Proč Kreml nemusí vést "podvojné účetnictví"

10. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Všeobecně se má za to, že Kreml vede dvě sady záznamů. Jednu, která je víceméně přesná, o kterou se sám opírá, a druhou, která je zásadně zkreslená, aby věci vypadaly pro obyvatelstvo lépe, než ve skutečnosti jsou. Toto přesvědčení je však mylné, říká Dmitrij Někrasov.

Podle bývalého pracovníka Analytického centra prezidentské administrativy je jakékoli úsilí o falšování údajů o věcech, kde existuje velké množství informací, odsouzeno k neúspěchu. Pro odborníky je příliš snadné vidět, kde a jak moc dochází k falšování.

V důsledku toho vláda používá dvě metody, aby se prezentovala v nejlepším světle, ale ani jedna nezahrnuje přímé vymýšlení čísel, něco, čeho by si rychle všimli ti, kdo si najdou čas na analýzu situace. Na jedné straně se Moskva může rozhodnout zveřejňovat stále méně a méně údajů o určitých věcech, takže kontroly budou obtížnější, ne-li nemožné.

A na druhou stranu může prezentovat data selektivně, vybírat účelově informace a pak předávat data, která je ukazují v dobrém světle, zatímco pokud jde o veřejnou diskusi o datech ignoruje cokoli, co ukazuje, že věci nejdou tak, jak mají.

Autor uvádí, že když pracoval v prezidentské administrativě, často se setkával s údaji, které byly shromážděny, ale nikdy nebyly publikovány. Ale ani jednou se nesetkal se situací, kdy by zveřejněné údaje neodpovídaly údajům "pro vnitřní potřebu úřadu".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5285

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2022