TZ CZ IPI a NFNZ: Odmítáme diskriminaci novinářů

30. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) se důrazně ohrazují proti omezování svobodné žurnalistické práce, které provázelo návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku.

Na tiskovou konferenci předsedy maďarské a české vlády i na následné setkání pana Babiše a pana Orbána s veřejností, nebyli vpuštěni zástupci renomovaných zahraničních i tuzemských médií. Na červeném seznamu nežádoucích se ocitli například kolegové a kolegyně z francouzského listu Le Monde, německé veřejnoprávní televize nebo českého zpravodajského webu Seznam Zprávy.

Postup Úřadu vlády je v tomto případě v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která zaručuje právo na informace. Český národní výbor odsoudil podobné restrikce aplikované na vybraná média ze strany Kanceláře prezidenta republiky i Úřadu vlády už na jaře letošního roku.

Stále platí, co napsal výbor už tehdy, a sice, že odmítá diskriminaci médií a novinářů, která jim brání ve výkonu jejich profese. Zejména nepřijatelný je takový postup ze strany státních úřadů a dalších organizací, jejichž činnost je plně nebo částečně hrazena ze státních prostředků, tedy z peněz daňových poplatníků.

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu tímto vyzývá novinářky a novináře, aby v takových situacích projevili solidaritu s kolegyněmi a kolegy, kterých se omezení dotknou. Například tak, že za nepřítomné položí jejich otázku i s uvedením jména a média, které se akce účastnit nemůže.

0
Vytisknout
7277

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021