Téma MiGů pro Ukrajinu se vrací. Expert Bloombergu: Západ musí zvýšit podporu

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Bývalý velitel vojsk NATO v Evropě, penzionovaný americký vojenský důstojník James Stavridis věří, že Ukrajina potřebuje podporu Západu v oblasti protivzdušné obrany. Podle něj se lídři v hlavních městech NATO vracejí k myšlence, že Polsko dodá ukrajinské armádě sovětské stíhačky MiG-29 nebo dokonce americké přebytky F-16, píše Joanna Zajchowska.

Mnoho odborníků zdůrazňuje, že zimní období bude časem snižování intenzity vojenských aktivit na Ukrajině. Tohoto názoru je i bývalý admirál NATO James Stavridis, který podle svého názoru zveřejněného na portálu Bloomberg uvádí, že "jak Rusko, tak Ukrajina musí odpočívat a posilovat své jednotky, stejně jako opravit vybavení".

Podle jeho názoru je návrat k plným bojovým operacím "pravděpodobný až koncem zimy, kdy země zamrzne". Věří, že Ukrajinci budou mít díky podpoře Západu výhodu v dodávkách. Expert také poukazuje na to, že problémem pro ukrajinskou stranu je ruská výhoda v letecké válce.

"Západ musí zvýšit svou podporu ukrajinskému úsilí o protivzdušnou obranu," řekl Stavridis. NATO nereaguje na výzvy prezidenta Zelenského, aby "zavřelo oblohu" nad jeho zemí. "Je pravděpodobnější, že více špičkových raketových systémů vzduch-země, jako je Iron Dome společně vyvinutý USA a Izraelem, stejně jako baterie NATO Patriot a možná taktické stíhačky, budou předány Ukrajině," řekl admirál.

Lídři v hlavních městech NATO se také vracejí k myšlence, která byla odmítnuta v prvních dnech války: Dodávka sovětských stíhaček MiG-29 Polskem nebo dokonce americké přebytky F-16, snadno použitelných víceúčelových stíhaček. Bez těchto akcí bude letecká válka nadále vedena ve prospěch Putina," řekl Stavridis.

Případ polských MiGů pro Ukrajinu

Připomeňme, že na začátku března se objevily zprávy o připravenosti přesunout polské letouny MiG-29 na základnu v Rammsteinu, odkud by pak byly přelétnuty na Ukrajinu. Polské úřady měly požádat USA, aby místo toho poskytly "použitá letadla s podobnými operačními schopnostmi". Američané však byli tímto návrhem překvapeni a ministerstvo obrany ve svém prohlášení uvedlo, že taková možnost "vytváří vážné obavy pro celé NATO".

Není oficiálně známo, jak tato kauza skončila. Mluvčí Pentagonu John Kirby v odpovědi na otázky novinářů, zda k předání letadel došlo, vyhýbavě uvedl, že Ukrajina má nyní více letadel než před dvěma týdny.

Zdroj v polštině: ZDE

1
Vytisknout
5359

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022