O čem rozhodli účastníci konference o válečných zločinech na Ukrajině?

10. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Zástupci 45 zemí se sešli v Haagu ve věci podpory ukrajinské žaloby proti Moskvě u Mezinárodního soudního dvora, který tam sídlí. Žaloba se týká probíhající ruské genocidy na Ukrajině.

Evropská unie a zástupci 45 zemí přijali prohlášení na podporu žaloby Ukrajiny proti Rusku v rámci Úmluvy proti genocidě. Vyzvali také Moskvu, aby okamžitě zastavila vojenské akce na Ukrajině, a uvedli, že pokud tak neučiní, bude to "dalším porušením závazků ze strany Ruska".

Cílem konference bylo podle organizátorů zaručit, že zločiny spáchané během války Ruskem proti Ukrajině nezůstanou nepotrestány. Za tímto účelem se účastníci dohodli na rozšíření spolupráce při výměně důkazů a při poskytování právní pomoci Ukrajině a jejím vyšetřovatelům na místě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve videoproslovu vyzval k vytvoření zvláštního tribunálu pro ruské zločiny na Ukrajině. Stávající uspořádání, řekl, je příliš pomalé; a v tomto případě, stejně jako v mnoha jiných, zpožděná spravedlnost je ve skutečnosti spravedlnost odepřená, pokud jde o oběti.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4655

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2022