Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje ruské vojáky v jaderné elektrárně; mosty v Chersonu jsou pravděpodobně mimo provoz

14. 8. 2022

čas čtení 8 minut
 
Ukrajinský prezident řekl, že vojáci střílející ze zařízení v Záporoží se stanou "zvláštním cílem"; hlavní mosty na Ruskem okupované území v Chersonu jsou pravděpodobně nepoužitelné, sděluje britská vojenská rozvědka


- Země včetně Ukrajiny, Estonska, Lotyšska, Finska a České republiky vyzvaly EU, aby omezila nebo zablokovala krátkodobá schengenská víza pro ruské občany na protest proti invazi jejich země na Ukrajinu.

O omezení ruských turistických víz nyní uvažuje také Polsko.

"Polsko pracuje na vytvoření koncepce, která umožní nevydávat Rusům víza," řekl v neděli agentuře PAP náměstek ministra zahraničí Piotr Wawrzyk s tím, že rozhodnutí padne v příštích týdnech.

Německý kancléř Olaf Scholz odmítl volání po vízových omezeních s tím, že plošný zákaz vydávání víz Rusům je "těžko představitelný".

- Turecké ministerstvo obrany uvedlo, že v sobotu opustily ukrajinské černomořské přístavy další dvě lodě s obilím, čímž se počet plavidel, která odplouvají ze země, zvýšil na 16 od konce července, kdy byla dohodnuta dohoda zprostředkovaná OSN a Tureckem, jejímž cílem je částečně zmírnit celosvětovou potravinovou krizi.

- Ukrajinské ministerstvo infrastruktury v sobotu uvedlo, že od začátku srpna odplulo z ukrajinských námořních přístavů 16 lodí se 450 000 tunami zemědělských produktů v rámci dohody, která plavidlům zajišťuje bezpečnou plavbu, informovala agentura Reuters.

Loď MV Brave Commander, kterou pronajala OSN, odpluje z Ukrajiny do Afriky v nejbližších dnech poté, co v přístavu Pivdennyj dokončí nakládku více než 23 0000 tun pšenice, uvedl představitel OSN.
Loď směřující do Etiopie bude prvním nákladem humanitární potravinové pomoci do Afriky od začátku války, a to v obavách, že ztráta ukrajinských dodávek obilí by mohla vést k vypuknutí hladomoru.

Zelenskij uvedl, že za necelé dva týdny se Ukrajině podařilo ze tří přístavů vyvézt stejné množství obilí jako po silnici za celý červenec.

Ukrajina doufá, že v blízké budoucnosti zvýší svůj námořní vývoz na více než 3 miliony tun obilí a dalších zemědělských produktů měsíčně.

- Východofínské město Imatra začalo v červenci na protest proti ruské invazi hrát každý večer na významném turistickém místě ukrajinskou hymnu.

V Imatře se nachází peřeje Imatrankoski, jedna z nejznámějších přírodních atrakcí severské země, která je oblíbená zejména u ruských turistů, kteří jsou nyní při návštěvě tohoto krásného místa vítáni ukrajinskou hymnou, píše agentura AFP.

Finsko, které sdílí s Ruskem 1 300 km dlouhou východní hranici a prozatím zůstává jediným sousedem Ruska v EU bez omezení turistických víz pro ruské občany, se chystá turistická víza pro Rusy brzy omezit.

V nedalekém městě Lappeenranta se každý večer nad radnicí s výhledem na nákupní centra oblíbená ruskými turisty také hraje ukrajinská hymna.

"Cílem je vyjádřit silnou podporu Ukrajině a odsoudit agresivní válku," řekl agentuře AFP starosta Lappeenranty Kimmo Jarva.

Mnoho Rusů navštěvuje Lappeenrantu například kvůli nákupům oblečení a kosmetiky a na mnoha autech jsou vidět ruské poznávací značky.

Turistický ruch východního souseda však ve Finsku vyvolává nespokojenost kvůli válce na Ukrajině a nedávný průzkum ukázal, že 58 % Finů je pro omezení ruských turistických víz.

Vzhledem k tomu, že lety z Ruska do EU byly zastaveny, stalo se Finsko pro mnoho Rusů, kteří chtějí cestovat dále do Evropy, tranzitní zemí.

"Mnozí to považují za obcházení sankčního režimu," řekl agentuře AFP finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

Ačkoli schengenský režim a finské zákony neumožňují přímý zákaz víz na základě státní příslušnosti, Finsko může snížit počet vydaných víz na základě kategorie, poznamenal Haavisto.

"[Turistická] kategorie může být omezena, pokud jde o počet víz, o která lze požádat za den," řekl Haavisto a dodal, že věří, že konečné rozhodnutí o přijetí plánu by mohlo být přijato do konce měsíce.

 
- Britské ministerstvo obrany ve své poslední aktualizaci uvádí, že Rusko v uplynulém týdnu pravděpodobně upřednostnilo reorganizaci svých sil za účelem posílení jižní Ukrajiny. V oblasti Donbasu na východě se Ruskem podporované síly nadále pokoušely o útoky na sever města Doněck.

Maďarsko uvádí, že Rusko začalo dodávat do země další plyn po červencové návštěvě svého ministra zahraničí v Moskvě.

- Ukrajina a Rusko se nadále vzájemně obviňují z úderu na Záporožskou jadernou elektrárnu, která byla v uplynulém týdnu opakovaně ostřelována.

Uvedla to v sobotu ukrajinská jaderná agentura Energoatom, když sdílela zprávu místního náčelníka ve městě Energodar na jihu Ukrajiny, kde se elektrárna nachází.

Ukrajina uvedla, že první údery 5. srpna poškodily napájecí kabel a vyřadily jeden reaktor z provozu t  Následně údery ve čtvrtek poškodily čerpací stanici a radiační senzory.


- Ukrajina upozorňuje, že se zaměří na ruské vojáky, kteří budou střílet na Ruskem okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu nebo ji budou využívat jako základnu pro střelbu.
Prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu uvedl, že ruští vojáci, kteří budou střílet na elektrárnu nebo ji budou používat jako krytí, se stanou "zvláštním cílem".. Zopakoval obvinění, že Moskva využívá elektrárnu - největší v Evropě - k jadernému vydírání.

- V severovýchodní části Melitopolu byl slyšet výbuch, uvedl na Telegramu starosta města Ivan Fedorov, Melitopol. "Čekáme na dobré zprávy o ruských ztrátách," dodal. Město, které leží východně od řeky Dněpr a severovýchodně od Krymského poloostrova, je okupováno od března.

    - západním břehu Dněpru v ukrajinské Chersonské oblasti, jsou nyní pravděpodobně mimo provoz pro účely značného ruského vojenského zásobování,
uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka, což britské ministerstvo obrany označilo za klíčovou zranitelnost.

- Počet obětí po ruském raketovém úderu na Kramatorsk v ukrajinské Doněcké oblasti vzrostl na tř
i, informuje Kyiv Post. Cituje zprávu agentury Ukrinform, která jako zdroj uvádí kramatorského starostu Oleksandra Hončarenka.

- Spojené státy uvedly, že jsou znepokojeny zprávami o obvinění britských, švédských a chorvatských státních příslušníků "nelegitimními orgány" na východě Ukrajiny. "Rusko a jeho zmocněnci mají povinnost respektovat mezinárodní humanitární právo, včetně práva a ochrany poskytované válečným zajatcům," uvedl státní tajemník Antony Blinken.

_ Rusko varovalo USA, že případné zařazení Ruska na seznam států sponzorujících terorismus, který vede americké ministerstvo zahraničí, by mohlo být diplomatickým "bodem, z něhož není návratu", a vyvolat úplné rozpadnutí vztahů mezi oběma zeměmi.

- Podle ukrajinských médií ukrajinská armáda v uplynulém dni  sestřelila ruskou stíhačku a také čtyři ruské bezpilotní letouny.

- V noci na sobotu zasáhly Charkov dvě ruské rakety, uvedl ve státní televizi gubernátor regionu Oleh Synehubov.
Podle něj nedošlo k žádným obětem, ale jedna raketa poškodila technickou vysokou školu, druhá dopadla do obytné čtvrti, uvedla agentura Reuters.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v sobotu řekl, že válka může skončit pouze návratem poloostrova Krym a potrestáním ruských představitelů, kteří nařídili vojenskou invaz
i.

- Ruské síly plně ovládly Pisky, vesnici na okraji ukrajinské Doněcké oblasti, citovala v sobotu agentura Interfax ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské vojenské velení později uvedlo, že v obci pokračují "prudké boje".


- Ukrajinský ministr zdravotnictví obvinil ruské úřady, že se dopouštějí zločinů proti lidskosti tím, že blokují přístup k dostupným lékům a nemocnicím v okupovaných oblastech.
- Estonská premiérka Kaja Kallasová si znovu stěžovala, že neexistence komplexních omezení pro cestování Rusů do schengenského prostoru představuje "nespravedlivou" zátěž pro země sousedící s Ruskem, a znovu vyzvala Evropskou unii, aby zavedla zákaz vydávání víz ruským občanům.

1
Vytisknout
4027

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022