Odborníci OSN odsuzují "skutečně šokující" rozsah nerovnosti, kterou prohloubila pandemie

30. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Představitelé OSN pro lidská práva v úterý odsoudili "skutečně šokující" míru nerovnosti, která byla prohloubena pandemií - od nerovnoměrné dostupnosti vakcín až po nárůst potravinové a bytové nejistoty po celém světě.

V souvislosti s tím, že 78 % dávek vakcíny bylo podáno v bohatých zemích a zemích s vyššími a středními příjmy a méně než 1 % bylo distribuováno v zemích globálního Jihu, jeden z mezinárodních odborníků na zasedání Rady OSN pro lidská práva uvedl, že "dopad pandemie byl méně podmíněn biologickými faktory a více jej určovaly strukturální a socioekonomické nerovnosti, systémový rasismus a diskriminace", informuje web Common Dreams

 

"Vakcinační nacionalismus a ziskuchtivost v souvislosti s přístupem k výrobě a distribuci vakcín na základě nabídky a poptávky [je] porušováním a zneužíváním lidských práv, kterého se dopouštějí jak státy, tak firmy," řekla radě zvláštní zpravodajka pro právo na fyzické a duševní zdraví Tlaleng Mofokeng.

Nerovnoměrnost v distribuci vakcín byla posvěcována politickými rozhodnutími v nejbohatších zemích světa, včetně Německa a Spojeného království, kde politikové nepodpořili zrušení patentové ochrany.

"Státy musí jednat společně a solidárně, aby spravedlivě rozdělily vakcíny a vzájemně si pomohly v boji proti pandemii," uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bachelet.

Dodala, že "krize nespravedlnosti v očkování nadále prohlubuje rozpory v srdci mezinárodního společenství", přičemž mezi nejméně proočkované země patří Kongo, Haiti a Jižní Súdán.

"Údaje naznačují, že většina lidí v nejchudších zemích bude muset čekat další dva roky, než budou očkováni proti covidu-19," uvedla Mofokeng.

Bachelet rovněž prohlásila, že pandemie vystavila lidi na celém světě "ekonomickému a sociálnímu šoku", neboť od začátku celosvětové krize veřejného zdraví v roce 2020 se až 124 milionů lidí ocitlo v extrémní chudobě.

Zasedání se uskutečnilo dva měsíce poté, co zpráva organizace Oxfam odhalila, že více než půl milionu lidí v některých nejchudších zemích světa čelí podmínkám podobným hladomoru - což od začátku pandemie představuje nárůst o 500 %.

Bachelet na úterním panelu poznamenala, že podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) "počet lidí žijících v potravinové nouzi vzrostl o 318 milionů... což je bezprecedentních 2,38 miliardy lidí".

Míra ekonomické nerovnosti, které čelí země po celém světě, se rychle projevila, když pandemie začala, řekl panelu ekonom a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, který dodal, že koronavirus nebyl "virem rovných příležitostí".

Stiglitz konstatoval, že "ti nahoře; mnozí z nich si vedli velmi dobře", v narážce na magnáty včetně zakladatele Amazonu Jeffa Bezose a zakladatele SpaceX Elona Muska, jejichž jmění od začátku pandemie prudce vzrostlo. Podle zprávy, kterou minulý měsíc zveřejnil Institut pro politická studia, vzrostl majetek amerických miliardářů od března 2020 dohromady o 1,8 bilionu dolarů, tedy o 62 %.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
5019

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021