Východní Afrika: Africký roh čelí bezprecedentní potravinové a zdravotní krizi

4. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Světová zdravotnická organizace naléhavě žádá o 123,7 milionů dolarů na poskytnutí nouzové pomoci milionům lidí, kteří čelí bezprecedentní potravinové a zdravotní krizi v Africkém rohu, upozorňuje Lisa Schleinová.

Humanitární agentury OSN hlásí, že více než 80 milionů lidí v oblasti Afrického rohu čelí hladu, jaký nebyl za poslední desetiletí zaznamenán. Varují, že až 20 milionů lidí, asi polovina dětí, je již na pokraji hladomoru v Somálsku, Etiopii a Keni.

Asistentka generálního ředitele WHO pro reakci na mimořádné události Ibrahima Soce Fallová říká, že tato akutní krize z nedostatku potravin také vyvolala zdravotní krizi v regionu. Podvýživa prudce stoupá a propuknutí nemocí, včetně spalniček a cholery, přibývá.

V rozhovoru z Dakaru v Senegalu Fallová říká, že důležitá role zdraví, kterou hraje v reakci na krize hladomoru, je často podceňována. V důsledku toho je zdravotní péče méně dostupná právě tehdy, když ji lidé nejvíce potřebují.

"Je velmi nešťastné, že přístup lidí ke zdravotní péči je omezenější, protože jsou v pohybu a hledají jídlo, vodu a pastvu a možná budou muset udělat těžké rozhodnutí, jako je nákup potravin a návštěva lékaře."

Fallová říká, že mnohamilionová výzva WHO bude využita k podpoře systémů zdravotní péče v sedmi postižených zemích: Džibuti, Etiopii, Keni, Somálsku, Jižním Súdánu, Súdánu a Ugandě.

Říká, že cílem výzvy je zajistit, aby vážně podvyživené děti, které jsou nemocné, dostaly péči, kterou potřebují.

"Úroveň proočkovanosti klesla kvůli nejistotě, vysídlené populaci. A samozřejmě narušení očkování během pandemie COVIDu. Takže více dětí je ohroženo a už umírají. Už jsme ve zdravotní krizi. Není to jen nutriční krize... Mnoho dětí umírá na nemoci. Takže situace je již katastrofální a musíme okamžitě jednat."

Fallová poznamenává, že od února, kdy na Ukrajině vypukla válka, se soutěž o tenčící se zdroje zintenzivnila. Říká však, že není rozumné, aby mezinárodní dárci jen financovali krizi na Ukrajině a nejednali tak, aby zastavili umírání hladem a nemocemi v Africkém rohu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5063

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022