Biden varuje, že demokracie v USA je ohrožena Trumpovými extremisty

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty


Joe Biden varoval, že americká demokracie je ve vážném ohrožení ze strany republikánských sil loajálních Donaldu Trumpovi, které "rozdmýchávají plameny" politického násilí ve snaze získat moc za každou cenu.

V projevu v hlavním vysílacím čase z Filadelfie, města, kde se zrodila americká demokracie, americký prezident uvedl, že Spojené státy se nacházejí v pokračujícím boji o "duši národa".

 

Zopakoval tak téma, které oživilo jeho kampaň do Bílého domu v roce 2020,. Prezentoval americké listopadové volby   jako existenciální volbu mezi programem jeho strany a "extrémní šílenou  ideologií" republikánů.
 
"Donald Trump a Maga republikáni představují extremismus, který ohrožuje samotné základy naší republiky," řekl Biden v projevu proneseném v Independence Hall.

Maga je zkratka pro "Make America great again" - heslo z Trumpovy volební kampaně v roce 2016.

Biden zdůraznil, že ne všichni, dokonce ani většina republikánů jsou "Maga extremisté", ale není podle něj pochyb o tom, že stranu "ovládá, řídí a zastrašuje" jeho předchůdce v Bílém domě - a možná i budoucí nástupce.

Tito Trumpovi republikáni se podle něj "vyžívají v chaosu" a "nerespektují ústavu" ani právní stát. "Podporují autoritářské vůdce a rozdmýchávají plameny politického násilí".

"Nemůžete milovat svou zemi, když vyhráváte jen vy," řekl Biden za bouřlivého potlesku.

Neotřelý projev byl součástí nově agresivní linie útoku, kterou Biden rozpoutal proti republikánům před volbami v polovině volebního období, kdy se jeho strana těší lepšícím se politickým vyhlídkám, k nimž přispěla řada významných legislativních vítězství a narůstající odpor veřejnosti vůči rozhodnutí Nejvyššího soudu o ukončení ústavního práva na potrat.

Přichází také v době, kdy Trump, který se opět ocitl v centru trestního vyšetřování - tentokrát týkajícího se tajných dokumentů -, připravuje půdu pro potenciální prezidentskou kandidaturu v roce 2024.

"remisté jsou odhodlání znovu převzít tuto zemi zpět," řekl. "Vnikne Amerika, kde neexistuje právo na volbu, právo na soukromí, právo na antikoncepci, právo vzít si toho, koho milujete."

Biden také vyčetl republikánům, že zesilují násilnou politickou rétoriku, včetně výrazů namířených proti federálním agentům poté, co FBI minulý měsíc zabavila v Trumpově sídle Mar-a-Lago krabice s tajnými dokumenty.

Ochrana demokracie byla součástí Bidenova vzestupu do Bílého domu, který byl podle jeho slov motivován rasistickým násilím v Charlottesville. Ačkoli se zavázal, že jako prezident bude budovat národní jednotu, síly, které rozpoutala Trumpova lež o ukradených volbách v roce 2020, za téměř dva roky, co je Biden ve funkci, jen posílily.

Průzkumy naznačují, že většina republikánů nevěří, že Biden je legitimně zvoleným prezidentem. Popírači voleb kandidují a zajišťují si nominace na klíčové posty s pravomocí ovlivňovat průběh budoucích voleb. Státní a místní volební činitelé  se stali terčem obtěžování a výhrůžek.
Reklama

"Historie nám říká, že slepá loajalita k jedinému vůdci a ochota zapojit se do politického násilí je pro demokracii smrtelná," řekl Biden a slíbil, že bude bránit národní systém vlády "každým kouskem své bytosti".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5274

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022