Kuleba: Ukrajina obdrží dělostřelectvo a obrněná vozidla, o systému Patriot dosud nerozhodnuto

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Členské státy NATO poskytnou Ukrajině dělostřelectvo a obrněná vozidla, ale zatím není rozhodnuto o poskytnutí systémů protivzdušné obrany Patriot, řekl ministr zahraničí Dmytro Kuleba po setkání ministrů zahraničí NATO v Bukurešti 30. listopadu.

"Nemohu oznámit konkrétní země a konkrétní typy zbraní," citoval korespondent NV Kulebu.

"Ale mluvíme o poskytnutí dělostřelectva i obrněných vozidel (mohou to být BMP, BMD - to je nuance) a nových granátů.

„Toto jsou nejvýznamnější zajištěné obchody. A ... (jsou) menší věci – jako nábojnice, granáty a všechno ostatní (také).

Kuleba uvedl, že největší zájem má Ukrajina o získání systému protivzdušné obrany Patriot a probíhají příslušná jednání se Spojenými státy a Německem.

"Patriot je obrovský problém," řekl Kuleba. „Zatím neexistuje žádné řešení. Ale máme zájem získat systém, který Němci nabídli Polsku. A dnes jsem o tomto tématu diskutoval s ministrem zahraničí USA a zítra o něm budu jednat s ministrem zahraničních věcí Německa.

Kuleba také oznámil, že v jedné ze zemí NATO byly nalezeny transformátory vhodné pro ukrajinský energetický systém a že budou odeslány na Ukrajinu.

"Pokud jde o silovou část, je tam opravdu maximální mobilizace, generátory, transformátory," řekl ukrajinský ministr zahraničí.

„Doslova cestou na tuto tiskovou konferenci jsem dostal další zprávu od jednoho z ministrů, že našli ve skladu transformátory vhodné pro Ukrajinu a už jsme je začali dodávat v rychlostním režimu,“ řekl Kuleba.

Ve dnech 29. a 30. listopadu se v rumunské Bukurešti konal významný summit NATO. Ministři zahraničí Aliance se sešli ve stejném městě, kde bylo před 14 lety potvrzeno, že se Ukrajina a Gruzie stanou členy aliance, ale kde jim byly také zamítnuty akční plány členství v NATO.

Kuleba již dříve uvedl, že hlavními tématy pro Ukrajinu na summitu NATO v Bukurešti jsou systémy protivzdušné obrany Patriot a transformátory.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na okraj summitu uvedl, že země aliance jednají o možnosti dodat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot a diskuse v současné době probíhá.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4711

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022