Studie: Koronavirus může vyvolat chronický únavový syndrom

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Od začátku pandemie existovalo podezření, že SARS-CoV-2 způsobuje chronický únavový syndrom (ME/CFS). Dobře kontrolovaná studie provedená skupinou výzkumníků z Charité—Universitätsmedizin Berlin a Centra pro molekulární medicínu Maxe Delbrücka (MDC) nyní ukázala, že i po mírném onemocnění COVIDem-19 se u podskupiny pacientů rozvinou příznaky, které odpovídají diagnostickým kritéria pro ME/CFS. 

Jejich zjištění také popisují druhou podskupinu pacientů po COVIDu s podobnými příznaky. Rozdíly v laboratorních výsledcích mezi těmito skupinami mohou naznačovat rozdíly v základních mechanismech. Výsledky výzkumníků byly zveřejněny v Nature Communications.

V rámci této studie odborníci z Charité's Post-COVID Network zkoumali 42 jedinců, kteří trpěli trvalou, těžkou únavou a zhoršeným každodenním fungováním šest měsíců po infekci SARS-CoV-2. Většina účastníků studie nebyla schopna vykonávat lehkou práci déle než dvě až čtyři hodiny denně; někteří nebyli schopni pracovat a snažili se o sebe postarat.

Pouze tři ze 42 vyšetřených pacientů potřebovali nemocniční péči během počáteční (akutní) infekce SARS-CoV-2, ale žádný nepotřeboval kyslík. 32 pacientů splnilo klasifikaci WHO pro mírný COVID-19, což znamená, že se u nich nerozvinul zápal plic, ale měli poměrně závažné příznaky včetně horečky, kašle, bolesti svalů a kloubů po dobu jednoho až dvou týdnů.

Protože všechny infekce účastníků se vyskytly během první vlny pandemie, nikdo z nich nebyl očkován. V Charité byli všichni dotčení jedinci vyšetřeni interdisciplinárním týmem neurologů, imunologů, revmatologů, kardiologů, endokrinologů a pneumologů s mnohaletými zkušenostmi s diagnostikou ME/CFS. Pro srovnání pak vědci zkoumali 19 věkově a genderově odpovídajících jedinců, u kterých se vyvinul ME/CFS po podobném období nemoci v důsledku infekce nesouvisející s COVIDem.

Vědci použili kanadská kritéria konsensu ke stanovení diagnózy ME/CFS.

Podle Canadian Consensus Criteria přibližně polovina vyšetřených pacientů po COVIDu splnila diagnostická kritéria pro ME/CFS. Zatímco druhá polovina vykazovala podobné příznaky, jejich nevolnost po námaze byla mírnější a trvala jen několik hodin. Naproti tomu pacienti s ME/CFS hlásili nevolnost po námaze, která přetrvávala do následujícího dne. Dr. Bellman-Strobl shrnuje zjištění vědců: "Můžeme tedy rozlišit dvě skupiny pacientů po COVIDu s vážně narušeným fyzickým fungováním."

Kromě shromažďování dat o symptomech vědci také určovali různé laboratorní parametry. Poté je porovnali se silou stisku ruky, která byla u většiny zkoumaných účastníků snížena. Dále vědci zjistili, že jedinci s mírnější námahovou intolerancí měli sníženou sílu úchopu rukou, pokud měli zvýšené hladiny cytokinu interleukinu 8. V těchto případech může být snížená svalová síla způsobena přetrvávajícím zánětlivým onemocněním.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5213

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022