Jak migranty zvou ke službě v ruské armádě

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Aby zaplnila vyčerpané řady ruské armády bojující na Ukrajině, Moskva usnadňuje povolávání a službu osobám s dvojím občanstvím a osobám s občanstvím v jiných zemích dobrovolně sloužících v ruských ozbrojených silách. Brzy se tak na Ukrajině v ruských uniformách mohou objevit Afghánci, Syřané, Severokorejci nebo Íránci, upozorňuje plukovník ve výslužbě Anatolij Cyganok.

Podle jeho informací již v březnu někteří na ministerstvu obrany řekli, že o tento druh služby má na jen Blízkém východě zájem "více než 16 000" lidí.

Daleko větší počty ale pravděpodobně přijdou v důsledku tří dalších změn v ruském zákoně. Za prvé, Moskva nyní může povolávat osoby s dvojím ruským a neruským občanstvím, které mají bydliště v Ruské federaci. Zadruhé slibuje, že státním příslušníkům SNS, kteří slouží v armádě, poskytne ještě rychlejší cesty k získání občanství.

A za třetí, otevírá cestu dobrovolníkům z cizích zemí bez větších omezení. I když to je údajně nepopulární u mnoha velitelů, kteří se obávají, že příliv takových lidí do ruských řad povede k úpadku soudržnosti jednotek a dokonce k otevřeným konfliktům jak se již stalo.

Dalším omezením tohoto programu je, že některé země, včetně Kyrgyzstánu a Uzbekistánu, odkud do Ruska přichází mnoho imigrantů, již varovaly své občany, že budou čelit trestním postihům, pokud se zúčastní vojenské operace vedené cizí vládou, v tomto případě Ruská federace.

Ale co je na této zprávě nejdůležitější je to, že ukazuje, jak mnoha obtížím čelí ruské úřady při získávání sil tradičními prostředky, odvodem a dobrovolnictvím z řad Rusů, a jak ochotná je nyní Moskva udělat vše, co je nutné, aby našla více kanónenfutru.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4943

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022