Demograf: Ruský census v roce 2021 byl nejhorší v historii

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Od konce sovětských časů dopadlo každé následující ruské sčítání lidu hůře než to předchozí. Census z roku 2002 byl horší než z roku 1989; sčítání v roce 2010 bylo ještě horší a rok 2021 bylo "nejhorší v celé historii země", upozorňuje demograf Alexej Rakša.

Kombinace pandemie a lidové lhostejnosti k poslednímu censu znamenala, že velká část populace nebyla spočítána přesně, ale místo toho byla vymyšlena, aby sloužila různým správním zájmům jak v regionech a republikách, tak v Moskvě.

V mnoha ohledech by mohlo být lepší sčítání vůbec neprovádět, vzhledem k tomu, jak velké zkreslení přinesla jeho hlášená zjištění do oficiálního myšlení a kolik hněvu a strachu vyvolala na některých místech, jen o málo více než mezi lidmi. Například jde o Tatary, jejichž hlášená populace klesla od roku 2021 o více než 600 000.

Toto číslo lze odmítnout jako nepřesné, protože ačkoli došlo k určité asimilaci a ztrátě identity, tyto faktory nebyly tak účinné, jak by bylo nutné k tomu, aby vedly k takovému výsledku. Tataři jsou jedním z nejstabilnějších národů na střední Volze, spolu s Čuvaši a Baškiry.

Ve skutečnosti jsou v mnohem lepší pozici než Mordvinové, Udmurti a Mariové, ugrofinští sousedé, kteří se asimilují "mnohem rychleji než turkické národy", jako jsou Tataři.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4340

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023