Jaroslav Miko: Uvádím na pravou míru lži Tomia Okamury zveřejněné na Parlamentních listech

1. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
Přátelé,

tak nakonec mi byla, po dohodě s jedním z vlastníků Parlamentních listů a na základě tiskového zákona umožněna reakce na lži Tomia Okamury, které sděloval o mé osobě v rozhovoru pro toto médium minulý týden.

Zde celé mé vyjádření, které by měl web Parlamentni listy zveřejnit, píše Jaroslav Miko:

"Dne 24. 9. 2021 byl na webu Parlamentní listy uveřejněn rozhovor redaktora pana Vosáhla s předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou. Tento rozhovor byl veden také v souvislosti s mou osobou. Bohužel po jeho přečtení musím konstatovat, že v něm pan Okamura uvádí nejednu nepravdu a dezinformaci. Například mě označuje za lháře, doslova: „Vámi jmenovaný aktivista Jaroslav Miko opět lže.“ Myslel tím mé veřejné tvrzení, že pan Okamura šíří dezinformace týkající se Romů.

Toto své vyjádření jsem uveřejnil na svém facebookovém profilu.

Pan Okamura totiž veřejně prohlásil, že Romové pro stát představují bezpečnostní riziko. Toto objektivně považuji za dezinformaci, neboť ani Ministerstvo vnitra České republiky, BIS a podobné instituce takovou varovnou zprávou nedisponují. Od pana Okamury tedy jde pouze o jeho vlastní nepravdivý výplod, jehož smyslem je získat politické body od části české majoritní společnosti, a podnítit tak nenávist vůči Romům.


 
Další nepravdou v tomto rozhovoru je tvrzení pana Okamury, že já házím Romy do jednoho pytle, co se týče sociálních dávek. Nic takového jsem nikdy netvrdil a pokud kritizuji hnutí SPD a označuji její politiku jako rizikovou pro romskou komunitu, mám tím na mysli obecné riziko, které představuje, nikoliv pouze omezování přístupu k sociálním dávkám pro část českých Romů.

Za naprosto skandální a urážlivý pak považuji výrok z téhož rozhovoru s panem Okamurou, že lidé jako já jsou napojeni na neziskové organizace, sají skrze ně státní dotace, a tristní stav části Romů jim dokonce vyhovuje. Ubezpečuji pana Okamuru, že já v žádné neziskové organizaci, která by čerpala jakoukoliv státní či jinou podporu, nefiguruji. Pouze jsem založil občanskou iniciativu s názvem Češi pomáhají. Není to neziskovka, spolek, ani jinak zapsaná organizace.

Také není pravda další tvrzení pana Okamury, že v Česku existuje sto romských neziskových organizací, které čerpají státní dotace. Organizací, které se věnují Romům a mají na svou činnost státní podporu, je naprosté minimum. Rozhodně v Česku nestačí založit neziskovou organizaci a ihned tímto způsobem čerpat peníze ze státního rozpočtu či jiných fondů. Sám pan Okamura skrze své politické aktivity přitom obdržel ze státního rozpočtu již okolo 300 milionů korun. Jedná se o peníze daňových poplatníků. Vše je snadno veřejně dohledatelné.

Rád bych tedy na závěr ještě jednou zdůraznil, že nejsem lhář, nefiguruji v žádné státem podporované neziskovce a naopak se bráním zcela lživým veřejným nařčením pana Okamury, které v tomto rozhovoru uvedl."

V Praze dne 1. října 2021

Jaroslav Miko.

1
Vytisknout
5897

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021