Válka generací: Bude výsledkem britských voleb nerozhodný parlament?

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Levicový novinář Owen Jones:

Blahopřeji britské mládeži. Posmívali se vám. Povyšovali se nad vámi. Dokonce vás démonizovali. Ale vy jste možná změnili historii, ať se stane cokoliv



Aktualizace: Z průběhu britské volební noci vyplývá, že v Británii vzniklo nové rozdělení obyvatelstva: Sever Anglie proti jihu, staří voliči proti mladým a nevzdělaní voliči proti univerzitním absolventům. Pro konzervativce hlasuje sever Anglie, staří a nevzdělaní voliči, pro labouristy jih země, mladí voliči a univerzitní absolventi. Zdá se, že tradiční volební aritmetiku narušila velká účast mladých voličů. Je to pozoruhodná válka generací.

Podpora ultrapravicové euroskeptické strany UKIP zcela zkolabovala, ale tito voliči nepřešli jen ke konzervativcům, ale rozdělili se téměř rovnoměrně mezi konzervativce a labouristy.

Podle průzkumu, prováděného u východů z volebních místností, by to znamenalo, že konzervativci nezískají v Dolní sněmovně většinu a budou mít   314 křesel, zatímco levicová opozice celkem 318:


Konzervativci: 314

Labour: 266

SNP: 34

Liberální demokraté: 14

Velšská stranaPlaid Cymru: 3

Zelení: 1

Ukip: 0

Ostatní: 18

V britských všeobecných volbách v letech 2001,  2005 a 2010 se průzkum, jak občané volili, prováděný u východu z volebních místností, vůbec nezmýlil a přesně předpověděl výsledky voleb. V roce 2015 se zmýlil o 22 křesel, předpokládal, že konzervativci získají o 10 křesel méně, než je většina, a ve skutečnosti získali většinu 12 křesel.

 



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Britský @Cassetteboy: Jděte volit!

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty





Na sociálních sítích se virálně šíří posměšná videa o Therese Mayové. Viz tento příklad. Otázkou je, zda to může být volební dopad. (V angličtině  se toto video rýmuje):



Vláda by měla
říct víc než
"silná a stabilní".
A je nesprávné
věřit té pohádce,
že já patřím
k vyjednávacímu stolu
Jak bych mohla vyjednávat
když se nedokážu postavit proti Corbynovi
v debatě?



Je lehké zjistit
přesně proč
se nechci účastnit
Chci zajistit
abych mohla ignorovat
znepokojení veřejnosti ohledně
mých obratů o 180 stupňů
Musíte si uvědomit,
že neexistuje žádný důkaz
že bych vám říkala pravdu.
Já nevím, proč
lidi pro mě hlasují.
 

Jak dopadnou čtvrteční britské všeobecné volby? Nikdo neví

8. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Obří podoba Theresy Mayové, oblečené do britské vlajky, která na doverských útesech dělá vůči Evropské unii sprosté gesto


Když se náhle před osmi týdny rozhodla britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že uspořádá dne 8. června předčasné všeobecné volby, aby získala mandát pro své nepřátelské jednání jménem Británie pro brexit, protože "národ a parlament musí být proti nepříteli sjednocený" a Mayová usuzovala, že kazisvěti z jiných politických stran v Dolní sněmovně jednotu ničí, neboť požadují a vyvolávají v parlamentě debaty, čímž "kazí jednotu", měli britští konzervativci náskok nad labouristy více než 20 procentních bodů. Zdálo se, že národ, především Angličanů, je dychtivě oslněn vizí návratu do minulosti, kdy nové, slavné britské impérium verze 2.0 znovu "bude vládnout světu", a že volební kampaň bude nudná a v závěru této kampaně bude se stalinským nadšením instalována do funkce vládkyně země Theresa Mayová jako nová královna Boadicea.

Rozhovor Britských listů 112:

Antisemitismus v české literatuře a při zrodu Republiky československé

2. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



S Jiřím Holým, profesorem české literatury z Karlovy univerzity, hovoří Jan Čulík o antisemitismu v díle Jana Nerudy, Viléma Mrštíka, Jindřicha Šimona Baara, Petra Bezruče, Josefa Holečka a dalších autorech a o protižidovských bouřích spojených se vznikem Republiky československé r. 1918. Je zjevné, co to má společného s dneškem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. června 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

O neskonalé lásce k České poště, policii a soudu

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Jednoho krásného lednového dne, za husté chumelenice a náledí, jsem ždrcla do přede mnou odbočujícího poštovního pickupu. Paní řidičce se lehce vydul plastový nárazník, pročež nemohla otevřít zadní dveře, píše Michaela Spurná. 

Na místě to nevyřešíme, jelikož šéf pošty jí nařídil, že musí zavolat policii. OK. 

Mám v autě dítě, mrzne, za chvilku blikne rezerva, ale jistě počkáme, ať ještě paní kvůli mně nemá problémy v práci. Je to moje vina. 

Senioři: jak se jim žije v Praze? Jak vnímají prostor kolem sebe? Jak je chránit před týráním?

8. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Zveme vás na tradiční konferenci Stáří spojuje 2017, která se koná ve dnech 12. a 13. června v sídle Magistrátu hlavního města Prahy, vždy od 09:00 do 16:00 hodin.

První den bychom Vás rádi mimo jiné upozornili na téma stárnutí v hlavním městě, které budeme konfrontovat s funkčními koncepty, které praktikují naši kolegové ve Švédsku. Druhý den konference pak máte možnost být svědky zveřejnění unikátních dokumentů na téma týrání seniorů v ústavech, představíme taky nové metody agresorů a podvodníků, kteří si vyhlíží seniory jako své oběti.

Na konferenci vystoupí mj. sociální politolog Magnus Jegermalm (Švédsko), přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze Olga Švestková, psychiatr Radkin Honzák, zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí, ředitelka Action on Elder Abuse Scotland Lesley Carcary a mnoho dalších.

Podrobný program najdete níže.

Michaela Sladká

Život 90

www.zivot90.cz

www.facebook.com/zivot90

Ani na Seychely, ani do showroomu, aneb kde našetřit na důchod

8. 6. 2017 / Rudolf Havelka

čas čtení 5 minut


Nerad marním čas, který bych měl věnovat vyděláváním si na „stará kolena“, ale nedávné výroky pana ministra financí Pilného mě, jako zaměstnance v kultuře, takřka osobně urazily. Pan Pilný zjevně žije v naprosto jiném světě než naprostá většina zaměstnanců. Jeho doporučení, abychom se zamysleli, zda pořídit nové auto, jet na Seychely anebo spořit na důchod, nesvědčí o jeho soudnosti. Jako vedoucí pracovník, který sice nesestavuje rozpočet Billu Gatesovi, ale jen solidnímu středně velkému muzeu, denně do práce dojíždím po mizerných silnicích bez krajnice 13 let starým autem z druhé ruky, na jehož provoz a údržbu padne většina z vydělaných peněz, které zbudou po měsíční splátce za byt: Nejde o haciendu na venkově, kde nejsem ani přihlášen k trvalému pobytu, ale o skromný byt 2+KK, splácený společně s manželkou, učitelkou.

Kdy se zbaví ČR iracionální antimuslimské hysterie? Dělá ze sebe mezinárodně idiota

V ČR se šíří nesmysly, že projevy solidarity muslimů s obětmi britských atentátů "zorganizovala televize"

7. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Takovou blbost může šířit jen někdo, kdo je absolutně neobeznámen se současnou atmosférou v Británii, poznamenává Jan Čulík. Představa, že by nějaká jedna televizní stanice dokázala vykonstruovat celonárodní solidaritu muslimů s obětmi nedávných atentátů nebo nějak uměle vytvořit fantastickou atmosféru multikulturní jednoty, kterou nedávné atentáty v zemi vytvořily, je naprosto absurdní.

Stačí se podívat na sociální sitě, poslouchat libovolnou rozhlasovou stanici či sledovat libovolné televizní zpravodajství, aby si člověk okamžitě uvědomil, jak silná je atmosféra rozhodnosti a solidarity mezi Brity všech sociálních tříd a etnických a náboženských skupin, včetně muslimů. Připomíná to solidaritu v době sovětské invaze za Pražského jara 1968. 

Jen neinformovaný pitomec může napsat takovou hloupost. Nebo někdo, kdo záměrně lže ze zlé vůle.

V rubrice Související články (objeví se po otevření celého článku) uvádíme četné příklady vyjádření muslimské solidarity s obětmi nedávných atentátů:

Minulost temná – přátelství nezná

8. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Včera není dnes a kočka není pes. Sudetský Čech náramně vadí, no a čím, vy povedení zastánci práva, čiré lásky a doložitelného porozumění?! V divoké horské krajině se žilo těžce, ani dnes tady neprší diamanty a zlaté krupky. Chudý kraj, drsní lidé; doly, fabriky, lesy. Průmyslová porevoluční smršť nenastala – zato fabričky nechtěné za hranicemi nám vyrostly, ba vrostly do městských ohradníků. Že jste přitom kušovali, vy hrdinové okamžiku?! Peníze, mocná čarodějka, že?

Nová zastaralá zbraň, aneb v duchu českých tradic

8. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

1. čs. republika kdysi disponovala zřejmě nejlepším stíhacím dvojplošníkem na světě - Avií B-534.
  

Problém však spočíval v tom, že jiné armády v dané době zaváděly stíhací jednoplošníky se samonosným křídlem a zatahovacím podvozkem.

Obdobný trend lze vysledovat v případě útočných pušek firmy Česká zbrojovka Uherský Brod. Čeští konstruktéři jsou zřejmě nepřekonatelnými mistry labutí písně.

Ceterum autem censeo Concordiam Europae esse delendam

7. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Vláda strany Právo a spravedlnost to má opravdu těžké. Je kritizována a bojkotována při každé příležitosti. Doslova celá scéna populární hudby bojkotovala jeden z největších polských hudebních festivalů, poté co se ho strana Právo a spravedlnost pokusila zmanipulovat. Několik lidí odmítlo přijmout medaile a řády od prezidenta Dudy a od dalších politiků ze strany Právo a spravedlnost. Mezi nimi, k překvapení všech, je Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Udělil mu totiž medaili za zásluhy při protipožární prevenci - Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Poté, co se začaly o tuto nezvyklou situaci zajímat sdělovací prostředky, ministerstvo informovalo, že pan ministr Błaszczak nakonec odmítl přijmout medaili od sebe samého. Jaký to chrabrý, odvážný muž, někteří lidé, jako například polský konzul v Mexiku, přišli o zaměstnání za to, že odmítli přijmout medaili (více o tom ZDE).

James Comey: Trump po mně chtěl, abych zrušil vyšetřování Michaela Flynna

8. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Vyhozený šéf FBI James Comey zveřejnil své svědectví, že se ho Donald Trump snažil přesvědčit, aby zastavil vyšetřování svého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

"Doufám, že vidíte způsob, jak tohle zastavit a Flynna nechat jít," řekl prý Trump Comeymu v Bílém domě v únoru. "Je to dobrý chlap. Doufám, že to zastavíte."

Comey píše, že shledal toto naléhání od Trumpa "velmi znepokojujícím".

Human Rights Watch: Irák a Západ zabíjí civilisty v západním Mosulu

7. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Počet mrtvých civilistů v důsledku vojenských útoků, prováděných od února do dubna 2017 iráckými bezpečnostními jednotkami a Američany vedenou západní koalicí dokazuje, že tyto jednotky nepodnikly přiměřené kroky na ochranu civilistů a je zapotřebí dalšího vyšetřování této záležitosti, konstatuje Human Rights Watch. 

Organizace Human Rights Watch zdokumentovala sedm útoků, při nichž bylo usmrceno nejméně 44 civilistů v pěti obydlených čtvrtích západního Mosulu, ovládaných Islámským státem.

Rada Evropy: Británie by musela vyhlásit mimořádný stav, jinak nesmí rušit lidská práva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Rada Evropy upozornila, že částečné zrušení platnosti Evropské konvence o lidských právech, které v úterý navrhla britská premiérka Theresa Mayová, by bylo možné pouze, kdyby Británie vyhlásila mimořádný stav a ohrožení státu.  

Keith Starmer, právník a bývalý britský generální prokurátor za Labouristickou stranu, zpochybnil tvrzení Mayové, že Evropská konvence o lidských právech brání v boji proti teroristům či osobám podezřelým z terorismu:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

"Zbraně pro Saúdskou Arábii za 110 miliard" - falešná zpráva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump v květnu navštívil Saúdskou Arábii a jeho administrativa oznámila, že uzavřel s monarchií smlouvy na nákup zbraní v ceně 110 miliard dolarů. Jediným problémem je, že takové smlouvy neexistují. Je to falešná zpráva, napsal Bruce Riedel na blogu Lawfare.

Roste tlak na londýnskou policii, aby vysvětlila kauzu "džihádisty odvedle"

7. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Khuram Butt  ve  filmu televize Channel 4 "Džihádista odvedle" 


Londýnská policie se nachází pod rostoucím tlakem, aby vysvětlila případ "džihádisty odvedle". Nedokázala zastavit známého extrémistu, který se objevil v televizi a prohlásil, že provede smrtící útok v hlavním městě. Londýnský starosta Sadiq Khan vyzval policii, aby "odpověděla na legitimní otázky".

Více profesionalismu, méně populismu: Jak nás volby ohlupují a co s tím dělat

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

"Američané - zejména, ale ne výlučně Trumpovi voliči - věří šíleným, mylným věcem," tvrdí povolební titulek Washington Postu. Článek Catherine Rampellové vyjadřuje obavy z průzkumů ukazujících, že více než třetina veřejnosti (a zhruba polovina Republikánů) věří, že Barack Obama se narodil v Keni a Hillary Clintonová se podílela na satanistickém pedofilním gangu ("Pizzagate") - kromě mnoha dalších věcí, napsali Jonathan Rauch a Benjamin Wittes.

Theresa Mayová: Zruším zákony o lidských právech

6. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



36 hodin před britskými všeobecnými volbami oznámila britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že je připravena zrušit zákony zaručující lidská práva, aby mohla uvalit nová omezení na osoby podezřelé z terorismu. Pokusila se tím dostat se z defenzívy ohledně bezpečnostní situace v Británii, do níž se dostala v posledních dnech, zejména v důsledku toho, že v minulosti propustila z práce  20 000 policistů. 


 Wednesday's Metro: "May vows she'll tear up human rights law" pic.twitter.com/hnH7A737J6 #BBCPapers (via @hendopolis)


Na doverských křídových útesech se objevilo sprosté gesto vůči Evropě

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obří lešení s gigantickou fotografií premiérky Theresy Mayové, oblečené do britské vlajky, která sprostě gestikuluje vůči Evropě dvěma prsty vulgárním gestem "Up yours" ("Jděte do prdele!") se objevilo na křídových útesech u kanálu La Manche v Doveru.

Naproti tomu berlínská Brandenburská brána byla v posledních dnech osvícena britskou vlajkou na znamení solidarity s Británií po sobotním atentátu v Londýně.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Financial Times: Corbyn reprezentuje náladu Británie, která má plné zuby škrtů

6. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Británie není levicová země, ale voliči chtějí narativ, kolem něhož se mohou sjednotit

Jeremymu Corbynovi se během šesti týdnů podařilo realizovat spektakulární volební podporu. Mezi možnými výsledky voleb jsou mírné zisky konzervativců, nerozhodný parlament, menšinová labouristická vláda. V prvních dvou případech by to znamenalo, že Theresa Mayová selhala i podle vlastních svých měřítek a musela by rezignovat. I jestliže Corbyn nezvítězí, do parlamentu přijde obrovským způsobem povzbuzená Labouristická strana. Pokud by labouristé získali většinu, Británie by se stala druhou západní demokracií, po Řecku, která by odmítla neoliberální model zleva.

Corbynův úspěch je výsledkem chytré kombinace: inteligentní politické ekonomie, osobního charismatu a náhodného zásahu temných globálních sil do chabé, zápecnické volební kampaně. 

Corbyn: Že bych já byl nevlastenecký? Naprostý nesmysl

6. 6. 2017

čas čtení 4 minuty



Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn odmítl pokusy Theresy Mayové líčit ho jako "nevlasteneckého" a "měkkého vlůči terorismu". Tato obvinění odmítl jako "naprosto absurdní" a její tvrzení, že "Corbyn nevěří v Británii" jako "urážlivé".

V posledních dnech předvolební kampaně před britskými volbami, které se budou konat ve čtvrtek, Corbyn zdůraznil, že nebude používat osobních urážek, navzdory tomu, že ho vysocí činitelé Konzervativní strany systematicky sprostě urážejí. Corbyn však obvinil premiérku Mayovou, že zneužila svého postavení k politizaci sobotního londýnského atentátu.

Bodláky Václava Duška

Bubliny splasknou později

6. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Sbližovací dialogy nejsou použitelné a vhodné pro bigotní fanatiky; planetou mašírují pluky vyhledávající konflikty, aby zbrojaři netrpěli nouzí. Proklamace důvěryhodných vlčích smeček je občanům vydávána za směr trvalého úspěchu. Pomocníci lživých průvodců politickým smetištěm vysedávají v redakcích, kynou myšlenkovými bláboly a buší vytrvale do občana – hle, tupče, sleduj, čti, jinak zahyneš. Slova v trojobalech vykonávají funkci záslužnou – zasejeme do hlav svěřeného lidu, že demokracie musí být řízena tak a nejinak, aby nesklouzla k anarchii. Navrch tomu demagogické štáby neviditelných kujónů postupují podle daných pravidel.

Cena, již platí muslimové, je neúnosná

6. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy, když teroristé zaútočí v ulicích západních metropolí, jsou sdělovací prostředky zahlceny mikroskopickými detaily: dozvídáme se veškeré informace o útočnících a obětech a politikové se předhánějí v odsudcích tohoto barbarského jednání. Nic takového se ovšem neděje v případě mnohem závažnějších teroristických útoků ani smrtícího západního bombardování na Blízkém východě. Zvykli jsme si, že tato oblast je obrovským kotlem násilností a máme tendenci tuto skutečnost považovat za jakýsi přirozený kolorit. Bagatelizace či ignorace obětí blízkovýchodního násilí a zároveň jednostranné mediální vyzvedávání obětí teroru na Západě však přispívá k dehumanizaci obyčejných muslimů kdekoliv na světě; osob, jež na svých bedrech nesou obrovské utrpení.

Stoicismus a emoce u Marthy C. Nussbaum

6. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Po několika letech jsem se vrátil k četbě vynikající knihy Marthy C. Nussbaum Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions (Cambridge University Press 2001). Je to kniha, jež spojuje praktické otázky společenské, etické, právnické, autorka je ostatně profesorkou práva a etiky na University of Chicago, se současnou psychologií, etologií a zejména pak se stálým zřetelem k roli emocí a umění v našich životech. Před pár dny jsem si četl kapitolu, týkající se filozofické debaty o soucitu (compassion), v níž se Nussbaum vyrovnává se stoiky a jimi ovlivněnými filozofy (Spinoza, Kant).

Více než 130 britských a evropských imámů odmítlo provést pohřební náboženské rituály pro britské atentátníky

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

"Konstatujeme, že jejich hanebné činy nemají ani legitimitu, ani naše sympatie."

Více než 130 imámů a dalších vedoucích muslimských představitelů z Británie a z Evropy odmítlo provést pohřební náboženské úkony pro atentátníky z Manchesteru a z Londýna, kteří "pošpinili" jméno jejich náboženství. Naléhají na ostatní muslimské duchovní, aby učinili totéž. Jde o duchovní představitele jak šiitského, tak sunnitského náboženství.

Náboženští představitelé konstatují, že "zlovolné odmítnutí" náboženských zásad odcizilo pachatele atentátů od "jakéhokoliv spojení s naší komunitou, pro niž je základní zásadou posvátnost každého lidského života.

Tito zlovolní vrazi usilují o vyvolání konfliktu v naší společnosti a o vyvolávání strachu. My zajistíme, že v tom nedosáhnou úspěchu. Zapřísaháme všechny, aby se sjednotili: jsme jedno společenství. Tváří v tvář tak odpornému zbabělství, na rozdíl od teroristů, musíme prosazovat lásku a slitování," píší muslimští duchovní. 


V Británii dnes umírá na terorismus daleko méně lidí než v předchozích desetiletích

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



V letech 2000-2015 bylo v Británii usmrceno při teroristických útocích 90 lidí. To je průměrně 5,6 lidí ročně.

Během předchozích třiceti let zemřelo v Británii na terorismus 3000 lidí. To je více než 110 lidí ročně. Většinou šlo o atentáty Irské republikánské armády

Anglie a Wales mají dnes celkem 126 000 policistů. Theresa Mayová jich 20 000 zrušila.

20 000 lidí v Británii zosobňuje "reziduální riziko". 

Čtyřiadvacetihodinové sledování jediné osoby vyžaduje tým 60 lidí. Sledovat všechny extremisty by vyžadovalo 180 000 lidí. 

 It may feel like the country is under siege, but terror is killing fewer people today in the UK than it has for decades pic.twitter.com/MiMgzd8jjW


Vysoký muslimský policista: Všichni muslimové musejí bojovat proti extremismu

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Velitel londýnské Metropolitní policie pro interakci policie s veřejností Mak Chishty, nejvyšší muslimský policista, apeloval na muslimské komunity, aby více bojovaly proti extremismu. 

Před budovou Nového Scotland Yardu v přítomnosti předáků muslimských komunit přečetl prohlášení jménem všech muslimských komunit. Apelovalo na "všechny části muslimských komunit, aby vykořenily metlu terorismu, která se mezi lidmi skrývá a předstírá, že je to islám."

Jak bojovat proti terorismu: Začít od faktů

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Cílem teroristických útoků je vyvolávat strach a pocit obležení. Zdá se, že v Evropě je tato strategie teroristů úspěšná.

Hrozba je reálná, avšak reakce by měla být přiměřená, píše server Politico. Je důležité si uvědomit, že riziko, že zemřete v teroristickém  útoku, je v Evropě dramaticky nižší než kdekoliv na této planetě.

Jako příčina smrti obyvatelů Evropy je terorismus nesmírně vzácná. I v roce 2016, kdy došlo k atentátům v Bruselu a k útokům vozidly v Nice a v Berlíně, byl terorismus jako příčina smrti daleko vzácnější než nehody při sportu, vedro, dopravní nehody a sebevraždy, nemluvě o masových příčinách smrti, jako jsou srdeční choroby, choroby cest dýchacích a rakovina.

V roce 2016 zemřelo na zásah bleskem 0,0005  lidí ze 100 000 obyvatel, v teroristických útocích 0,027  lidí, sebevraždou 0,85  lidí, usmrcením konzumními výrobky 1,06 osob, na rakovinu 265 osob.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Vlaky: Česko stále zaostává

5. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Tento týden jsem si v rámci cesty za přáteli v Horním Bavorsku a na Sudetoněmecký sněm do Augšpurku mohl užít železnice v Bavorsku a porovnat je s Českými drahami ČD. Na trase Mnichov - Norimberk jsem jel rychlíkem RE, což je u nás srovnatelné s tzv. rychlíkerm vyšší kvality Rx. Rychlovlak ICE je příliš drahý a neplatí v něm lístek Bavorsko Čechy, který stojí jen 28 Euro a platí až do Plzně. Tak jsem jel "obyčejným" rychlíkem. Mimochodem, je velmi výhodné cestovat do Bavorska na tzv. včasnou jízdenku, kterou je třeba zakoupit několik dní předem a je možné ji vrátit s minimální ztrátou, pokud z cesty sejde. Mě stála tato jízdenka z Plzně až do Mühldorfu nad Innem, cca  250 km, pouhých 16 Euro.

Jak v Polsku sílí autoritářství

5. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Toto je dopis kamarádky z poznaňské univerzity, docentky Agaty Firlej, píše Jiří Holý:

Ptáš se, jak vypadá situace v Polsku. To víš - ještě se nic neděje, ještě to příliš moc necítíme. Ale už je asi všechno připraveno, abychom tady měli něco jako druhé Maďarsko:

- Ústavní soud je úplně paralyzovaný;

- soudy se ještě brání, ale v oficiálních médiích je vůči nim kampaň; ti nejvzpurnější soudci už jsou posíláni pracovat v malých městech anebo jim působí potíže;

- zprávy v TV jsou horší než propaganda, která byla během komunismu, to se vůbec nedá poslouchat;

Nová Odyssea: Slavná kniha Patricka Kingsleyho o uprchlické krizi nyní k dispozici v českém překladu

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Loni touto dobou jsme publikovali ukázky z knihy  Nová Odyssea od Patricka Kingsleyho, tehdejšího globálního reportéra deníku Guardian o uprchlické krizi (Kingsley nyní pracuje pro deník New York Times). Při rozhovorech s některými českými vydavateli, že by kniha měla vyjít v českém překladu, nám bylo tehdy řečeno, že "české čtenáře toto téma nezajímá". 

Ukázky z knihy jsou zde:

Kniha, která musí vyjít česky

Pro Miloše Zemana: Proč lidé utíkají z Eritreje   
 

Jsme velmi potěšení, že kniha přece jen vyšla v českém překladu.  Vydalo nakladatelství KNIHA ZLÍN. K dostání ZDE



Muslimská poslankyně z Horní sněmovny: Britští muslimové zuří

4. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta




Baronka Sayeeda Warsi, bývalá předsedkyně Konzervativní strany a poslankyně Horní sněmovny: "Strávila jsem většinu noci telefonickými rozhovory s britskými muslimy, jednotlivci i organizacemi, a i když to ještě nebylo oznámeno, existují náznaky, že toto udělali takzvaní muslimové. A já vám mohu říct toto: Britští muslimové zuří. Oni pohrdají těmito lidmi, kteří sem přicházejí a páchají tyto děsivé činy. Toto jsou jedovatí jedinci, kteří se snaží vyvolat konflikt v naší zemi  a páchat masakry. Tahle debata probíhá, probíhá mezi komunitami, probíhá mezi politiky. Protože nakonec my všichni chceme totéž: Chceme udržet tuto zemi v bezpečí a jednotnou."


Proč české úřady nejednají?

3. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


"Amerika sama". Nejděsivější částí Trumpova projevu nebylo odmítnutí pařížské smlouvy

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Svým projevem v růžové zahradě Bílého domu přešel Donald Trump of své proklamované politiky "America First" k strategii "America Alone", Amerika sama, píše bývalý švédský premiér Carl Bildt v deníku Washington Post.

Ústřední premisou Trumpova projevu bylo, že skupina cizích zemí se spikla proti Spojeným státům ve snaze zabránit jim, aby se rozvíjely podle svých schopností a své vůle - a že Spojené státy od teď budou jednat, jak se jim zachce, aniž by braly zájmy ostatního světa v úvahu.

Promítne se sílící popularita labouristů skutečně příští týden do výsledků britských voleb?

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Crick, Channel Four News, Therese Mayové: "Je důvodem, proč jste na tom tak špatně, že kdykoliv se vás lidi zeptají na váš politický program, odpovídáte banalitami a otřepanými frázemi? A dneska zase." Zdroj (od minuty 2,34)  ZDE

V posledních dnech se britským konzervativcům silně nedaří. Důsledkem jsou banality a fráze, jimiž se snaží odpovídat na otázky novinářů, kromě toho se premiérka Theresa Mayová před novináři, před veřejností a před diskusemi schovává.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Labouristická strana konzervativce silně dohání. Podle některých je mezi nimi ve volební podpoře už rozdíl jen 3 procenta.

Promítne se to však skutečně do výsledků voleb? 

Alan Travis, analytik deníku Guardian, upozorňuje, že v ty volební průzkumy, které ukazují, že labouristé téměř úplně dotahují konzervativce, mají přístup k mladým lidem. 

Jenže potíž je, že k volbám spolehlivě chodí jen penzisti. Mladí lidé nikoliv. Proto je velmi nejisté, zda se nyní výrazně sílící volební podpora pro labouristy skutečně příští čtvrtek promítne do výsledků voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Bratranci atentátníka z Manchesteru vyjadřují nad ním svůj hnus a odpor

2. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Isaac a Abz Forjani, bratranci Salmana Abediho, atentátníka z Manchesteru: 

Abych byl upřímný, já to vytlačuju z mysli. Já to nechci vědět. Víte, co chci říct. Je to, totiž, já jsem znal a býval jsem v přítomnosti člověka, který zabil 22 nevinných lidí, i malé děti. Když se jenom na to podívám, malé děti. Je to děsivé i pro rodiče. Zejména když se podíváte na ty děti, mají budoucnost a pak v následující minutě, víte, s radostí šly na koncert.

Reportér: Jaké to bylo být u policejního výslechu? Protože vy kluci jste byli zatčeni. Jaké to bylo? 

Strašný nátlak. Strašný nátlak, víte, dívali se na nás. My jsme byli bratranci, přímí bratranci, i když jsme věděli, že s tím nemáme nic společného. Víte, my jsme se za poslední asi rok od Salmana hodně odcizili. 




Reportér: Když se podíváte zpět, byly nějaké známky toho, že jeho chování, jeho charakter, víte, když se na to podíváte zpět, že by byly nějaké známky?

Kouření, rasismus, nenávist: Mnozí Češi si neuvědomují, že demokracie nemůže fungovat, ohrožujeme-li jiné lidi

2. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Kouření v uzavřených veřejných místnostech je zakázáno, protože kuřáci ničí zdraví jiným lidem. Tato diskuse už dávno skončila. 

V Česku po zavedení zákazu kouření ve veřejných místnostech - mnoho let poté, co platí ve většině zemí světa - se zase řeší "problém", který je všude už dávno vyřešen.

Protesty proti zákazu kouření ve veřejných místnostech jsou asi na takové úrovni, jako kdyby někdo tvrdil, že v demokracii má mít každý právo sex s dvouletým dítětem, protože "to je přece součástí mé svobody". Asi takový společenský ohlas budou mít snahy prosazovat právo na kouření ve veřejných místnostech ve většině zemí světa.

Proč?

Je to zcela jednoduché: Každý má v demokracii právo si sám zničit tělo a život a předčasně se usmrtit (i když je zajímavá otázka, je to etický problém, zda ostatní občané mají skutečně pak povinnost léčbu takto záměrně zhuntovaného těla hradit). 

Nikdo však NEMÁ PRÁVO způsobovat lidem rakovinu a další nemoci druhotným kouřením. Sama sebe zabít máte plné právo, nemáte však právo zabíjet jiné lidi. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22020