Případ Trump: Mezi materiály FBI zabavenými v Trumpově domě Mar-a-Lago bylo 90 prázdných složek

2. 9. 2022

čas čtení 7 minut
 

Odhalení zvyšuje možnost, že některé z nejcitlivějších vládních dokumentů mohou být stále nezvěstné


Mezi věcmi, které FBI tento měsíc získala z rezortu Mar-a-Lago Donalda Trumpa, bylo 90 prázdných složek označených jako tajné nebo určené k vrácení tajemníkovi Bílého domu nebo vojenskému poradci. To vyplývá z podrobného soupisu věcí zveřejněného v pátek.

Soupis - odtajněný federálním soudcem, který dohlíží na žádost bývalého prezidenta, aby se rozhodlo zda takzvaný zvláštní mistr má určit, jaké materiály může ministerstvo spravedlnosti použít při vyšetřování - poskytl dosud nejúplnější obraz o tom, co si Trump odnesl do svého domu.

 

Při rozepisování obsahu krabic se zabavenými materiály ze soupisu, který sestavilo ministerstvo spravedlnosti, vyplývá, že FBI získala 71 prázdných složek z Trumpovy kanceláře a 19 prázdných složek ze skladu, když agenti začátkem tohoto měsíce provedli prohlídku v Mar-a-Lago.

Prázdné složky nesly podle soupisu jedno ze dvou označení: některé složky měly nápisy "Tajné", zatímco jiné složky byly označeny slovy "Vrátit personálnímu tajemníkovi/vojenskému asistentovi", což zřejmě naznačuje, že přísně tajné dokumenty Trump nevrátil, jak měl.

Tento překvapivý objev poprvé okamžitě vyvolal dojem, že některá z nejpřísněji střežených tajemství americké vlády byla ztracena, a to i poté, co FBI prošla Mar-a-Lago a získala z objektu obrovské množství materiálů.

Úřad ředitele národních zpravodajských služeb však provádí hodnocení rizik - nikoliv hodnocení škod - Trumpova neoprávněného uchovávání tajných dokumentů, což signalizuje, že alespoň prozatím doufají, že materiály nebyly ohroženy.

Federální agenti rovněž zabavili tisíce vládních dokumentů - některé s označením stupně utajení od "Důvěrné" po "Přísně tajné" a jiné, které vypadají jako prezidentské záznamy - a stovky výstřižků z novin a časopisů z let 2008 až 2020, dary a oblečení, ukázal soupis.

Ve zprávě o stavu případu týmu, který vede trestní vyšetřování dokumentů z Mar-a-Lago a který soupis doprovázel, ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že ačkoli dokončilo počáteční přezkum materiálů, proces jejich úplného přezkoumání stále probíhá.

"Zabavené materiály budou nadále využívány k dalšímu vládnímu vyšetřování a vyšetřovací tým bude zabavené materiály nadále vyhodnocovat při dalších vyšetřovacích krocích, například prostřednictvím dalších výslechů svědků a postupů velké poroty," uvádí se ve zprávě.

Ministerstvo spravedlnosti ve zprávě o stavu věci dodalo, že hodlá využít všechny důkazy o dokumentech, včetně jejich povahy a umístění, k informování o trestním vyšetřování, které zkoumá možné maření zákonných ustanovaní a potenciální porušení zákona o špionáži.

Trump v pátek o zveřejnění soupisu pomlčel, ačkoli jeho mluvčí prohlásil, že to dokazuje, že FBI překročila veškeré meze: "Nový 'podrobný' seznam inventáře jen dále dokazuje, že tato bezprecedentní a zbytečná razie v domě prezidenta Trumpa ... byla jen rozkradením jeho věcí."

Podrobný seznam 33 krabic zabavených v Mar-a-Lago, který následoval po zveřejnění původního potvrzení o převzetí majetku vyplněného FBI v době prohlídky, navíc poskytl více informací o tom, jak byly citlivé dokumenty promíchány s obecnějšími předměty, které si Trump potenciálně ponechal jako suvenýry.

Položka číslo 26 - ministerstvem spravedlnosti popsaná jako "krabice/kontejner ze skladu" - obsahovala například osm výstřižků z tisku z let 2017-2020, tři dokumenty označené jako "Přísně tajné", kus oblečení, knihu a 1841 vládních dokumentů nebo fotografií bez označení stupně utajení.

Chaotický a obrovský obsah krabic odrážel předchozí zprávy o tom, že Západní křídlo a rezidence Bílého domu byly v posledních dnech a hodinách Trumpova prezidentství baleny ve spěchu a chaoticky.

Podle bývalých asistentů  Trump hromadil materiály, jež považovala za své, a také částečně jako důsledek jeho odmítání smířit se s tím, že prohrál volby v roce 2020, bylo mnoho věcí z Bílého domu shromážděno do krabic, které byly převezeny do Mar-a-Lago.

Předměty uvedené v soupisu již byly prověřeny z hlediska možného zachování advokátní mlčenlivosti, uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Očekává se, že soudkyně Aileen Cannonová brzy rozhodne, zda vyhoví Trumpově žádosti, aby hodnocení zabavných dokumentů místo ministerstva spravedlnosti  provedl "zvláštní mistr".
.
Od ledna bylo v Mar-a-Lago nalezeno nejméně 320 utajovaných dokumentů. Více než 100 z nich bylo zabaveno při srpnové prohlídce. Ministerstvo spravedlnosti rovněž zveřejnilo fotografii složek s označením "Tajné" a "Přísně tajné" rozesetých po koberci v Mar-a-Lago. Některé byly opatřeny razítkem "NOFORN", což znamená, že by je bez povolení neměl vidět žádný neamerický občan.

Trump vyšetřování odsoudil jako politicky motivovaný útok na svou osobu a téměř všichni vrcholní republikáni se kolem něj semkli na jeho obranu. Jeho právníci se snažili argumentovat, že případ by měl být posuzován podobně jako nevrácení opožděné knihy v knihovně - nikoli jako skutečná hrozba nebo spiknutí.

Trump nikdy nevysvětlil svůj motiv, proč si dokumenty ponechal, a vrcholní demokraté prohlásili, že jeho odpor k jejich vrácení ministerstvu spravedlnosti - i po předvolání - je důkazem maření vyšetřování, které by mělo ministerstvo spravedlnosti stíhat.

Demokraté rovněž uvedli, že dokumenty odhalují zásadní nezákonnost v Trumpově chování, které se vyznačuje beztrestným jednáním a nerespektováním amerických norem a tradic, jimiž se obvykle řídí bývalí prezidenti.

Skandál zároveň pravděpodobně poškodil Trumpovy časté náznaky, že se chce v roce 2024 znovu ucházet o Bílý dům. Joe Biden využil pátrání FBI jako součást obecného varování před extremistickou povahou Donalda  Trumpa a jeho stoupenců, které ve čtvrtečním projevu v hlavním vysílacím čase označil za rostoucí hrozbu pro americkou demokracii a potenciální příčinu politického násilí.

Od razie FBI četní představitelé orgánů činných v trestním řízení varovali, že federální budovy a vládní pracovníci jsou vystaveni riziku útoku, zejména proto, že se je pravicoví politici a mediální odborníci snažili obvinit ze snahy zastavit jakýkoli Trumpův politický návrat.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4738

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022