Německo "pošle tanky Leopard na Ukrajinu"

25. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Tady je dlouho očekávané rozhodnutí vlády: Německo dodá Ukrajině tanky Leopard 2. Jak se RTL dozvěděla z vládních kruhů, jedná se o nejméně jednu rotu varianty Leopard 2A6.

Další evropské země také chtějí dodat Ukrajině tank Leopard, včetně Polska. Tento člen NATO již požádal o vývozní povolení z Německa. Jak se německá tisková agentura dozvěděla z koaličních kruhů, toto povolení mělo být nyní uděleno. Předtím o tom informoval "Spiegel". O vyslání tanků na Ukrajinu uvažují i další evropské země. Španělsko to naznačilo už loni.

Předsedkyně výboru pro obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová (FDP) to shrnula: "Rozhodnutí bylo těžké, trvalo příliš dlouho, ale nakonec je nevyhnutelné. Skutečnost, že Německo schvaluje dodávku svého tanku Leopard 2 partnerskými zeměmi a také ho dodává samo, je spásnou zprávou pro týraný a statečný ukrajinský lid." Rozhodnutí je důležitým krokem k potlačení brutálního útoku Ruska na nevinnou zemi, řekla v úterý krátce po rozhodnutí.

Předseda poslaneckého klubu Friedrich Merz rozhodnutí uvítal, ale zároveň kancléře obvinil z váhání. "Zanechává to obraz odhodlaného muže, který váhal příliš dlouho."

AfD v Bundestagu kritizovala rozhodnutí spolkové vlády dodat na Ukrajinu bojové tanky Leopard jako "nezodpovědné a nebezpečné". Vůdce klubu v Bundestagu Tino Chrupalla v úterý řekl: "Německu hrozí, že bude zataženo přímo do války. Dodávkami tanků ze zásob Bundeswehru budou naše ozbrojené síly i nadále drancovány." Kancléř tím ohrožuje bezpečnost Německa a jeho občanů, uzavřel.

Scholz byl na večerní schůzce SPD zádumčivý

Několik hodin před rozhodnutím byl kancléř zamlklý. Scholz a jeho ministr obrany Boris Pistorius byli v úterý na jednání parlamentní skupiny SPD v Berlíně.

Na otázku ohledně nejdůležitějšího tématu ("Přijde rozhodnutí o uvolnění tanků Leopard ve středu?"), ministr obrany Boris Pistorius odpovídá letmo: "Zeptejte se Olafa."

Objevuje se také před kamerami a novináři na místě ho přivítají stejnou otázkou. Kancléř nejprve otázku ignoruje, ale pak se zdá být pobavený, když se dozví, že Pistorius řekl, aby se zeptal "Olafa". "Ano, velmi dobře. Všechno je v pořádku."

Scholz však neodpověděl. Místo toho stojí téměř 30 sekund před zavřenými dveřmi výtahu a ignoruje otázky novinářů. Než se konečně rozloučí slovy "Přeji vám hezký den". O něco později je oznámeno rozhodnutí.

Z USA přicházejí zprávy, že americký prezident Joe Biden nyní zvažuje dodávku tanků M1 Abrams. Možná to byl poslední rozhodující faktor pro německé ANO dodávkám Leopardů. Scholz vždy zdůrazňoval, že chce při poskytování kvalitativně nových zbraňových systémů jednat pouze společně s USA. To byl také případ poskytnutí salvových raketometů nebo bojových vozidel pěchoty.

Celý text v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4476

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2023