proti němu.

Co se pravděpodobně také objeví: Samotná společnost, která způsobila Schönbohmovo obvinění z podezřelé blízkosti Rusku a zbavila ho pozice v čele BSI, nadále dostávala finance od spolkového ministerstva hospodářství ještě dlouho poté, co se stala středem zájmu Spolkového ministerstva vnitra (BMI) a německé zpravodajské služby. Tehdy ještě úřadovala velká koalice: ekonomický rezort vedl Peter Altmaier (CDU), ministerstvo vnitra Horst Seehofer (CSU).

Otázkou je, proč mezi ministerstvy o případu zřejmě dlouho neprobíhala výměna názorů a do jaké míry byly peníze z daní odváděny firmě, která je vzhledem k blízkosti ruským tajným službám považována za bezpečnostní riziko. "Musí být objasněno pozadí státního financování této pochybné společnosti, zejména proto, že bezpečnostní orgány to věděly již dlouhou dobu a BSI již celou společnost klasifikovala jako nedůvěryhodnou," řekla Andrea Lindholz (CSU), zástupkyně vedoucího parlamentního klubu Unie.

"Skutečnost, že ze spolkového ministerstva hospodářství až do března 2022 plynuly peníze z daní, je absolutně nepřijatelná. Budeme proto i nadále zařazovat případ Schönbohm na pořad jednání interního výboru a požadovat odpovědi."

Schönbohm musel mimo jiné opustit svou pozici hlavního důstojníka kybernetické obrany, protože jako prezident BSI udržoval kontakty s takzvanou Cyber ​​​​Security Council Germany e.V., lobbistickou skupinou pro kybernetickou a digitální ekonomiku. Schönbohm ji založil spolu se svým společníkem Hansem-Wilhelmem Dünnem, který sám stál v čele této lobby, než se stal prezidentem BSI. Jeho nástupce Dünn byl kvůli úzkým kontaktům s Ruskem občas sledován kontrarozvědkou Úřad pro ochranu ústavy (BfV).

Jednou z členských společností této lobbistické skupiny byla německá Infotecs Security Software GmbH, IT společnost, kde bezpečnostní orgány předpokládají úzkou spolupráci s ruskými zpravodajskými službami - protože mateřskou společnost O.A.O Infotecs založili bývalí zaměstnanci ruských zpravodajských služeb.

Poté, co se bavič Jan Böhmermann ve svém pořadu "ZDF Magazin Royale" 7. října 2022 zabýval touto nepřímou vazbou na Rusko, která byla také veřejnosti již delší dobu známá, byl Schönbohm klasifikován jako bezpečnostní riziko a ministerstvem vnitra propuštěn. Alespoň to byl oficiální důvod – navíc vztah mezi šéfem BSI a útvarem na ministerstvu byl považován za narušený.

Ministerstvo hospodářství vyplácelo společnosti Infotecs státní dotace

Nyní se ukazuje, že ministerstvo hospodářství poskytlo společnosti Infotecs, která byla důvodem Schönbohmova konce v čele BSI, státní dotace pár měsíců před jeho odvoláním, v rámci programu zahraničního veletrhu. V letech 2021 a 2022, stejně jako další společnosti v IT průmyslu, Infotecs získal podporu pro veletržní vystoupení jako Gisec nebo Gitex. Ostatní vystavovatelé však neměli žádné spojení s ruskými službami.

To a skutečnost, že německé zpravodajské služby prováděly operace proti Infotecs, bylo ministerstvu hospodářství zjevně neznámé. Dnešní Spolkové ministerstvo pro hospodářství a ochranu klimatu (BMWK) na podporu společnosti Infotecs nyní hlásí společnosti WELT: "BMWK se poprvé zúčastnilo Gisecu v Dubaji v roce 2021." Všechny vystavující společnosti na německém společném stánku celkem byly podpořeny 28 072 eur. Podobně vysoká byla i částka pro rok 2022.

Podíl finančních prostředků pro Infotecs, který se tohoto veletrhu zúčastnil, ministerstvo neuvádí. "Kromě toho od té doby, co vešla ve známost obvinění proti společnosti, nebyly a nejsou žádné další účasti společnosti na programu zahraničních dotací," uvedl mluvčí.

Vyšetřování zpravodajských služeb, stejně jako v případě Infotecs, je samozřejmě prováděno skrytě – pro veřejnost a často bez informování ministerstev. Tady zřejmě proběhlo to samé, protože zatímco ministerstvo vnitra a služby Infotecs dlouho považovaly za riziko, ministerstvo hospodářství dál poskytovalo dotace.

Jak velký byl grant? Ministerstvo hospodářství mlží

Již v únoru 2021 se ministerstvo vnitra jasně a otevřeně postavilo proti Infotecs a zakázalo certifikaci jednoho z firemních softwarů. O měsíc později pak BSI zamítla žádost společnosti o certifikaci. Ministerstvo vnitra vyjádřilo obavy o bezpečnost. Nebylo to žádným tajemstvím, stejně jako skutečnost, že ruská mateřská společnost, i když ne samotná Infotecs, byla v září 2018 sankcionována americkými úřady. I kvůli obavám o bezpečnost.

Ministerstvo hospodářství nechce výši financí pro Infotecs zveřejnit, ale WELT má seznam s přesnými částkami. V souladu s tím společnost obdržela kolem 6 648,83 eur za účast na veletrhu Gisec (Cyber ​​​​security Exhibition & Conference, Dubaj) v květnu a červnu 2021 a 6 545,76 eur za Gitex (technologický veletrh, Dubaj) v říjnu 2021. Podpora na prezentaci na Adipecu (veletrh energetického průmyslu, Abú Zabí) v listopadu 2021 byla 5 138,16 eur, za Gisec v březnu loňského roku 6 492,56 eur. Celkem to bylo 24 825,31 eur.

Infotecs byl podle obchodního rejstříku loni zrušen. Na stejné adrese společnosti, Oberwallstraße v Berlíně-Mitte, nyní najdete Protelion GmbH, která s ní byla dříve spojena. Každý, kdo jim zavolá, získá pocit, že nepředstavují bezpečnostní riziko a nikdy nedostali od ministerstva "okamžité peníze". Finanční pomoc od ministerstva hospodářství však mohla plynout i nepřímo. Například prostřednictvím společnosti specializované na veletrhy, která nabídla možnost prezentace na společném stánku Spolkové republiky, "Německém pavilonu".

Společnost Protelion byla loni také vyhodnocena jako riziková Radou pro kybernetickou bezpečnost Germany e.V., která sama byla kritizována. Loni 10. října byl Protelion z lobbistického sdružení vyloučen. Pohled do obchodního rejstříku ukazuje, že akcionáře kromě firmy sídlící v USA tvoří výhradně lidé s bydlištěm v Moskvě.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4063

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023