Putin napadl Ukrajinu kvůli obavě z revoluce v Rusku

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Řada pozorovatelů se soustředí na to, že Vladimir Putin ve svém nedávném projevu v Petrohradě použil slovo "válka", když hovořil o konfliktu na Ukrajině. Tím se dostal do rozporu s masivní snahou vlastního režimu potrestat každého, kdo se odvolává na jeho tamní akce jako na cokoliv jiného než "zvláštní vojenská operace". Ale to není to nejdůležitější, upozorňuje Nikita Trebejko.

To nejdůležitější bylo obsaženo v následujících řádcích: "Tragédie začala v roce 2014," řekl Putin, "protiústavním svržením vlády na Ukrajině ozbrojeným povstáním".

Podstata toho je jasná. Putin začal válku jako pomstu za lidové povstání, za svržení zkorumpovaného režimu Viktora Janukovyče - a válka jako celek tedy nepředstavuje nic jiného než pokus imperiálního oligarchátu potlačit toto povstání.

Putin a jeho režim byli před rokem 2014 připraveni "smiřovat se" se ztrátou území Ukrajiny; ale nemohli to udělat, pokud jde o vítězství tamního lidového povstání, protože to poskytlo vzor pro Rusy, a tím přímo ohrožovalo vládnoucí nomenklaturu Ruské federace.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4819

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023