Ruské matky vyzývají Putina, aby jim vrátil syny

5. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Dva tektonické demografické posuny v ruské společnosti – stále nižší míra porodnosti a stále vyšší míra rozvodovosti – se nyní spojují. A dochází k tomu způsobem, který nevyhnutelně povede k omezení schopnosti Vladimira Putina vést agresivní války, které se opírají o masové armády.

Na jedné straně klesající míra porodnosti znamená, že se zmenšuje velikost fondu pro odvody: Ruská společnost prostě produkuje stále méně lidí v kohortách odvodového věku, takže je obtížnější vybudovat masovou armádu. A tyto poklesy znamenají, že více rodin má jen jedno nebo dvě děti, takže potenciální ztráta je ještě obtížnější.

A na druhé straně rostoucí rozvodovost znamená, že stále více dětí vyrůstá v domácnostech s jedním rodičem. Nejen že jsou předmětem ještě intenzivnější pozornosti ze strany svého jediného rodiče, ale také stále více zdrojem příjmu buď prostřednictvím pracovního místa, nebo státní dotace. Ztráta takového dítěte tak jistě vyvolá další odpor.

Jiné země se s tímto problémem potýkaly a existují způsoby, jak jej obejít. Nejvýraznější z nich je přejít od masových armád k menším profesionálním a vyhnout se konfliktům, kde jsou masové armády vyžadovány buď jako primární agresivní síla, nebo k potlačení obyvatelstva v okupovaných oblastech.

Zdá se však, že ruské úřady obecně věří, že mohou i nadále jednat jako vždy v minulosti, jako by větší rodiny a domácnosti se dvěma rodiči byly naprostou normou. Přitom první je stále vzácnější a druhé stále méně normou, než kdysi bylo.

Dva nové protesty, jeden matek jediných synů a druhý osamělých rodičů, nyní upozorňují na tento problém a podněcují diskusi o způsobech, jakými může demografie ovlivnit politiku.

Jak se Putinova válka na Ukrajině blíží ke svému prvnímu výročí, stále více rodin bude čelit ztrátám. A tak to, co se dosud týkalo převážně demografů a ekonomů, se pravděpodobně stane širší politickou otázkou, která možná podnítí požadavky na ukončení války - nebo minimálně na radikální změnu ve způsobu jejího vedení.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4317

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2022