Konec Mlejnka by měl být i koncem Rakušana

31. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
 

Po rezignaci šéfa rozvědky Mlejnka by ministr Rakušan měl velmi rychle vybrat nového člověka, nyní snad rovnou s prověrkou na přísně tajné. Nebo spíše by měl hned rezignovat také. Když jsem se, musím říci, že pro mne velmi nečekaně, dozvěděl ráno v Radiožurnálu, že pan Mlejnek končí, hodně jsem musel přemýšlet nad tím, co se to vlastně stalo. Čerstvý článek na Seznamu dává snad odpověď.


Na pana Mlejnka byly nalezeny odposlechy, v nichž přihlíží korupčnímu jednání. Vůbec bych se nedivil, kdyby toto odhalení bylo součástí bezpečnostní prověrky, kterou právě procházel. Únik z takové prověrky, kdy podřízení prověřují nadřízeného, by nebyl nic divného.

Věděli něco takového už piráti, když svolali koaliční jednání o Mlejnkovi? V poledne se na Radiožurnálu vyjádřil šéf poslanců TOP09 tak, že jednání koaličních špiček o Mlejnkovi bylo krátké a bez jasného závěru. Ostatně pokud se vědělo, co čteme nyní na Seznamu, nemělo ani smysl o čemkoli jednat: Mlejnek musel skončit.

O to zajímavější je, že ministr Rakušan – na rozdíl třeba od premiéra a dalších členů vlády – odchodu pana Mlejnka lituje. Lituje snad pan ministr toho, že ředitelem rozvědky nebude někdo, kdo přihlížel korupčním praktikám a kdo tedy nemohl dostat bezpečnostní prověrku na přísně tajné? Nebo je mu líto, že jmenováním pana Mlejnka do čela rozvědky spáchal politickou sebevraždu? Může být někdo takový ještě ministrem vnitra? Těžko. Rakušan, jemuž jsem dlouho opravdu fandil, se nyní už nemůže schovat za nic: Mlejnek byl jeho volba, trval na něm přes tlak médií a opozice, nese za něj osobní politickou odpovědnost.

1
Vytisknout
5843

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022